Σπάνε κάθε ρεκόρ τα ελληνικά ομόλογα

Μετά την απόφαση του Eurogroup, που ανοίγει τον δρόμο για την ελάφρυνση του χρέους

Σε τροχιά ανόδου και το Χρηματιστήριο!

ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ προεξοφλούν την καθαρή έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, την ανάπτυξη της οικονομίας και τις αποφάσεις για τη μείωση του δημόσιου χρέους.

Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται το ρεκόρ που καταγράφουν τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου το επιτόκιο των οποίων κατρακύλησε σε επίπεδα της προ χρεοκοπίας εποχής.

Ταυτόχρονα μια σειρά από ελληνικές επιχειρήσεις δανείζονται φτηνό χρήμα, μέσω έκδοσης ομολόγων, τα οποία υπερκαλύπτονται από τις αγορές.

Σε τροχιά ανόδου βρίσκεται και το χρηματιστήριο, ενώ μετά την Standard & Poor’s δύο ακόμα διεθνείς οίκοι αξιολόγησης ετοιμάζονται να αναβαθμίσουν την ελληνική οικονομία.

Το υπουργείο Οικονομικών εκμεταλλευόμενο το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί ετοιμάζεται να βγει στις αγορές, μια εξέλιξη που θα δώσει περαιτέρω δυναμική σε όλα τα μεγέθη της οικονομίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται ότι κερδίζει το στοίχημα και προετοιμάζεται για μια νέα εποχή μετά την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια στο τέλος του Αυγούστου.

Τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ελλάδα περιγράφουν οι εγκυρότερες εφημερίδες του κόσμου αλλά και όσοι είχαν αμφισβητήσει τη δυνατότητα να βγούμε από τα μνημόνια.

Οι μόνοι που εξακολουθούν να βρίσκονται σε κατάσταση μιζέριας είναι οι εκπρόσωποι του παλιού πολιτικού συστήματος που χάνουν οριστικά το παιχνίδι και τους προστάτες τους.

Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ στήριζαν την πολιτική τους επιβίωση στα μνημόνια και στις υπηρεσίες που προσέφεραν στους ξένους τοκογλύφους. Είχαν παίξει τα ρέστα τους στην αποτυχία του Αλέξη Τσίπρα και τώρα βρίσκονται μετέωροι στην κυριολεξία αφού δεν έχουν θέση στη νέα εποχή.

Σπάνε όλα τα ρεκόρ οι ελληνικοί τίτλοι, που μετά την πολιτική απόφαση για το κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης από το Eurogroup και την αναβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s, έφτασαν σε νέο ιστορικό χαμηλό αποδόσεων! Στη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος συνέβαλε και η εκκίνηση της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους, με το EwG να αναλαμβάνει τη συζήτηση για τον μηχανισμό σύνδεσης ανάπτυξης-χρέους. Λίγο πριν ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, προχωρήσει στην έκδοση του νέου 7ετούς τίτλου, τα θετικά μηνύματα συνεχίζονται και το ενδιαφέρον των επενδυτών παραμένει υψηλό. Όπως σημειώνουν έμπειροι αναλυτές, πρόκειται για μία επιβεβαίωση της ελληνικής στρατηγικής τα τελευταία δύο χρόνια (2016, 2017).

Σε ιστορικό χαμηλό 2ετές και 5ετές!

Υπεραποδίδουν τα ελληνικά ομόλογα! Το 2ετές έπεσε στο 1,211% και το 5ετές βελτίωσε την απόδοσή του, στο 2,73%. Παράλληλα συνεχίζει να μειώνεται και η απόδοση του 10ετούς, που αποτελεί και δείκτη του κλίματος που επικρατεί στις αγορές στο 3,79%.

Εκτός από το Δημόσιο και η Alpha Bank ετοιμάζει την έκδοση 5ετούς καλυμμένου ομολόγου, με στόχο να αντλήσει 500 εκατ. ευρώ και η Τιτάν μόλις εχθές προχώρησε σε έκδοση ομολόγου. Αν και ο στόχος της Τιτάν ήταν να αντλήσει  50 εκατ. ευρώ, λόγω της θετικής ανταπόκρισης από την αγορά, έκανε αποδεκτές προσφορές ύψους 100 εκατ. ευρώ με ιδιαίτερα ευνοϊκό επιτόκιο της τάξης του 2,375%.

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, με τις δηλώσεις τους για την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος, ενίσχυσαν το ενδιαφέρων των επενδυτών, που στην πλειονότητά τους ποντάρουν στην επιτυχή ολοκλήρωση του μνημονίου και την ελληνική έξοδο στις 20 Αυγούστου. Τόσο ο νέος Πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, όσο και οι Επίτροπος Π. Μοσκοβισί και Επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ φάνηκαν αισιόδοξοι για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος από την ελληνική κυβέρνηση.

Νέα ισχυρή άνοδος στο Χρηματιστήριο, έφτασε τις 872 μονάδες!

Σε νέα υψηλά ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών μετά την επίτευξη υψηλού 34 μηνών κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, σήμερα συνέχισε με άνοδο 1,62% κλείνοντας στις 872 μονάδες! Τα καλά νέα από το Eurogroup, η αναβάθμιση από την S&P και τα ιστορικά χαμηλά των ελληνικών τίτλων, δημιούργησαν κλίμα εφορίας στην αγορά.

Σε αντίθεση με τις χθεσινές περιπέτειες, η σημερινή συνεδρίαση ήταν καθαρά ανοδική, με τους βασικούς δείκτες να διανύουν μία σταθερά ανοδική πορεία. Γνώστες των εξελίξεων, τόνιζαν ότι το Χρηματιστήριο, απέκτησε περαιτέρω δυναμική μετά το Eurogroup, ενώ τα μηνύματα από την αγορά ομολόγων, ήταν το «καύσιμο» που συντήρησε την ανάπτυξη. Η εκτίμηση που υπάρχει στην αγορά είναι ότι το καλό κλίμα θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι και την έκδοση του 7ετούς ομολόγου από τον ΟΔΔΗΧ, καθώς προεξοφλείται η επιτυχία του.

Στους αριθμούς, σήμερα ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,62% στις 872,00 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ των 861,57 μονάδων (+0,40%) και 872 μονάδες που ήταν και το υψηλό ημέρας. Ο τζίρος έφτασε τα 111 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 60,5 εκατ. τεμάχια.

Οι τράπεζες ανεβάζουν το χρηματιστήριο!

Ιδιαίτερα θετική ήταν η ανταπόκριση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης που είχε άνοδο 1,69%, φτάνοντας στις 2.239,34 μονάδες, ενώ ο Mid Cap έφτασε σε άνοδο +0,72%, στις 1.365,11 μονάδες. Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας με τους θεσμούς, είχαν αποτέλεσμα την ισχυρή άνοδο των τραπεζών. Ο δείκτης του κλάδου, έκλεισε με κέρδη 2,26% στις 983,77 μονάδες.

Τώρα, οι αναλυτές βλέπουν να σπάει και το ψυχολογικό όριο των 875 μονάδων και βάζουν στόχο τις 900, ενώ για τον FTSE 25 οι προσδοκίες είναι υψηλές για διάσπαση ακόμα και των 2.232 μονάδων!

Περαιτέρω βελτίωση βλέπει η JP Morgan!

Συνέχιση του καλού κλίματος στην Οικονομίας που θα ενισχύσει την άνοδο των ελληνικών τραπεζών, βλέπουν ξένοι αναλυτές! Την ίδια εκτίμηση εξέφρασαν και οι ελληνικές τράπεζες κατά τις συναντήσεις τους με την JP Morgan, που βρέθηκε στην Αθήνα τις προηγούμενες ημέρες. Στελέχη των Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς συναντήθηκαν με την αποστολή της αμερικανικής τράπεζας και οι συζητήσεις εστιάστηκαν στα σχέδια και τις εκτιμήσεις που έχουν για το επόμενο διάστημα.

Όπως έγινε γνωστών, η δυναμική των τραπεζών, θα διατηρηθεί το 2018, λόγω της βελτίωσης της μακροοικονομικής εικόνας της Ελλάδας, ενώ η πολιτική αστάθεια θα παραμείνει περιορισμένη και οι τράπεζες θα επικεντρωθούν στα σχέδια ομαλοποίησης.

Σύμφωνα με την JP Morgan, οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί στο 2% το 2018, χάρη στα υψηλότερα επίπεδα ιδιωτικής κατανάλωσης και επενδύσεων καθώς και λόγω της βελτίωσης του καταναλωτικού και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος αλλά και της μείωσης της ανεργίας.

Για τους επόμενους μήνες, το πρώτο θέμα θα είναι τα stress tests, τα οποία μπορεί να κρύβουν κινδύνους, αλλά οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών αισθάνονται άνετα με τη βελτίωση της κεφαλαιοποίησης και τις καλύτερες μετρήσεις σε μακροοικονομικό επίπεδο καθώς και σε ό,τι αφορά τον κλάδο σε σχέση με το 2015.

Ο δρόμος είναι ανοικτός και αν τα stress tests ολοκληρωθούν χωρίς να προκύψει ανάγκη για νέα κεφάλαια και υπάρξει επιτυχής έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα τον Αύγουστο, αυτό θα ανοίξει το δρόμο για την ώθηση της επενδυτικής εμπιστοσύνης, κάτι που οι τραπεζίτες θεωρούν κρίσιμο για τη βελτίωση των εισροών καταθέσεων και της πρόσβασης σε χρηματοδότηση.

Ο κίνδυνος, σύμφωνα με την JP Morgan, είναι η μη διατήρηση της σταθερότητας. Όπως είπαν οι τραπεζίτες η πολιτική σταθερότητα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη είναι κρίσιμη, καθώς οι συζητήσεις για την ελάφρυνση χρέους αναμένονται δύσκολες.

Πέρα από τα όσα είπαν οι τραπεζίτες στην JP Morgan, τα καλά στοιχεία των τραπεζών, η βελτίωση του οικονομικού κλίματος και οι θετικές προοπτικές για την χώρα (Επιστροφή στις αγορές και έξοδος από το μνημόνιο) μπορούν να όχι μόνο να συντηρήσουν το καλό κλίμα στις αγορές, αλλά σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, να το βελτιώσουν σημαντικά. Μπορεί οι ελληνικοί τίτλοι να σημειώνουν ρεκόρ στις αγορές ομολόγων, αλλά ζητούμενο είναι η εξασφάλιση της βιώσιμης, μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης από τις αγορές. Αυτό απαιτεί περαιτέρω μείωση των επιτοκίων.

Παράδειγμα είναι οι αποδόσεις των ομολόγων άλλων χωρών που έχουν περάσει επιτυχώς την μνημονιακή περιπέτεια. Σήμερα, το ελληνικό 10ετές έχει απόδοση 3,78%. Το ζητούμενο από την κυβέρνηση, είναι μέσα από τις αναβαθμίσεις που αναμένονται από τους Οίκους αξιολόγησης και τις επόμενες εξόδους στις αγορές, να μειωθεί κοντά στα επίπεδα της Ιταλίας (1.89%), της Ισπανίας (1,35%), της Πορτογαλίας (1,66%) ή ακόμα και της Ιρλανδίας (0,99%), αλλά αυτό θα μπορούσε να γίνει μόνο σε βάθος χρόνων.

Το πιο κοντινό παράδειγμα για την Ελλάδα, είναι αυτό της Πορτογαλίας, που βγαίνοντας από το μνημόνιο κατάφερε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από τις αγορές, δίνοντας προτεραιότητα στον στρατηγικό σχεδιασμό της για την μείωση του κόστους δανεισμού, κάτι που φαίνεται να κάνει και το ελληνικό οικονομικό επιτελείο. Ο υπουργός Οικονομικών τη Πορτογαλίας που είχε σημαντικό ρόλο στην επιτυχία αυτή, είναι ο νέος Πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, κάτι που μπορεί να λειτουργήσει υπέρ των ελληνικών προσπαθειών, για τρεις νέες εκδόσεις ομολόγων μέχρι τον Αύγουστο.

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή