Μετά την πρόσφατη συμφωνία για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για οριστική έξοδο από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης εκτίμησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛ.ΠΕ κ. Γρηγόρης Στεργιούλης, μιλώντας το πρωί στο Συνέδριο του Economist, για να τονίσει ότι «έφτασε η ώρα των μεγάλων επενδύσεων για τη χώρα».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «παρά τις εκκρεμότητες στα ζητήματα της αναγκαίας ελάφρυνσης του χρέους, της ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και της εξόδου στις αγορές, η διεθνής επενδυτική κοινότητα έχει αρχίσει ήδη να ανταποκρίνεται θετικά στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στην οικονομία, αλλά και στις ενεργειακές προοπτικές της Ελλάδας».
Ο Διευθύνον Σύμβουλος της ΕΛ.ΠΕ., τόνισε ότι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη συμφωνηθεί με τους θεσμούς μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, βασισμένο στην οικονομία της γνώσης, στην εξωστρέφεια, στην παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας από εξειδικευμένο και καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, στην περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών και της βιομηχανικής παραγωγής, αλλά και στη δυναμική προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, χωρίς να απαιτηθεί η λήψη πρόσθετων μέτρων στο μέλλον.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα ΕΛ.ΠΕ, ο κ. Στεργιούλης δήλωσε ότι «η επάνοδος σε ισχυρούς ρυθμούς Ανάπτυξης, προϋποθέτει επενδύσεις και ενίσχυση των συνεργασιών και στον ενεργειακό τομέα»
Ο ίδιος, υπογράμμισε ότι η σύμπραξη Total – ExxonMobil και ΕΛ.ΠΕ και η αποδοχή από το ΥΠΕΝ της Αίτησης εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για έρευνα Υδρογονανθράκων νότια και δυτικά της Κρήτης, δίνει ένα ισχυρό μήνυμα για την ελληνική οικονομία και αναβαθμίσει τον γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας. Αποκάλυψε δε, ότι οι εταιρείες έχουν ήδη δεσμεύσει κεφάλαια πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ για τις αναγκαίες επενδύσεις, που θα οδηγήσουν στον εντοπισμό και την αξιοποίηση πιθανών κοιτασμάτων στις συγκεκριμένες περιοχές, με τα μεγάλα βάθη θάλασσας.
