Σφοδροί διαξιφισμοί στη Βουλή
Με τη φράση «πακέτο Αποστόλου στη λογική Χατζηγάκη δεν πρόκειται να υπάρξει», ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ξεκαθάρισε από το βήμα της Βουλής ότι η χώρα δεν θα επιστρέψει σε «πρακτικές» του παρελθόντος, όσον αφορά τους αγρότες.
Απαντώντας σε επερώτηση του ΚΚΕ για το αγροτικό, ο Βαγγέλης Αποστόλου έδειξε διάθεση για μικρές αλλαγές στο φορολογικό των αγροτών, ενώ κάλεσε για άλλη μία φορά τους αγρότες σε διάλογο.
«Οι αγρότες αποφεύγουν να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό. Δεν μπορώ να εξηγήσω την αντίδραση τους», είπε επαναλαμβάνοντας ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να στηρίξει τους αγρότες και την πρωτογενή παραγωγή. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης εξήγησε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να φορολογούνται οι μεγαλοαγρότες ακόμα και με πάνω από 45%.
Διαφώνησε δε με την πρόταση του ΚΚΕ για απαλλαγή όσων αγροτών δηλώνουν εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ, καθώς μόνο ένας στους 200 παρουσιάζουν αυτό το εισόδημα.
Υπενθύμισε ακόμη ότι το 90% των εισφορών του ΟΓΑ καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό και ότι με την κυβερνητική πρόταση διασφαλίζεται αφορολόγητο εισόδημα 5.000 ευρώ από τις ενισχύσεις.
Υπογράμμισε δε πως «υπάρχει όντως φοροδιαφυγή, η οποία όμως έχει ως κύρια θύματα τους ίδιους τους αγρότες».
ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ – ΕΚΤΡΩΜΑ
Νωρίτερα ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι οι υπουργοί «είναι μόνο λόγια και για να χαμογελάνε αλλά τα χαμόγελα δεν θα κρατήσουν για πολύ».
Ζήτησε να αποσυρθεί το «νομοσχέδιο – έκτρωμα» ενώ υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός καλεί τους αγρότες σε διάλογο «για να τους πει πότε και που θα τους σφάξει».
Είπε ότι «η κυβέρνηση συκοφαντεί και υβρίζει τους αγρότες. Μιλά για προσπάθεια δημιουργίας κλίματος αποσταθεροποίησης» ενώ απευθυνόμενος στους παριστάμενους υπουργούς ανέφερε «δεν ντρέπεστε να παρουσιάζετε τους αγρότες ως επιχειρηματίες μεγαλοτσιφλικάδες και τους νέους με τα μπλοκάκια ως επιτυχημένους επαγγελματίες με γραβάτες;».
«Αποδείχθηκαν πολύ στενά τα λεγόμενα αριστερά όρια του ΣΥΡΙΖΑ στην διαπραγμάτευση» συνέχισε ο κ. Κουτσούμπας για να προσθέσει σε άλλο σημείο «είναι ψευδεπιγραφή η αντίφαση αριστεράς και δεξιάς. Της δήθεν νεοφιλελεύθερης και δήθεν αριστερής πολιτικής».
Επίσης, ο κ. Νίκος Μωραΐτης (ΚΚΕ) υπενθύμισε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου πως τα μέτρα που σήμερα προωθεί για τον αγροτικό πληθυσμό είναι τα ίδια που πριν το δημοψήφισμα υποστήριζε ότι αποτελούν την ταφόπλακα των αγροτών.
ΛΕΒΕΝΤΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ
Την αντίθεσή του στο κλείσιμο των δρόμων εξέφρασε ο κ. Βασίλης Λεβέντης μιλώντας για «αντικοινωνικές συμπεριφορές». Πρόσθεσε ωστόσο ότι «οι αγρότες πληρώνουν την «νύφη» της υπογραφής του κ. Τσίπρα.
Επί 5 χρόνια ο κ. Τσίπρας έλεγε ότι έχει λύσεις, ότι θα φοβηθεί η Μέρκελ και θα αλλάξει η Ευρώπη και ο κόσμος τον πίστεψε. Είναι ωραία τα παραμύθια αλλά μόνο για να κοιμούνται τα παιδιά. Στην πράξη δεν είναι εύκολα αυτά.
Ο κ. Τσίπρας έλεγε ότι έχει λύσεις και κάποια ωραία βραδιά τα υπέγραψε όλα αμαχητί».
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων υποστήριξε ότι υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ Βουλής και κοινωνίας σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση των 153 βουλευτών δεν απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της πλειοψηφία του λαού.
«Αν επιμείνετε να πληρώσουν οι αγρότες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες το κόστος της υπογραφής Τσίπρα θα πέσει η κυβέρνηση. Δεν πιστεύω ότι θα πάνε και οι 153 βουλευτές να του κάνουν το χατίρι και να ψηφίσουν και να μην μπορούν να επισκεφτούν τις περιφέρειές τους» εκτίμησε ο κ. Λεβέντης και κάλεσε την κυβέρνηση «να επανεξετάσει το νομοσχέδιο και να μην το εισάγει με βία. Το καθυστερείτε γιατί η ημέρα ψήφισης ίσως είναι και μέρα πτώσης.
Ο Τσίπρας να καλέσει Μητσοτάκη και να απομονώσετε τους θερμοκέφαλους και να καταστρώσετε σχέδιο δράσης για επαναδιαπραγμάτευση. Μόνο οικουμενική κυβέρνηση μπορεί να εγγυηθεί την σταθερή πορεία της χώρας για να δούμε μια άσπρη μέρα».
ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ
«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε τα οριζόντια μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό και το φορολογικό» ξεκαθάρισε εκ μέρους της ΝΔ ο κ. Γιάννης Βρούτσης τονίζοντας ωστόσο ότι το κόμμα του είναι αντίθετο με τις ακραίες κινητοποιήσεις εννοώντας τα μπλόκα στις εθνικές οδούς.
«Εμείς ξεκαθαρίζουμε ότι θέλουμε διατήρηση του ΟΓΑ ως αυτόνομου ταμείου.
Εμείς το είχαμε καταφέρει» είπε σε άλλο σημείο ο πρώην υπουργός Εργασίας για να προσθέσει «Επιμένετε στην ιδεοληπτική αντίληψη της εξοντωτικής αύξησης εισφορών.
Η πρότασή σας είναι μηχανισμός για μείωση συντάξεων και αύξηση εισφορών. Δεν είναι μεταρρύθμιση. Έτσι τη βαφτίσατε για να κρύψετε τη μείωση ασφαλιστικής δαπάνης που υπογράψατε».
Ο ίδιος εκτίμησε ότι η κυβέρνηση «τιμωρεί την εργασία» για αυτό και απέναντί της «στέκεται όλη η παραγωγική Ελλάδα». «Γίνεται φανερό όσο ποτέ ότι στην Ελλάδα αντιμάχονται δύο ιδέες: της αλήθειας και των μεταρρύθμισαν και οι ιδέες της ιδεοληψίας και των ψεμάτων. Είμαι σίγουρος πως θα νικήσουν οι πρώτοι» σημείωσε στο τέλος ο κ. Βρούτσης.