H κρηκτική αύξηση των κρουσμάτων καθιστά απαγορευτική την άρση των περιοριστικών μέτρων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Πολλοί λοιμωξιολόγοι χαρακτηρίζουν αυτοκτονία το άνοιγμα δραστηριοτήτων σε μια περίοδο κατά την οποία η εφιαλτική πανδημία βρίσκεται σε έξαρση. Τα δεδομένα που διαμορφώνονται υποχρεώνουν την κυβέρνηση να επανεξετάσει τις αποφάσεις και να προχωρήσει στις λεγόμενες έξυπνες λύσεις για την εκτόνωση της κατάστασης. Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται η διεύρυνση του ωραρίου για την κυκλοφορία τα Σαββατοκύριακα, το άνοιγμα των κολυμβητηρίων και των βιβλιοπωλείων και εν ευθέτω χρόνω την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου μόνο για μικρά καταστήματα. Οι υπόλοιπες δραστηριότητες θα ανοίξουν όταν αρχίσει η μείωση των κρουσμάτων. Η εξέλιξη της πανδημίας έχει προκαλέσει και πόλεμο ανάμεσα στους λοιμωξιολόγους, με τον κ. Σύψα να τάσσεται υπέρ της συνέχισης του lockdown. Στο χειρότερο δυνατό σημείο βρίσκονται και οι σχέσεις του Σωτήρη Τσιόδρα με το υπουργείο Υγείας.
Ο γνωστός λοιμωξιολόγος είναι προνομιακός συνομιλητής του πρωθυπουργού και γι’ αυτό η συνεργασία του με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας καθίσταται προβληματική. Πολλοί είναι αυτοί που κατηγορούν την κυβέρνηση για ανακολουθία στην διαχείριση της πανδημίας.
Το ερώτημα που ετέθη στη Βουλή από τον Αλέξη Τσίπρα, «πώς είναι δυνατόν να προχωράμε σε lockdown με μερικές εκατοντάδες κρούσματα και να ανοίγουμε τομείς δραστηριότητας με 3.465 κρούσματα», είναι δύσκολο να απαντηθεί από την κυβέρνηση. Στο Μαξίμου επιδιώκουν να ανοίξουν άναρχα την αγορά γιατί τρέμουν την οργή των επαγγελματιών και των μικρομεσαίων, που έχουν καταστραφεί οικονομικά από τα περιοριστικά μέτρα. Το πολιτικό κόστος της καραντίνας είναι μεγάλο αλλά σε περίπτωση που η κυβέρνηση ανοίξει και στη συνέχεια αναγκαστεί να ξανακλείσει την αγορά, τότε σίγουρα θα είναι πολύ μεγαλύτερο. Κανείς δεν μπορεί να παίζει με τις αντοχές της κοινωνίας και της οικονομίας.
Αυτό έχουν αρχίσει να το αντιλαμβάνονται στην κυβέρνηση, γι’ αυτό επιχειρούν να καταργήσουν κάποια καθεστωτικά περιοριστικά μέτρα που εξοργίζουν την κοινωνία. Το ζήτημα που τίθεται είναι αν το timing είναι κατάλληλο για πειράματα
«Έκρηξη» κρουσμάτων
Πολύ άσχημοι είναι οι αριθμοί της πανδημίας του κορωνοϊού που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε «έκρηξη» κρουσμάτων με 3.465, ενώ πολύ άσχημα είναι και τα στοιχεία για τους διασωληνωμένους (635). Επίσης καταγράφηκαν και 56 θάνατοι. Από το σύνολο των νέων κρουσμάτων του ιού στη χώρα 13 είναι εισαγόμενα και 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου. Σύμφωνα με τη χαρτογράφηση στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 394 νέες μολύνσεις, ενώ αναφορικά με την Αττική, η κατανομή είναι η εξής:
• Ανατολική Αττική 197
• Βόρειος Τομέας Αθηνών 208
• Δυτική Αττική 76
• Δυτικός Τομέας Αθηνών 273
• Κεντρικός Τομέας Αθηνών 456
• Νότιος Τομέας Αθηνών 147
• Πειραιάς 318
• Νήσοι 26
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.465, εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 227.247 (ημερήσια μεταβολή +1.5%), εκ των οποίων 51.6% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 75 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.966 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. To Rt για την επικράτεια εκτιμάται σε 1.10 (95%Crl: 0.40-1.63). Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 56, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.252 θάνατοι. Το 95.8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 630 (67.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 81.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.516 ασθενείς. Οι εισαγωγές2 νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 406 (ημερήσια μεταβολή -8.97%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 449 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη).
Προς επίταξη γιατρών
Ο Β. Κικίλιας κατά την ενημέρωση για τον κορωνοϊό, ανακοίνωσε τη διεύρυνση της συνεργασίας του ΕΣΥ με τον ιδιωτικό τομέα, με φόντο τη δραματική κατάσταση που καταγράφεται στα νοσοκομεία της Αττικής λόγω της τρομακτικής διασποράς του κορωνοϊού. «Σήμερα επιβεβαιώνεται ότι βρισκόμαστε στη δυσκολότερη καμπή του Covid19 από την έναρξη της πανδημίας», επεσήμανε αρχικά ο κ. Κικίλιας, αναφερόμενος στα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. «Ο αριθμός αυτός είναι από μόνος του αρκετός για να πιστοποιήσει για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ. Οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι διοικητές, τα πληρώματα του ΕΚΑΒ δίνουν μια συγκλονιστική μάχη και έχουν τον αμέριστο σεβασμό μας. Θα κάνουμε τα πάντα για να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση και είμαι αισιόδοξος ότι το τέλος της κρίσης είναι κοντά. Γιατί η πορεία των εμβολιασμών είναι το κλειδί για αυτή την εξέλιξη, καθώς σύντομα θα επιτευχθεί ανοσία σε ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες», επεσήμανε εν συνεχεία ο κ. Κικίλιας. Στις 19 Μαρτίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις ευπαθείς ομάδες, στις 26 για τις ηλικίες 70-74 και αρχές Απριλίου στις ηλικίες 65-69, είπε ο κ. Κικίλιας. Μάλιστα είπε ότι μόνο τον Απρίλιο θα κάνουμε 1,5 εκατομμύριο εμβολιασμούς, χωρίς να συμπεριλαμβάνουμε ακόμα τον αριθμό των εμβολίων της Johnson & Johnson. Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης περνάει στην επόμενη φάση: Όλη η Ελλάδα είναι μια υγειονομική Περιφέρεια. Νοσοκομεία του ΕΣΥ, ιδιωτικές κλινικές, όπου και όταν χρειάζεται θα γίνονται διακομιδές σε όμορους νομούς και αεροδιακομιδές. Συνολικά ο ιδιωτικός τομέας παραχωρεί παραχωρεί στην Αττική άλλες 550 κλίνες, οι οποίες είναι οι εξής: 450 Non covid και αναλυτικά:
- Το Hellenic Health Care Group άλλες 300 κλίνες με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.
- Το ΙΑΣΩ ΑΕ Group άλλες 100 κλίνες με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.
- Ο όμιλος Αθηνών άλλες 50 απλές και 100 COVID
- Η Βιοϊατρική άλλες 40
- Άλλες 10 ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα. Επιπλέον:
- Ο Ερυθρός Σταυρός μετατρέπεται σε νοσοκομείο COVID.
- Ενσωματώνεται στο ΕΣΥ το «251» Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας και μπαίνει στις εφημερίες του ΕΣΥ
- Το υπουργείο Υγείας παραδίδει αύριο στο ΕΣΥ 900 αναπνευστικές συσκευές υψηλής ροής οξυγόνου.
- Το Σισμανόγλειο θα ενισχυθεί επιπλέον με 10 πολυδύναμες ΜΕΘ Covid.
«Έχω απευθύνει έκκληση στους ιδιώτες ιατρούς να συνδράμουν στην δύσκολη μάχη και να στηρίξουν το ΕΣΥ και τους ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία» είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Είναι η τιμή στον όρκο του Ιπποκράτη. Περιμένουμε τις επόμενες 48 ώρες, να κάνετε την προσφορά σας, πράξη αλληλεγγύης. Αν 200 ιατροί δεν ανταποκριθούν, θα εισηγηθώ τη λήψη του μέτρου της επίταξης».
Έως 5.000 κρούσματα
Ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, προειδοποίησε πως αν δεν αλλάξει κάτι, τότε τον Απρίλιο μπορεί να δούμε έως και 5.000 κρούσματα. Ο καθηγητής, τόνισε παράλληλα, πως οι θόρυβοι γύρω από το εμβόλιο της AstraZeneca είναι κυρίως πολιτικοί. Eίπε συγκεκριμένα ότι δεν υπήρξαν περιστατικά θρόμβωσης στους εκατομμύρια εμβολιασμούς που έχουν γίνει στη Βρετανία, ούτε στις κλινικές δοκιμές, ενώ ακόμα και αν υπάρχει συσχέτιση, την οποία ο ίδιος αποκλείει, αυτή είναι τόσο μικρή που δεν δικαιολογεί την αναστολή των εμβολιασμών. «Δεν μπορώ να μην σκεφτώ ότι αυτό σχετίζεται, εν μέρει τουλάχιστον, με τις πιέσεις και τις κόντρες που υπάρχουν ανάμεσα στην AstraZeneca και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Γύρω από τον εμβόλιο είναι δυσανάλογος ο θόρυβος, επομένως θεωρώ ότι έχει πολιτικό κομμάτι πίσω. Όλες οι εταιρείες έχουν συμφέρον να δημιουργήσουν περιβάλλον εμπιστοσύνης για τα εμβόλια, άρα δεν έχει να κάνει με πόλεμο εταιρειών, είναι πολιτικής φύσεως» είπε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος πάντως ανεπιφύλακτα συστήνει το συγκεκριμένο εμβόλιο. «Τα επιστημονικά στοιχεία με έχουν πείσει ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές» ανέφερε. Σχετικά με την αύξηση κρουσμάτων και τον λόγο που δεν αποδίδουν τα μέτρα, είπε ότι η συμμετοχή του κόσμου μειώνεται, δεν υπάρχει έντονη συστράτευση, ενώ κάθε νέο lockdown είναι λιγότερο αποδοτικό από το προηγούμενο, σε όλο τον κόσμο. Επεσήμανε ότι αν δεν αλλάξει κάτι και ακολουθήσουμε το ίδιο μοντέλο, με δεδομένο ότι ο αριθμός μετάδοσης του κορωνοϊού είναι πάνω από 1, τότε τον Απρίλιο μπορεί να έχουμε 4.000 και 5.000 κρούσματα την ημέρα. Ωστόσο επεσήμανε ότι είναι πολύπλοκο το ζήτημα καθώς και ό,τι να κάνουμε θα είναι ρίσκο. Απαντώντας στο ποια είναι η λύση είπε πως «ή κλείνουμε τον κόσμο μέσα, τύπου Ουχάν στην αρχή της πανδημίας, που φυσικά είναι εκτός συζήτησης, ή αποσυμπιέζουμε τις δραστηριότητες με τέτοιο τρόπο, ώστε εκεί που οι συγκεκριμένες δραστηριότητες γίνονται μέσα στο σπίτι, όπως συναντήσεις μεταξύ φίλων και συγγενών, μεταφέρουμε αυτή την κοινωνικοποίηση εκτός εσωτερικών χώρων επομένως μειώνουμε το ρίσκο της μετάδοσης». Πρόσθεσε ακόμα ότι έχουμε δαινομονοποίηση κάποιων δραστηριοτήτων όπως είναι τα σχολεία, ενώ όλη η προσέγγιση έχει πάει σε λάθος κατεύθυνση. «Αυτό που θα έπρεπε να γίνει ήδη από τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο, ήταν να πέτυχουμε αυξημένη κινητικότητα και χαμηλή μετάδοση, με μάσκες και αποστάσεις, να χτιστεί ένα πλαίσιο συμπεριφοράς ώστε να μπορούμε να κινηθούμε με ασφάλεια κάνοντας κάποιες δραστηριότητες» κατέληξε.
Το εμβόλιο
Μέγα θέμα συζήτησης έχει ανοίξει και στην Ελλάδα γύρω από το εμβόλιο της AstraZeneca. Κατά την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πορεία των εμβολιασμών, ο γ.γ. Μάριος Θεμιστοκλέους κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση τι θα συμβεί αν οι πολίτες αρνηθο κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca καθώς επίσης και τι θα συμβεί αν κάποιος πολίτης έχει κάνει την πρώτη δόση του συγκεκριμένου και αρνηθεί να λάβει τη δεύτερη. Η απάντηση του κ. Θεμιστοκλέους σαφής: «Καταρχήν, έχουμε πει από την προηγούμενη ενημέρωση ότι σταδιακά ενώνονται τα δυο συστήματα εμβολιασμού που έχουμε. Και τα άτομα που είναι δικαιούχοι με τα άλλα δυο εμβόλια καθώς και αυτά με το εμβόλιο της AstraZeneca. Από την στιγμή που στο τέλος του μήνα, θα ενωθούν τα δυο συστήματα όλοι θα είναι δικαιούχοι και για τα δυο εμβόλια, ο πολίτης θα μπορεί να αποφασίζει τι θέλει να κάνει. Το θέμα αν είχε κάνει την πρώτη δόση και αρνηθεί να κάνει τη δεύτερη, αυτό έχει επιστημονική χροιά, ανάλογα με την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών θα ακολουθήσουμε όποια απόφαση μας πει». Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσοστό των ραντεβού με το σκεύασμα της AstraZeneca που ακυρώθηκαν είναι κάτω του 4%, ελαφρά αυξημένο από το καθημερινό ποσοστό ακυρώσεων.
Ηλίας Μόσιαλος
Εύλογες χαρακτηρίζει τις ανησυχίες των πολιτών για το εμβόλιο της AstraZeneca ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE Ηλίας Μόσιαλος, που έχει κάνει το συγκεκριμένο εμβόλιο. Σε αναλυτική του ανάρτηση, ο κ. Μόσιαλος σημειώνει ότι οι ρυθμιστικές αρχές, εν προκειμένω ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, καλούνται να εξετάσουν όλα τα περιστατικά θρόμβωσης και επισημαίνει ότι η γνώμη του είναι «να περιμένουμε τις αποφάσεις και την αιτιολόγησή του». Μάλιστα, διερωτάται γιατί οι ρυθμιστικές αρχές «δεν εξετάζουν ταυτόχρονα τα περιστατικά που συνέβησαν μετά τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca με αυτά που συνέβησαν μετά τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της Pfizer». Σύμφωνα με τα στοιχεία, μόλις 30 περιπτώσεις μεταξύ 5 εκατομμυρίων εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca εμφάνισαν θρόμβους. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει επιληφθεί του θέματος και τα αποτελέσματα αναμένονται σήμερα Πέμπτη. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Μόσιαλος υπενθύμισε ότι η αναστολή των εμβολιασμών γίνεται για προληπτικούς λόγους, ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θεωρεί ότι τα οφέλη του εμβολίου συνεχίζουν να υπερτερούν των κινδύνων που –ίσως, δεν γνωρίζουμε ακόμη – συνδέονται με αυτό και ότι το εμβόλιο μπορεί να συνεχίσει να χορηγείται, κατά τη διερεύνηση των περιπτώσεων θρομβοεμβολικών επεισοδίων. «Το πιο σημαντικό σημείο της συζήτησης είναι πως σήμερα δεν πρότειναν διακοπή των εμβολιασμών για να εξεταστεί αν πρέπει να υπάρξει εξαίρεση στους εμβολιασμούς για κάποια συγκεκριμένη υποομάδα.
Τα σενάρια
Αύριο θα συνεδριάσουν οι λοιμοξιωλόγοι ώστε να έχουν την πλήρη επιδημιολογική εικόνα της διασποράς του κορωνοϊού στη χώρα μας, όλης της εβδομάδας. Σε κάθε περίπτωση, ο προγραμματισμός για τη σταδιακή άρση των μέτρων δεν αλλάζει και η συζήτηση θα περιστραφεί γύρω από αυτό το ζήτημα. Τα σενάρια που φαίνεται να έχουν τεθεί στο τραπέζι είναι το άνοιγμα των κομμωτηρίων και των ινστιτούτων αισθητικής από 22 Μαρτίου, το άνοιγμα του λιανεμπορίου με click away από 29 Μαρτίου, ενώ το άνοιγμα των σχολείων μετατίθεται για τις αρχές Απριλίου. Όλα αυτά, πάντα σε συνάρτηση με τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα που μπορούν να αλλάξουν τους όποιους σχεδιασμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα εξεταστεί και το θέμα της απαγόρευση μετακίνησης σε άλλο δήμο με αυτοκίνητο, χρησιμοποιώντας τον κωδικό 6. Μέχρι και σήμερα, για να μετακινηθεί κάποιος σε άλλο δήμο με τον κωδικό 6, δηλαδή για σωματική άθληση, με SMS στο 13033 θα πρέπει να γίνει με τα πόδια ή με ποδήλατο και θα εξεταστεί να αρθεί αυτός ο περιορισμός. Επιπρόσθετα εξετάζεται η χαλάρωση της απαγόρευσης των μετακινήσεων το Σαββατοκύριακο. Μέχρι τώρα για Σάββατο και Κυριακή ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί. Αυτό που εξετάζεται και αναμένεται να κλειδώσει είναι το ωράριο για τα Σαββατοκύριακα να ξεκινάει από τις 9 το βράδυ. Οι ειδικοί οδηγούνται προς την κατεύθυνση αυτή συνυπολογίζοντας και την κόπωση των πολιτών, από τον συνεχή εγκλεισμό, καθώς και ότι η ημέρα πλέον μεγαλώνει και οι πολίτες θα μπορούν να κινηθούν για περισσότερες ώρες εκτός σπιτιού, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή συνωστισμού.
Τι οδήγησε σε αλλαγή πλεύσης
Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, τρεις παράγοντες οδήγησαν την κυβέρνηση σε αλλαγή πλεύσης για το lockdown: 1) Το εμβολιαστικό πρόγραμμα που προχωρά ταχέως και, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στον πρωθυπουργό στη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, έχει αποδώσει αρκετά στους ηλικιωμένους, ειδικά στις ηλικίες των 80 ετών και άνω. Έχει μειωθεί ο αριθμός των ατόμων αυτών που πηγαίνουν στα νοσοκομεία 2) Η κόπωση του κόσμου που είναι πλέον διάχυτη 3) Η κατάσταση της οικονομίας.
Σταδιακό άνοιγμα και υπό προϋποθέσεις
ΌΠΩΣ υποστήριξε ο αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής, Δημήτρης Παρασκευής, «πρόκειται για μια εξίσωση με πολλούς αγνώστους στην οποία πρέπει να βρούμε τη σωστή λύση. Η σωστή λύση είναι να αντιμετωπίσουμε την κόπωση, τον κορεσμό της κοινωνίας όσον αφορά στα μέτρα, τα προβλήματα που έχουν δημιουργεί από τα συνεχόμενα lockdown αλλά από την άλλη τυχόν άνοιγμα να γίνει με ασφάλεια. Αυτό θα κληθούμε να αποφασίσουμε αύριο, πώς και ποια είναι τα μέτρα που θα διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία της κοινωνίας αλλά και την προάσπιση της δημόσιας υγείας». Όσον αφορά τις προϋποθέσεις ασφάλειας που θα προταθούν ο καθηγητής ανέφερε: «Καταρχήν οι λειτουργίες οι οποίες γνωρίζουμε ότι έχουμε μικρό κίνδυνο, όπως είναι το άνοιγμα των κομμωτηρίων στα οποία δεν υπάρχει συγχρωτισμός και μπορούμε να λειτουργήσουμε μόνο με ραντεβού. Δεύτερον, να υπάρχουν εκτεταμένα τεστ και δωρεάν σε κάποιες περιστάσεις έτσι ώστε να εντοπίζονται τυχόν περιστατικά έγκαιρα, έτσι ώστε να απομονώνονται και να μπαίνουν σε καραντίνα».
Ό κ. Παρασκευής εξήγησε αναλυτικά γιατί τα κομμωτήρια είναι ίσως από τις πρώτες δραστηριότητες για τις οποίες θα αποφασιστεί αύριο άρση των περιορισμών. «Αναφορικά με αυτό θα δούμε αύριο τα δεδομένα και θα αποφασίσουμε. Εγώ ανέφερα το παράδειγμα των κομμωτηρίων γιατί πραγματικά είναι μια δραστηριότητα που είναι σχετικά ασφαλής. Ή η λειτουργία του λιανεμπορίου κάτω από προϋποθέσεις. Και το σταδιακό άνοιγμα. Κάθε εβδομάδα να ανοίγει κάτι βήμα-βήμα» τόνισε ο ίδιος.
ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΊΑ ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΑΝ.
