Σταθάκης: Ανάπτυξη 3% το 2017, το σχέδιο της κυβέρνησης

ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ 5 ΝΕΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2016!                                   

«Η οικονομία βρίσκεται σε κομβικό σημείο και σε φάση καμπής και ότι το ΑΕΠ εισέρχεται σε ανοδική τροχιά και σύντομα θα αναπτύσσεται με ρυθμό 2,5%-3%», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, κατά την εισήγησή του στην πρώτη ημέρα της 1ης Συνόδου της Θεσσαλονίκης (Thessaloniki Summit 2016) που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.

Δίνοντας το πλαίσιο των επόμενων βημάτων στο πρόγραμμα της κυβέρνησης όπως προβλέπεται στην συμφωνία του καλοκαιριού, ο υπουργός τόνισε ότι πρώτος  στόχος  είναι η  δημοσιονομική σταθεροποίηση που περιλαμβάνει «τη δημοσιονομική προσαρμογή με κοινωνική προστασία και την ασφαλιστική και φορολογική μεταρρύθμιση με την εφαρμογή ενιαίων κανόνων για όλους».

Ο δεύτερος στόχος αφορά τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Τελευταίο βήμα στην υλοποίηση της στρατηγικής για την αποκατάσταση του τραπεζικού συστήματος αποτελεί η επερχόμενη νομοθετική παρέμβαση του μηχανισμού εξωδικαστικού συμβιβασμού, ο οποίος σε αντίθεση με το νόμο Δένδια είναι καθολικός, δηλαδή αφορά όλα τα χρέη και όλες τις επιχειρήσεις και αντιμετωπίζει τους πιστωτές ισότιμα, τόσο τις τράπεζες όσο και το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Σταθάκη, «όλα τα παραπάνω συμβάλλουν ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση μετά τη σταθεροποίηση που ήδη έχει επέλθει βάσει των στόχων που έχουν τεθεί για μείωση των κόκκινων δανείων κατά 40% ως το 2019».

Τέλος ο τρίτος στόχος της κυβέρνησης είναι οι θεσμικές αλλαγές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που δρομολογούνται για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Η δεύτερη αφορά τα εργασιακά και θα ολοκληρωθεί με τη δεύτερη αξιολόγηση στη βάση των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών. Η τρίτη, εστιάζει στη δημιουργία του Αναπτυξιακού Συμβουλίου και στην ολοκλήρωση της αναπτυξιακής στρατηγικής της κυβέρνησης.

Χαρίτσης: Αυτά είναι τα 5 νέα εργαλεία Ανάπτυξης

Τα πέντε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα συνεισφέρουν στην στροφή της Οικονομίας στην Ανάπτυξη, περιέγραψε στην εισήγησή του, ο υφυπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης. Τα νέα εργαλεία σχεδιάζονται και θα έχουν ενεργοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2016 είναι:

1)το Ταμείο Συμμετοχών (Fund of Funds) με αρχικά κεφάλαια 200 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, 60 εκατ. από το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο (EΙF) και επιπλέον πόρους από διεθνή πιστωτικά ιδρύματα και ιδιώτες επενδυτές, και με ιδιαίτερη βαρύτητα στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογικής καινοτομίας,

2) το νέο Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ) με πόρους 400 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ,

3)το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», από το οποίο θα κινητοποιηθούν συνολικά σχεδόν 500 εκατ. ευρώ.  Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017 θα ενεργοποιηθούν ακόμη

4) το νέο Ταμείο Υποδομών (νέο JESSICA) που θα κινηθεί στους άξονες του περιβάλλοντος, της ενέργειας και της αστικής ανάπτυξης

5) το νέο Ταμείο Μικροπιστώσεων.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή