Στη Γαλλία από σήμερα η εναλλασσόμενη προεδρία της Ε.Ε.

7
Στη Γαλλία από σήμερα η εναλλασσόμενη προεδρία της Ε.Ε.

Το Παρίσι αναλαμβάνει από σήμερα την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης εν μέσω έξαρσης της πανδημίας, πριν τις επικείμενες συνομιλίες για την κρίση με τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα της Ουκρανίας και την ασφάλεια στην Ευρώπη αλλά και τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία.

Η Γαλλία, που διαδέχεται τη Σλοβενία, προεδρεύει για έξι μήνες του Συμβουλίου της Ε.Ε. που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των 27 χωρών-μελών απέναντι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία δηλώνει ότι θα συνεργαστεί «χέρι-χέρι». «Το σύνθημα της γαλλικής προεδρίας είναι: Ανάκαμψη, δύναμη και αίσθηση του ανήκειν» σημειώνει η Κομισιόν.

Οι Γάλλοι υπουργοί θα προεδρεύουν των συναντήσεων των Ευρωπαίων ομολόγων τους στους τομείς της αρμοδιότητάς τους. Ο Εμμανουέλ Μακρόν έχει θέσει ως στόχο να κάνει «την Ευρώπη ισχυρή στον κόσμο», ενώ έχει μπροστά του τις προεδρικές κάλπες του Απριλίου και τις βουλευτικές του Ιουνίου.

«Δεν μπορεί να φθάσει στον πρώτο γύρο, στις 10 Απριλίου, χωρίς να έχει εξασφαλίσει κάποια αποτελέσματα από την ευρωπαϊκή προεδρία του. Αυτή είναι η δυσκολία γι΄αυτόν αλλά μπορεί να είναι επίσης μια αληθινή ευκαιρία», εκτιμά ο Σεμπαστιάν Μαγιάρ, διευθυντής του Ινστιτούτου Ζακ Ντελόρ στο Παρίσι.

Η γαλλική προεδρία ελπίζει ότι θα υπάρξουν αποτελέσματα σε τρεις προτεραιότητές της: κατώτατους μισθούς σε όλη την ΕΕ, ρύθμιση των ψηφιακών κολοσσών και φόρο άνθρακα στα σύνορα. Στην ανεπίσημη σύνοδο κορυφή του Μαρτίου αναμένεται να συζητηθεί η μεταρρύθμιση του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης. «Το να κάνει μια επίδειξη δύναμης της ευρωπαϊκής ηγεσίας του, περιτριγυρισμένος από τους ομολόγους του έναν μήνα πριν από τον πρώτο γύρο, μπορεί να ενισχύσει το κύρος του» εκτιμά ο Ντελόρ.

Οι κρίσεις προσφέρονται επίσης για πρώτο πλάνο. Το 2008, ο Νικολά Σαρκοζί παρουσίασε τον εαυτό του ως ηγέτη της Ευρώπης κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση που ξέσπασε με τη χρεωκοπία της τράπεζας Lehman Brothers και τη ρωσική στρατιωτική επίθεση στη Γεωργία.

«Ήδη το 2017, εκείνος που είχε μόλις εκλεγεί πρόεδρος είχε θέσει τον Γερμανό γείτονά του υπό πίεση, δύο ημέρες μετά τις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία, με την ομιλία του στη Σορβόνη και πολύ φιλόδοξες προτάσεις για την Ευρώπη. Και σήμερα ο Μακρόν θέτει και πάλι τη νέα γερμανική κυβέρνηση μπροστά σε τετελεσμένα» σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα Süddeutche Zeitung.

Στο μεταξύ το νέο κύμα της Covid-19 πλημμυρίζει την Ευρώπη και μπορεί ωστόσο να χαλάσει τη «γιορτή» για τις περίπου 400 συνεδριάσεις και εκδηλώσεις. 

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει ευχές για μια επιτυχημένη θητεία στη Γαλλία και  «προσβλέπει να συνεργαστεί με τη γαλλική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης τους επόμενους έξι μήνες προς το συμφέρον της Ε.Ε. και των πολιτών της».