Μαζί με τους γιατρούς, τους διασώστες, μπροστά στα μάτια ασθενών και των συγγενών τους. Κατέρρευσαν συντεταγμένα μέσα σε λίγα 24ωρα, όταν άνθρωποι που έπρεπε να βρίσκονταν σε ΜΕΘ, κείτονται διασωληνωμένοι σε άλλους χώρους με τους ανθρώπους τους να αγωνιούν, να οργίζονται, να περιμένουν ένα ανέλπιστο τέλος. Κατέρρευσαν τα νοσοκομεία όταν άνθρωποι σαν τον Γιάννη Τσαντίλα αναγκάζονται να μιλούν για τον διασωληνωμένο πατέρα τους σαν να είναι νεκρός, ενώ η καρδιά του χτυπά ακόμα μετά το εγκεφαλικό που έπαθε στα 72 του. «Δεν μπορεί να γίνει κάτι γι’ αυτόν πια, είναι θέμα ωρών», του λένε οι γιατροί τρέχοντας να πάνε στον επόμενο ασθενή, και είναι ο άνθρωπος αυτός 11 μέρες εκτός ΜΕΘ, «αλλά ακούστε μας δεν υπάρχει λόγος να μπει στη ΜΕΘ» γιατί μπορεί σε μία ώρα, σήμερα, αύριο να καταλήξει, δεν αναστρέφεται η κατάστασή του»
«Απαγορευμένος παράδεισος» Ομως ο γιος του ανθρώπου αυτού όπως και πολλών άλλων για τους οποίους ένα κρεβάτι σε ΜΕΘ μοιάζει με απαγορευμένο παράδεισο, δεν πείθονται ότι η μοίρα τους θα ήταν προδιαγεγραμμένη είτε βρίσκονταν εντός είτε εκτός ΜΕΘ. «Οι γιατροί μου λέγανε κάθε μέρα ότι κάνουμε κλήση στο ΕΚΑΒ που αποφασίζει ποιος θα μπει στην εντατική. Εχω απελπιστεί. Κάθε μέρα μου έλεγαν είναι σταθερός, είναι κρίσιμος. Ο πατέρας μου είναι ένα νούμερο με το ονοματεπώνυμό του στη λίστα του ΕΚΑΒ στην αναμονή. Για μένα όμως είναι πατέρας μου. Δεν είναι ένα νούμερο στην αναμονή», είπε μιλώντας στο MEGA. Κατέρρευσαν τα νοσοκομεία μέσα στο καταθλιπτικό τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας όταν ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών με κοροναϊό εκτοξεύτηκε στους 605, όταν οι εισαγωγές ασθενών χτυπημένων από την πανδημία ξεπερνά καθημερινά τους 450, όταν τα κρεβάτια στις ΜΕΘ είναι όλα κατειλημμένα, τα εξιτήρια ελάχιστα, οι θάνατοι περισσότεροι.
Πάνω από τα «ράντζα»
Και τώρα πια, ασθενείς με κάθε πάθηση, που χρειάζονται εντατική φροντίδα, βρίσκονται στους «διαδρόμους», δεκάδες σε αριθμό, αλλά οι πόρτες στις ΜΕΘ δύσκολα ανοίγουν και όχι για όλους και πρόσωπα συγγενικών προσώπων σαν κι εκείνο του κ. Γιάννη Τσαντίλα αυξάνονται και μένουν πίσω, κάθε μέρα ένα βήμα πιο μακριά από τους δικούς τους, ξεμακραίνουν και οι δύο προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Πιο δύσκολη από ποτέ η μάχη να κερδηθούν ζωές αφού τις τελευταίες ώρες, στην Αττική που πάντα έχει τα μισά ή περισσότερα κρούσματα απ’ όλη την Ελλάδα, τα κρεβάτια στις ΜΕΘ των δημόσιων νοσοκομείων, καταλήφθηκαν όλα. Οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι το απόγευμα της Τρίτης, από τις 362 κλίνες ΜΕΘ covid στην Αττική καμία δεν είναι κενή!
Η λίστα αναμονής
Γιατροί τονίζουν ότι τις τελευταίες μέρες υπάρχει λίστα αναμονής για μία θέση στη ΜΕΘ που μπορεί να φτάνει και τους 90 ανθρώπους. Είτε νοσούν από κοροναϊό είτε από κάποια άλλη σοβαρή ασθένεια. Μόνο χθες, καταγράφηκαν περί τις 460 νέες εισαγωγές και δόθηκαν μόνο 165 εξιτήρια.
Επιλογή ασθενών;
Σύμφωνα με τον Μιχάλη Γιαννάκο, πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, πλέον γίνεται επιλογή ασθενών Covid για το ποιος θα μπει σε ΜΕΘ και ποιος όχι. «Δεκάδες διασωληνωμένοι ασθενείς είναι στη λίστα αναμονής για Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και βέβαια υπάρχουν πολλοί ασθενείς οι οποίοι είναι πέντε και έξι μέρες και δεν εξυπηρετούνται. Αυτό σημαίνει ότι γίνεται επιλογή ασθενών με θεραπευτικά κριτήρια». Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ τόνισε ότι τα ελάχιστα κρεβάτια ΜΕΘ Covid που υπάρχουν στο λεκανοπέδιο οδηγούν το ιατρικό προσωπικό σε δύσκολες αποφάσεις. «Περιμένουμε κάποιος να γίνει καλά ή δυστυχώς να καταλήξει για να αδειάσει ένα κρεβάτι και να πάει ένας που περιμένει» σημειώνει χαρακτηριστικά.