Στα μπλόκα με το βλέμμα στο Μαξίμου οι αγρότες

0
Αγρότες, Κινητοποίησεις

Κρίσιμη πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια.

Ανυποχώρητοι στις θέσεις τους παραμένουν οι αγρότες σε ολόκληρη τη χώρα ενόψει της κρίσιμης συνάντησης αντιπροσωπίας αγροτών με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη συνάντηση, που ορίστηκε τελικά μετά από εβδομάδες κινητοποιήσεων και αποκλεισμών των εθνικών οδών, αλλά και την μεγαλειώδη συγκέντρωση των αγροτών στην Αθήνα, θα γίνει στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας και εκεί αναμένεται να παραβρεθούν εκπρόσωποι από διάφορα μπλόκα, μεταξύ αυτών και των Τεμπών.

Δεν κατεβαίνουν όμως στην Αθήνα οι αγρότες του Προμαχώνα και της Νίκαιας, που είναι από τους πιο σκληροπυρηνικούς στη μάχη που δίνει ο αγροτικός κόσμος για τα δικαιώματά του, που καταπατώνται μέσω του ασφαλιστικού Κατρούγκαλου και των αλλαγών στη φορολογία.

Ακόμα και οι αγρότες των Τεμπών όμως, δεν αποσύρουν τα τρακτέρ τους από το δρόμο, αλλά αντίθετα τονίζουν, πως σε περίπτωση που από την συνάντηση με τον πρωθυπουργό δεν πάρουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για αλλαγές στο σχέδιο Κατρούγκαλου, βάσει των προτάσεών τους, τότε θα εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους, ακόμα και με επ’ αόριστον αποκλεισμό κάθε διόδου.

Σύσκεψη στο μπλόκο της Νίκαιας
Νέα πανελλαδική σύσκεψη συγκαλούν σήμερα οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας, οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν στις θέσεις τους και να κλιμακώσουν ακόμη περισσότερο τον αγώνα τους.

Η σύσκεψη θα γίνει και αυτή τη φορά στο Πνευματικό Κέντρο Νίκαιας στις 12 το μεσημέρι και από την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων καλούνται να συμμετάσχουν σε αυτή εκπρόσωποι μπλόκων από όλη τη χώρα.

Οι αγρότες της Νίκαιας θέτουν ως προαπαιτούμενο προκειμένου να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε συζήτηση το πλαίσιο των πέντε αιτημάτων που έχουν διατυπώσει 68 μπλόκα από όλη τη χώρα και συγκεκριμένα:
1.    Να αποσυρθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.
2.    Να καταργηθεί η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ. Να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης. Αφορολόγητο ατομικό αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί και να αποσυρθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση της φορολογίας κλπ.
3.    Αφορολόγητο πετρέλαιο. Μείωση του αγροτικού ρεύματος. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.
4.    Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.
5.    Κατάργηση του φόρου στο κρασί – Να αποσυρθούν τα νέα μέτρα για φορολογία στο τσίπουρο.

«Εφόσον δεν συζητηθούν αυτά τα πέντε αιτήματα δεν θα συμμετέχουμε στον διάλογο. Δεν θα γίνουμε ακροατές μίας “διάλεξης” για το πώς θα εφαρμοστεί η πολιτική της κυβέρνησης που εξοντώνει την μικρομεσαία αγροτιά», έχει ξεκαθαρίσει ο αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας.
Στο μεταξύ, κλειστά έως αύριο Δευτέρα, ημέρα συνάντησης των αγροτών με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αναμένεται να παραμείνουν τα Τέμπη σύμφωνα με απόφαση των αγροτών του μπλόκου. Όπως αποφασίστηκε, στην συνάντηση της Δευτέρας θα λάβουν μέρος τέσσερις εκπρόσωποι του μπλόκου των Τεμπών.