Συνέντευξη στην Άλκηστη Ζαλοκώστα από την Κυριακάτικη Kontranews
Ο Διευθυντής Παθολογικής του Ιατρικού Αθηνών, Σωτήρης Αδαμίδης μιλά στην Κυριακάτικη Kontranews -μεταξύ άλλων- και για τα νέα όπλα που μπαίνουν στην επιστημονική φαρέτρα κατά της Covid. «Μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουμε το χάπι της Pfizer που θα μειώνει τον κίνδυνο του θανάτου από τη νόσο κατά 50%» λέει χαρακτηριστικά και συμπληρώνει πως «έρχεται και σπρέι από το Ισραήλ». Παράλληλα, σημειώνει πως «έρχεται καινούργιο εμβόλιο από την εταιρία Sanofi, που εγγυάται παραγωγή αντισωμάτων 100%». Ο επιστήμονας επικαλείται μελέτες που δείχνουν ότι «η Covid μπορεί να είναι αγγειακή νόσος και όχι αναπνευστική», ενώ με βάση την πιο πρόσφατη μελέτη, «η ανοσία που εξασφαλίζεται είτε με φυσική νόσηση , είτε με εμβολιασμό είναι πάνω από ένα χρόνο».
Υπάρχει η λεγόμενη «Αθηναϊκή» μετάλλαξη του ιού;
Πιστεύω ότι πρόκειται για μίξη κάποιων γονιδιακών στοιχείων, που δεν εμπνέει ανησυχία, γιατί είναι αναμενόμενο και σύνηθες να συμβαίνουν μεταλλάξεις, αλλά είναι καλυμμένες με τα εμβόλια που κυκλοφορούν.
Γνωρίζουμε πόση ανοσία εξασφαλίζουμε με τα εμβόλια;
Ναι, γνωρίζουμε. Η πιο πρόσφατη μελέτη, που έχω λάβει εκ Βοστώνης, μιλά για ανοσία πάνω από ένα χρόνο, είτε πρόκειται για ανοσία από φυσική νόσηση, είτε ανοσία που προκαλείται από εμβολιασμό. Είναι σημαντικό, γιατί θα απομακρύνει την ανάγκη για επαναληπτικές δόσεις σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, πέρα από τις δύο δόσεις του εμβολίου.
Θα ήθελα το σχόλιό σας αναφορικά με τα δυσάρεστα περιστατικά της Κρήτης, με τον 35χρονο και τις δύο γυναίκες που έκαναν το Astra Zeneca…
Είναι περιστατικά που μελετώνται. Υπάρχει χρονική συσχέτιση με τους εμβολιασμούς, όχι όμως απόδειξη μέχρι τώρα, η οποία να προκύπτει από πολύ αυστηρό έλεγχο, σε σχέση με τον κίνδυνο που διατρέχει κάποιος, κάνοντας το συγκεκριμένο εμβόλιο.
Το προσωρινό πόρισμα της επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνισης του ΕΟΦ, έκανε λόγο για πιθανή συσχέτιση του εμβολίου με τα περιστατικά θρομβώσεων.
Ναι, υπάρχει και χρονική και πιθανή συσχέτιση με την κινητοποίηση την ανοσιολογική που κάνουν τα εμβόλια. Αυτό έρχεται να προστεθεί στις τελευταίες πληροφορίες που μιλούν για την Covid, ακόμα και ως νόσο που αφορά τα αγγεία, και όχι αμιγώς την εστίαση στο αναπνευστικό. Αυτές είναι πολύ πρόσφατες μελέτες, από την Αμερική, που θα έχουμε σύντομα στα χέρια μας.
Άρα οι παρενέργειες έρχονται από την νόσο καθαυτή ή και από τον εμβολιασμό;
Εάν τα άτομα έχουν νοσήσει, μπορεί με τον ίδιο, ή παράλληλο μηχανισμό, να συμβαίνει και η μία και η άλλη εξέλιξη προς την θρόμβωση. Δηλαδή όταν κινητοποιούμε το ανοσοποιητικό, ουσιαστικά έχουμε πολλά κοινά στοιχεία για να κάνουμε, όπως και στο εμβόλιο της γρίπης, παραπλήσια αντίδραση του σώματος, όπως εάν νοσούσε. Τα στοιχεία για τα οποία μιλώ και έρχονται από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, αναφέρουν ότι μπορεί η Covid 19 να είναι αγγειακή και όχι αναπνευστική νόσος, επειδή ο ιός επιτίθεται στο αγγειακό σύστημα σε επίπεδο κυττάρων, και αυτό εξηγεί κάποιες επιπλοκές που θα μπορούσαν να φαίνονται άσχετες μέχρι τώρα, και οι οποίες επίσης μπορεί να οδηγήσουν και στην ανάπτυξη θεραπείας, σε σχέση με τις ίδιες αυτές, καθαυτές επιπλοκές των εμβολίων.
Για το Astra Zeneca υπήρξε σύσταση από αρκετούς επιστήμονες ότι οι γυναίκες κάτω των 50 ετών είναι καλό να το αποφεύγουν. Μπορεί να συμβαίνει κάτι με το συγκεκριμένο εμβόλιο;
Ναι, η οδηγία ισχύει για τις νεαρές γυναίκες, να ακολουθούν άλλες εμβολιαστικές οδούς. Όπως επίσης γνωρίζουμε ότι οι ακίδες αυτές, οι S της πρωτεΐνης του SARS Cov 2, ενώ βοηθούν τον ιό να περάσει μέσα από το αναπνευστικό, και να κατέβει, έχουν σημαντικό ρόλο στη φύση της ασθένειας. Δηλαδή, εμπλέκονται στις παθολογικές διεργασίες που μπορεί να προκαλούν, ειδικά σε αυτούς που έχει παρατηρηθεί ότι μπορεί να έχουν αγγειακά, εγκεφαλικά επεισόδια, και άλλες παραπλήσιες βλάβες. Βλάπτει δηλαδή τα αγγειακά στοιχεία η πρωτεΐνη ακίδα με έναν μηχανισμό, ο οποίος και στην Ελβετία είχε μελετηθεί πριν ένα τρίμηνο περίπου, και είχε βρεθεί ότι είχαν νοσήσει κάποιοι γιατροί από αυτές τις παρενέργειες, και ψάχνοντας είχε βρεθεί ότι σχετίζεται με κάποια ενεργοποίηση θρομβωτικών διεργασιών, μέσα από την πρωτεΐνη ακίδα.
Αναμένουμε άλλες ιατρικές εξελίξεις αναφορικά με την θεραπεία του ιού;
Τα καλά νέα είναι ότι αναμένουμε χάπι σύντομα, που θα μειώνει τον κίνδυνο θανάτου κατά 50%. Το χάπι θα είναι από τη Pfizer και θα το έχουμε μέχρι τέλος χρόνου, όπως επίσης έρχεται και σπρέι από το Ισραήλ.
Το χάπι θα υποκαθιστά το εμβόλιο;
Πιστεύω ότι μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να πάρουμε το χάπι, θα συνεχίσουμε να είμαστε εξαρτώμενοι από τις εμβολιαστικές προσπάθειες, και το χάπι αυτό σχετίζεται ουσιαστικά με μειωμένο κίνδυνο, στη σοβαρότερη πορεία της νόσησης, να μην εξελίσσεται δηλαδή o ιός, όσο κολλάνε. Από την άλλη πλευρά, η ασπιρίνη βρέθηκε ότι μειώνει και τις εισαγωγές στην μονάδα, και τον κίνδυνο στα ποσοστά θανάτων, αλλά και τις ανάγκες για διασωλήνωση που είναι και το κύριο ζητούμενο για να μην καταρρεύσει το οποιοδήποτε Σύστημα Υγείας.
Έχουμε καινούργια εμβόλια στην μάχη κατά του κορωνοϊού;
Έρχεται καινούργιο εμβόλιο από την εταιρία Sanofi, σε συνεργασία με την βρετανική GlaxoSmithKline (GSK), το οποίο εγγυάται παραγωγή αντισωμάτων στο 100%, σε όσους το κάνουν. Τελικές μελέτες «τρέχουν» τώρα, και θα είναι στη διάθεσή μας τους επόμενους δύο μήνες.
Δεδομένου ότι ο κόσμος έχει λίγο χαλαρώσει με το άνοιγμα της εστίασης κλπ, βλέπετε πιθανό υποτροπιασμό των κρουσμάτων;
Θα κάνει την διακύμανση κάθε αναπνευστικής λοίμωξης, όπως έχουμε τις γρίπες, έτσι θα έχουμε και αυτή. Δηλαδή προς το φθινόπωρο θα αναμένουμε μια επανεμφάνιση κρουσμάτων, θα μεσολαβήσουν προφανώς και κάποια εισερχόμενα. Κάποιο εισαγόμενο φορτίο της νόσου με τον τουρισμό θα υπάρξει, αρκεί να είμαστε εμείς σοβαροί και να το αντιμετωπίσουμε.
Θα ήθελα όμως να τονίσω, ότι έχοντας πάνω από ένα χρόνο απομόλυνση από τον ιό, έχουμε αντισώματα έναντι της πρωτεΐνης ακίδας, που μπορεί να κρατήσουν και 13 και 14 μήνες. Υπήρξαν και μελέτες που μιλούσαν για δια βίου αντισώματα που ήταν ικανά να εξουδετερώσουν όχι μόνο τον ιό, αλλά και τις παραλλαγές του.
Δεκατρείς μήνες μετά από την μόλυνση, είναι μια τεράστια είδηση, να έχει κανείς αντισώματα, και να μην εξαρτάται δηλαδή τόσο πολύ από το εμβόλιο. Η ανατρεπτική αυτή μελέτη έρχεται από το Στρασβούργο, και δείχνει ότι τα αντισώματα όσων νόσησαν, μπορούν να έχουν την ικανότητα να εξουδετερώσουν τον αρχικό ιό και τις παραλλαγές του ακόμα και 13 μήνες μετά την μόλυνση.
Είναι εντυπωσιακό. Ωστόσο μπορεί αυτό να σημαίνει ότι κάποιος που νόσησε, δεν χρειάζεται να κάνει το εμβόλιο;
Με βάση τις πληροφορίες που συλλέγουμε σιγά σιγά, γιατί δεν ήταν όλες στο φως, θα μπορούσαν -όπως αυτό που λέμε τώρα τελευταία- ένας που έκανε την πρώτη δόση να μην χρειάζεται να κάνει και τη δεύτερη εφόσον έχει ήδη νοσήσει στο παρελθόν. Η 2η δόση στην ουσία αυτό που κάνει είναι να αυξάνει το επίπεδο αντισωμάτων σε μεγαλύτερο ποσοστό. Οι πρώτες δόσεις πχ μπορεί να φτάνουν σε ποσοστό 60-65% αντισωμάτων, και οι δεύτερες να το πηγαίνουν στο 95%. Κάποιος λοιπόν που έχει νοσήσει, αυτό το ποσοστό το έχει κατακτήσει μόνο και μόνο από την φυσική νόσηση.
Διευθυντής Παθολογικής του Ιατρικού Αθηνών