Παρασκευή, 11 Ιουλίου 2025

Στα χαρακώματα κυβέρνηση – αντιπολίτευση για ΕΣΡ και άδειες

ΝΕΑ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΡ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ                                                                                                                                                     

Μετά και την άκαρπη ολοκλήρωση της Διάσκεψης των Προέδρων, για την συγκρότηση του ΕΣΡ, στο Μαξίμου αποφασίστηκε να μην κατατεθεί ο νόμος-γέφυρα που θα όριζε το προσωρινό καθεστώς αδειοδότησης των καναλιών.

Μετά την ολοκλήρωση της Διάσκεψης ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης μετέβη στο μέγαρο Μαξίμου ενημερώνοντας τον Πρωθυπουργό. Στη σύσκεψη παρόντος του Αλέξη Τσίπρα και του Ν. Παππά αποφασίστηκε να «παγώσει»η νομοθετική ρύθμιση που είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση για το προσωρινό καθεστώς αδειοδότησης των καναλιών, ο περίφημος «νόμος-γέφυρα».

Ακόμα, η κυβέρνηση ζητά νέα Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής σε μια ύστατη προσπάθεια να καμφθούν οι αντιρρήσεις της ΝΔ.

Η κυβέρνηση με νέα τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή, ανέστειλε δύο επίμαχα ζητήματα του νόμου Παππά: Τον αριθμό των αδειών και την διαδικασία του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, αρμοδιότητες τις οποίες περνά στο ΕΣΡ. Ειδικότερα, με την τροπολογία αναστέλλεται η εφαρμογή του άρθρο 2Α του νόμου 4339/2015 μέχρι την δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ που έβγαλε αντισυνταγματικό τον σχετικό νόμο και η ψήφισή της για την αναστολή του άρθρου 2Α του νόμου Παππά αναμένεται να γίνει την ερχόμενη Πέμπτη.

Κατά τη διάσκεψη των Προέδρων, ο Νίκος Βούτσης, ανταποκρινόμενος στις αντιδράσεις των κομμάτων, έπειτα από περίπου τρεις ώρες συζητήσεων, είπε ότι προσχωρεί στην πρόταση υπέρ του ονόματος του Ροδόλφου Μορώνη για την προεδρία του ΕΣΡ αποσύροντας την υποψηφιότητα Πολύδωρα.

Ωστόσο, δεν συγκεντρώθηκε η πλειοψηφία των 4/5 για την συγκρότηση του ΕΣΡ, παρ’ όλο που Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι άλλαξαν την ψήφο τους από αρνητική σε θετική, μετά από νέα πρόταση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση.

Ειδικότερα, ο κ. Βούτσης πρότεινε τον Νίκο Κιάο για τη θέση του αντιπροέδρου, αντί του δημοσιογράφου Βασίλη Μουλόπουλου. Το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 16 «ναι» (ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι, Ανεξάρτητοι Έλληνες), έξι «παρών» (Ν.Δ., ΚΚΕ), ένα  «όχι» (Ένωση Κεντρώων) και ένα απών (Χρυσή Αυγή).Για τη συγκρότηση του ΕΣΡ χρειάζονται 19 θετικές ψήφοι. Η τελική πρόταση για το ΕΣΡ που τέθηκε σε ψηφοφορία και η οποία απορρίφθηκε, ήταν η εξής:

Πρόεδρος ο δημοσιογράφος Ροδόλφος Μορώνης.

Αντιπρόεδρος ο δημοσιογράφος Νίκος Κιάος.

Ως μέλη προτάθηκαν:

•        Βασίλης Μουλόπουλος, δημοσιογράφος

•        Πόπη Διαμαντάκου, δημοσιογράφος

•        Βασίλης Καραποστόλης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών

•        Λίλιαν Μήτρου, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

•        Αγγελική Σγώρα, καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου

•        Ιωάννης Τζαννετάκος, δημοσιογράφος.

Σημειώνεται ότι συνεχίζει ως μέλος η καθηγήτρια Δήμητρα Παπαδοπούλου

Παππάς: Αλλαγή του νόμου για τις άδειες μόλις δούμε το σκεπτικό του ΣτΕ

Τον τόνο είχε δώσει νωρίτερα ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, μιλώντας στον RealFm ο οποίος προανήγγειλε παράλληλα πως «θα γίνει και μια συνολική αλλαγή του νόμου όταν δημοσιευθεί η απόφαση του ΣτΕ», εξηγώντας ότι στην παρούσα φάση «γίνεται μια νομική δέσμευση ότι δεν προχωρά καμία διοικητική πράξη μέχρι να δημοσιευθεί η απόφαση του ΣτΕ».

Ο υπουργός Επικρατείας ερωτηθείς για την πρόταση Πολύδωρα και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, κυρίως από τη ΝΔ, ανέφερε: «Ο Βύρων Πολύδωρας δεν είναι πολιτικός φίλος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως βγήκε και χθες από την ανακοίνωση του πολιτικού μας συμβουλίου. Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει υπάρξει πολιτικός μας αντίπαλος για πάρα πολλά χρόνια και εξού το «ψάρεμα» διαφόρων σχολίων και πολυποίκιλης και οξείας κριτικής που έχουν κατά το παρελθόν εκτοξεύσει στελέχη μας εναντίον του. Ήταν πρωτοκλασάτο στέλεχος της ΝΔ και βεβαίως αν πάει κανείς στο παρελθόν θα βρει πάρα πολλές, ακόμα και ακραίες, κριτικές στο πρόσωπό του. Δεν είναι είδηση αυτό». Μάλιστα, όπως τόνισε, «είδηση είναι ότι η ΝΔ ακόμα και αυτό το πρόσωπο βρήκε τη δυνατότητα, άμεσα, μόλις έγινε γνωστή η πρόθεση η δική μας να το προτείνουμε, να το στηλιτεύσει, να το κατηγορήσει και να το επικρίνει. Να κόψει δηλαδή οποιαδήποτε δυνατότητα συνεννόησης», συνέχισε.

Γεροβασίλη: Ποια εκτροπή, είδατε πουθενά τανκς;

Σε πραγματικό χρόνο -καθώς βρισκόταν καλεσμένη στο ΣΚΑΪ- απάντησε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη στα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξερχόμενος του προεδρικού μεγάρου.

 «Η μόνη λύση για να γλιτώσει η χώρα από την πολιτική παρακμή είναι οι εκλογές», ανέφερε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και προσέθεσε: «επανέλαβα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τους εντονότατους προβληματισμούς μας όχι μόνο για την οικονομική κρίση αλλά και για την υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών».

Η κυρία Γεροβασίλη «μετέφρασε» τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη χρησιμοποιώντας τον όρο δημοκρατική εκτροπή και σχολίασε: «Μιλά για δημοκρατική εκτροπή ο κ. Μητσοτάκης σαν να βγήκαν τα τανκς στη χώρα.

Εγώ θα έπρεπε να μιλάω γι’ αυτό, η ΝΔ κάνει εκτροπή γιατί η ΝΔ βάζει εμπόδια στην εφαρμογή του Συντάγματος για τις τηλεοπτικές άδειες». Παράλληλα, η κυβερνητική εκπρόσωπος χαρακτήρισε ως «εκτός τόπου και χρόνου» το αίτημα του προέδρου της ΝΔ για εκλογές.

Μαξίμου: Η ΝΔ να σταματήσει να υπονομεύει τη συγκρότηση του ΕΣΡ

“Η ευρεία πλειοψηφία στην διάσκεψη των Προέδρων, υποχρεώνει την ΝΔ να αναλάβει τις ευθύνες της”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Πρωθυπουργού.

“Για πρώτη φορά, σήμερα, μετά από 5 συνεδριάσεις, διαμορφώθηκε, στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, ευρεία πλειοψηφία, πολύ κοντά στην συνταγματικά απαιτούμενη των 4/5. Διαμορφώνονται, έτσι, ισχυρές τάσεις συναίνεσης για την άμεση συγκρότηση του ΕΣΡ, που αποτελεί συνταγματική υποχρέωση”, προσθέτει.

Και καταλήγει: “Η νέα αυτή πραγματικότητα υποχρεώνει την ηγεσία της ΝΔ, να μετακινηθεί, επιτέλους, στην επόμενη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων, από την ανοιχτή υπονόμευση σε θέση ευθύνης”.

Κυβερνητικές πηγές: Αυτή τη στιγμή, ο ανασχηματισμός δεν αποτελεί προτεραιότητα

«Ο ανασχηματισμός, αυτή τη στιγμή, δεν αποτελεί προτεραιότητα του Πρωθυπουργού», σχολίαζαν το βράδυ της Δευτέρας κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν Προεδρικά Διατάγματα σχετικά με αλλαγές στη δομή της κυβέρνησης, παρά μόνο σχέδια.

Όπως ανέφεραν οι ίδιοι κύκλοι, στην πραγματικότητα πρόκειται περί σχεδίων που εδώ και αρκετές ημέρες έχουν υποβληθεί στο ΣτΕ για έλεγχο νομιμότητας, χωρίς ωστόσο να έχουν προωθηθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι τα σχέδια αυτά «κατά κανέναν τρόπο δεν δεσμεύουν τον κυβερνητικό σχεδιασμό».

Ωστόσο, όπως συμπληρώνουν, «η διαρροή τους δεν συνάδει με την διαδικασία, την  οποία, όλοι οι εμπλεκόμενοι οφείλουν να σέβονται».

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή