Στα δίχτυα του οικονομικού εισαγγελέα πασίγνωστη παρουσιάστρια και μεγάλη τραγουδίστρια

Οι οικονομικοί εισαγγελείς έχουν απλώσει τα δίχτυα τους στα μεγάλα «ψάρια»

Μεγάλα «ψάρια» φαίνεται πως βγάζει πλέον η έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων που ξεψαχνίσουν τις λίστες φοροδιαφυγής.

Σκεφτείτε ότι κατάφεραν. Να μετατρέψουν την αρχική άρνηση σε… εξομολόγηση αδήλωτου χρήματος από τα χείλη του ιερέα μεγαλοκαταθέτη της UBS.

Οι οικονομικοί εισαγγελείς Αθανασίου, Δραγάτσης και Τουλουπάκη, πέραν των άλλων προσώπων έφεραν απέναντί τους και τον ιερέα με τις 450.000 ευρώ σε λογαριασμό της UBS, αφού ήταν από τους πρώτους που κλήθηκαν ως ύποπτοι για τα κακουργήματα της φοροδιαφυγής και ξεπλύματος.

Η αρχική θέση του ιερέα που είναι εφημέριος μεγάλου ναού της Αττικής, ήταν απολύτως αρνητική απέναντι στους εισαγγελείς, λέγοντας πως μπορεί να δικαιολογήσει τα πάντα, αλλά σύντομα άλλαξε στάση και προέβη σε «εξομολόγηση», όταν παρέλαβε το έγγραφο με το σύνολο των δηλωθέντων εισοδημάτων του της τελευταίας 15ετίας που επ΄ ουδενί δεν κάλυπταν το ποσό.

Μεταξύ των προσώπων πάντως που εντοπίστηκαν από τις τελευταίες ταυτοποιήσεις της λίστας Μπόργιανς είναι:

-Γνωστή παρουσιάστρια και δημοσιογράφος μεγάλης εμβέλειας με ποσά που αγγίζουν τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ

-Τραγουδίστρια  εγνωσμένης αξίας και επιτυχιών στο λεγόμενο ποιοτικό τραγούδι με σχεδόν 300.000 ευρώ

-Εικαστικός με πάνω από 3 εκατομμύρια ευρώ

Οι κλήσεις των οικονομικών εισαγγελέων αφορούν τα «ευρήματα» από την έφοδο στη UBS, τον περασμένο Δεκέμβριο, τα οποία «έδεσαν» με τα στοιχεία που περιέχει η λίστα Ρηνανίας-Βεστφαλίας με τους 10.588 κωδικούς ελλήνων καταθετών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ

Λίγες μέρες πάντως πριν εκπνεύσει το 2015 η κυβέρνηση «έδωσε» χρόνο στον χρόνο  που χρειάζονται οι δικαστικές αρχές για να εισπράξουν χρήματα από τις λίστες φοροδιαφυγής.

Ουσιαστικά έδωσε προθεσμία ενός χρόνου στις εισαγγελικές και δικαστικές αρχές της χώρας αφού οι παραγραφές για τις αξιώσεις του δημοσίου από τις 7 λίστες φοροδιαφυγής και τις χρήσεις των οικονομικών ετών που αναφέρονται οι καταθέσεις είχαν καταληκτική ημερομηνία τις 31/12/15 κάτι που ουσιαστικά σήμαινε πως παραγράφονταν  το δικαίωμα του δημοσίου να εισπράξει τα χρήματα από βεβαιωμένη  φοροδιαφυγή.

Η κυβέρνηση παρέτεινε κατά ένα έτος αυτές τις προθεσμίες με άρθρο 22 του ν.4337/2015 .

Στη διάταξη αναφέρεται πως οι προθεσμίες παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου για έκδοση πράξης διοικητικού, εκτιμώμενου ή διορθωτικού  προσδιορισμού φόρου και κάθε άλλης πράξης επιβολής φόρων, τελών, προστίμων ή εισφορών, που λήγουν στις 31.12.2015 παρατείνονται κατά ένα (1) έτος από τη λήξη τους για υποθέσεις για τις οποίες έχουν εκδοθεί (κατά τη δημοσίευση του νόμου) ή θα εκδοθούν μέχρι τις 31.12.2015 εισαγγελικές παραγγελίες, εντολές ελέγχου, έρευνας ή επεξεργασίας ή εντολές και αιτήματα διερεύνησης από δικαστική ή φορολογική ή ελεγκτική αρχή, καθώς και από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης. Στην αιτιολογική έκθεση εξηγείται επαρκώς ότι η υπόθεση αφορά σε υποθέσεις διαφθοράς για τις οποίες έχει ξεκινήσει ήδη έρευνα και έχει εκδοθεί εισαγγελική παραγγελία ελέγχου. 

Να σημειωθεί πως αυτή είναι η δεύτερη παράταση παραγραφής που δίδεται ( η πρώτη με τον νόμο 4203/2013- άρθρο 22 για δυο χρόνια) και δύσκολα θα υπάρξει και άλλη δεδομένου πως ήδη συζητείται εντόνως για παραβιάσεις ευρωπαϊκών συμβάσεων.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή