Σουλτς: Η Τουρκία κινδυνεύει να καταστεί κράτος του ενός ανδρός
Ο Τούρκος πρόεδρος «θέλει να μονοπωλήσει την εξουσία»
Η Τουρκία κινδυνεύει «να καταστεί κράτος του ενός ανδρός, στο οποίο ο οποιοσδήποτε επικρίνει τον Ερντογάν κηρύσσεται σε εχθρό της Τουρκίας», επισήμανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε συνέντευξή του στον πρώτο δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό (ΑRD) της Γερμανίας, ενώ κατηγόρησε τον Τούρκο πρόεδρο ότι «θέλει να μονοπωλήσει την εξουσία».
Ο Σουλτς σχολίασε σαρκαστικά το αποτυχημένο πραξικόπημα: Έχω την εντύπωση, είπε, ότι «στο ερασιτεχνικά προετοιμασμένο» πραξικόπημα «δίνεται μια πολύ επαγγελματική απάντηση: το να ταυτοποιείς σε λίγες ώρες 13.000 ανθρώπους, οι οποίοι τίθενται σε διαθεσιμότητα ή συλλαμβάνονται είναι πραγματικά ένα επίτευγμα».
Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός επέκρινε την ρητορική του Τούρκου προέδρου σημειώνοντας ότι «όταν ο Ερντογάν μιλά για “εκκαθαρίσεις” και “εξάλειψη μεταστάσεων”, τότε “αυτή η γλώσσα δεν είναι πλέον η γλώσσα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, αλλά ενός αυταρχικού ηγεμόνα».
Όπως και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, έτσι και ο Μάρτιν Σουλτς απέκλεισε τη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων εάν η Τουρκία επανεισάγει την θανατική ποινή. Στην περίπτωση αυτή, η Άγκυρα δεν θα είχε καμιά προοπτική ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε.
Σχετικά Άρθρα
10/12/2025 - 23:20
10/12/2025 - 22:40
10/12/2025 - 22:20
10/12/2025 - 21:55
Δείτε επίσης