Σπίρτζης: Περιμένω να δω τι θα πουν όσοι έκαναν κριτική για τα έργα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»

“Είναι πρόκληση να μην μπορούν οι αυτοκινητιστές να βγάλουν το μεροκάματό τους”

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM” για την παράδοση, σήμερα το πρωί, σε λειτουργία του κεντρικού διαδρόμου προσαπογείωσης στο αεροδρόμιο “Μακεδονία” της Θεσσαλονίκης, δήλωσε ότι “περιμένω όσους έλεγαν διάφορα το προηγούμενο διάστημα σε σχέση με τα έργα του αεροδρομίου να δω τι θα πουν τώρα”.

“Έναν χρόνο τώρα, παρότι έχουμε κάνει τα πάντα για να μην υπάρχει κόστος στο τουριστικό έργο και στο μεταφορικό έργο της Θεσσαλονίκης, το επιχείρημα ήταν να μην γίνουν ποτέ αυτά τα έργα. Περιμένω όσους είχαν μια κακοπροαίρετη κριτική -δεν λέω για όσους εξέφρασαν ανησυχία και ήταν σε μια κατεύθυνση επίσπευσης των διαδικασιών, που ήταν κοινός τόπος και για εμάς- να δούμε σήμερα τι θα πουν. Τους περιμένω με ανυπομονησία” ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Ο διάδρομος, όπως επισήμανε ο κ. Σπίρτζης, “μπήκε σε λειτουργία από τις 6 το πρωί σήμερα” και “ήμασταν 15 μέρες νωρίτερα σε σχέση με το έργο” καθώς “έτρεξαν οι διαδικασίες και να βγει NOTAM και να ανταποκριθεί και η Fraport στη λειτουργία του αεροδιαδρόμου”.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, “από τις 4 αφίξεις και από τις 4 αναχωρήσεις που είχαμε το προηγούμενο διάστημα, σταδιακά μετά την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου θα έχουμε φτάσει 15 αφίξεις και αναχωρήσεις και μέχρι τέλος του έτους που θα είναι και ο δεύτερος αεροδιάδρομος έτοιμος, το αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης θα μπορεί να έχει πάνω από 25 αφίξεις και 25 αναχωρήσεις αεροπλάνων στους διαδρόμους”.

Yπενθυμίζεται ότι σήμερα παραδόθηκε ο κεντρικός διάδρομος προσαπογείωσης 16-34, στο αεροδρόμιο Μακεδονία, όπως είχε ανακοινώσει η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Είναι πρόκληση να μην μπορούν οι αυτοκινητιστές να βγάλουν το μεροκάματό τους

Στο μεταξύ ο Χρήστος Σπίρτζης, μιλώντας στην ΕΡΤ,  έκανε λόγο για την ανεύθυνη στάση της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή και σε σχέση με τη χώρα μας, ενώ αναφέρθηκε στα σκάνδαλα στο μετρό, το ηλεκτρονικό εισιτήριο και το νομοσχέδιο του υπουργείου υποδομών που έρχεται στη Βουλή για τους αυτοκινητιστές.

Μιλώντας για το νομοσχέδιο του υπουργείου υποδομών που έρχεται στη Βουλή σχολίασε ότι πάντα υπήρχαν ακραίες αντιδράσεις, αλλά υπήρχαν και ακραίες συμπεριφορές. Όπως είπε «είναι πρόκληση να μην μπορούν οι αυτοκινητιστές να βγάλουν το μεροκάματό τους. Είναι πρόκληση να μην έχουν καν έδρα στην Ελλάδα και να μην φορολογούνται οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται, να μην γίνονται οι έλεγχοι για φοροδιαφυγή. Είναι πρόκληση να υπάρχει στήριξη σε αυτές τις εταιρείες από την αξιωματική αντιπολίτευση και τον ίδιο τον πρόεδρο της, όταν γνωρίζουν ότι η συνεισφορά των εταιρειών αυτών είναι εις βάρος του ελληνικού δημοσίου».
«Με το νομοσχέδιο που έρχεται βάζουμε ένα πλαίσιο λειτουργίας για αυτές τις εταιρείες. Θα δηλώνουν τα στοιχεία λειτουργίας τους επομένως θα ξέρει η ελληνική πολιτεία με ποιους συνεργάζονται, πως φορολογούνται κ.α. επίσης αν υπάρχουν offshore εταιρείες που δεν έχουν έδρα στην Ελλάδα οπότε σε αυτές τις περιπτώσεις δεν θα παίρνουν άδεια», σημείωσε.
 
Στο σχέδιο νόμου επίσης προβλέπεται η συμπεριφορά του οδηγού, τα δικαιώματα των επιβατών, η κατάσταση που θα πρέπει να είναι το αυτοκίνητο taxi και οι υπηρεσίες που προσφέρει, όπως είπε ο κ. Σπίρτζης.
 
«Πρόβλημα προκύπτει όταν δεν τηρείται η υπάρχουσα νομοθεσία γιατί σκόπιμα είχε προβλέψει η Ν.Δ. στο να χτιστεί ένα τέτοιο πλαίσιο να μην μπορούν να υπάρχουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί ώστε να μην τηρείται το 3ωρο για την ενοικίαση αυτοκινήτου με οδηγού άρα να υποκλέπτεται έργο από τους αυτοκινητιστές», συμπλήρωσε.
 
Τα κυκλώματα του παλαιοκομματισμού δεν ήθελαν την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου
 
Αναφορικά με τα σκάνδαλα στο μετρό, ο κ. Σπίρτζης τόνισε ότι «το όριο της γελοιότητας αγγίζει το επιχείρημα ότι ξεθάβουμε σκάνδαλα». Το σκάνδαλο του μετρό διερευνήθηκε από τη γερμανική δικαιοσύνη και μεταβιβάστηκε στην ελληνική. Δεν πρέπει να διερευνηθεί; αναρωτήθηκε.
 
«Είχαμε ταλαιπωρία του κόσμου γιατί υπήρχαν τα κυκλώματα που δεν ήθελαν να εφαρμοστεί ποτέ το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Είχαμε μέσα στο μετρό κυκλώματα διακίνησης πλαστών εισιτηρίων. Ο μηχανισμός που πάει να εφαρμόσει το ηλεκτρονικό εισιτηρίου. Τα κυκλώματα του παλαιοκομματισμού δεν ήθελαν να εφαρμοστεί το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Υπήρχαν κυκλώματα διακίνησης πλαστών εισιτηρίων και βρήκαμε εργοστάσιο που τύπωνε πλαστά εισιτήρια. Η Ν.Δ. για δεκαετίες ανέχονταν αυτή την κατάσταση και οι διοικήσεις της ΣΤΑΣΥ είχε δύο εκθέσεις στα χέρια της και δεν έκανε τίποτα. Ο πολίτης ταλαιπωρείται χρόνια από ποσά που διανέμονταν σε μαύρες τρύπες.».
 
«Εμείς αποιδιωτικοποιήσαμε τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης. Ιδιωτικοποιήσεις έκανε παραδοσιακά, η οικογένεια Μητσοτάκη. Θεωρούμε ότι πάρα πολλοί τομείς πρέπει να είναι υπό δημόσιο έλεγχο. Δεν θα γίνει ιδιωτικοποίηση στις αστικές συγκοινωνίες» ξεκαθάρισε ο κ. Σπίρτζης.
 
Για την Τουρκία
 
Όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά, ο κ. Σπίρτζης τόνισε ότι «αυτά τα ζητήματα δεν λύνονται σε υψηλούς τόνους» ενώ όπως συμπλήρωσε «στόχος είναι το συντομότερο δυνατό να λυθεί το θέμα με τους δύο στρατιωτικούς».  Πρόσθεσε ότι η κλιμάκωση της έντασης οφείλεται στην Τουρκία, τα προβλήματα που έχει με τις γειτονικές της χώρες είναι γνωστά καλό είναι να αλλάξει πολιτική και κατεύθυνση.
 
Ο υπουργός υποδομών και μεταφορών αναφέρθηκε στην καλή συνεργασία που υπήρχε με την Τουρκία το προηγούμενο διάστημα με στόχο τη σιδηροδρομική σύνδεση των δύο χωρών και την αύξηση των οικονομικών σχέσεων. «Αυτά δεν μπορούν να κτιστούν όταν η Τουρκία κρατάει τέτοιου είδους πολιτική», σημείωσε.
 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή