Σταύρου εγκώμιον

Η είδηση «πέρασε στα ψιλά», καθώς το Ποτάμι και ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν απολαμβάνουν πλέον την μιντιακή υπερπροβολή του παρελθόντος: ο επικεφαλής του Ποταμιού, τώρα που επί της ουσίας «κατεβάζει ρολά» στη Σεβαστουπόλεως, αποφάσισε να επιστρέψει την εναπομείνασα κρατική επιχορήγηση, παρότι τα ποσοστά του ήταν τέτοια που θα μπορούσε, για τα επόμενα 4 χρόνια, να είναι ουσιαστικά «εισοδηματίας» διατηρώντας ένα «κόμμα-σφραγίδα», μόνο και μόνο για να απολαμβάνει τα οφέλη της κρατικής επιχορήγησης.
Ωστόσο, ο Θεοδωράκης δεν έκανε ό,τι κάνουν άλλοι πολιτικοί αρχηγοί κομμάτων που αποτυγχάνουν να εξασφαλίσουν την επάνοδό τους στα βουλευτικά έδρανα: αντιθέτως, επέστρεψε μισό εκατομμύριο ευρώ από τα –άδεια, πλέον- ταμεία του Ποταμιού στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με τη μορφή των υποτροφιών σε 25 νέους επιστήμονες. Το «πράσινο φως» της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου δόθηκε χθες, κατόπιν συνεννόησης του Σταύρου Θεοδωράκη με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνο Δημόπουλο. Ο επικεφαλής του Ποταμιού, μάλιστα, σχολίαζοντας στο Facebook την απόφαση της Συγκλήτου που έκανε δεκτή τη δωρεά του κόμματός του, ο Σταύρος Θεοδωράκης, τόνισε ότι το Ποτάμι «έδωσε τα χρήματα σε εκείνους που τα έχουν ανάγκη, αντί να τα κρατήσει για να ‘σιτίσει’ στελέχη και φίλους». «Το Ποτάμι αρνήθηκε να δημιουργήσει μία αμειβόμενη κομματική γραφειοκρατία, έτσι κατάφερε να έχει πλεόνασμα», έγραψε χαρακτηριστικά ο Θεοδωράκης.
Με άλλα λόγια, το Ποτάμι, ακόμη και τώρα που κλείνει ο πολιτικός κύκλος του, δείχνει ένα διαφορετικό ήθος. Πρόκειται για συνέχεια ενός ήθους που επέδειξε ο επικεφαλής του τις ταραγμένες ημέρες της Συμφωνίας των Πρεσπών: τότε, ο Θεοδωράκης είχε ελκυστικές προτάσεις ένθεν κακείθεν. Και γνώριζε πολύ καλά ότι αν ήθελε να διαπραγματευθεί και να «ντιλάρει», ήταν η κατάλληλη στιγμή για να πετύχει τα πάντα: είτε να κεφαλαιοποιήσει ένα «όχι» στις Πρέσπες, είτε το αντίθετο. Ωστόσο, ο ίδιος, παρά τα σενάρια και την άκρατη σεναριολογία στην οποία υποπέσαμε όλοι όσοι παρακολοθούσαμε καθημερινά τις εξελίξεις και το παρασκήνιο, τελικά έκανε αυτό που έλεγε από την αρχή: ψήφισε βάσει των αρχών και των πεποιθήσεών του, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην επίλυση του Μακεδονικού.
Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, ο Σταύρος Θεοδωράκης διασφάλισε ότι το Ποτάμι δε θα ξεχαστεί, ούτε θα στριμωχτεί κάπου στα μονόστηλα της Ιστορίας μαζί με τα υπόλοιπα μικρά κόμματα που ετελεύτησαν τον βίο τους. Αντιθέτως, με το «ναι» στις Πρέσπες, ο Θεοδωράκης και το Ποτάμι βοήθησαν να γραφτεί Ιστορία, έγραψαν Ιστορία και, ταυτοχρόνως, γράφτηκαν στην Ιστορία.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης
Τελευταία Άρθρα
Τα πιο Δημοφιλή