Σοφία Βούλτεψη: Κυνισμός

Ο ορισμός της διχασμένης προσωπικότητας: το πρωί κάνεις ότι μπορείς για να μην έλθουν ξένοι στην Ελλάδα και το βράδυ κάνεις εκπτώσεις για να μην έλθουν- επειδή πρόκειται για διαφορετικούς ξένους. Είναι η περίπτωση της Σοφίας Βούλτεψη. Τη μισή μέρα με τέρμα τα ντεσιμπέλ κατά των μεταναστών, διεκδικεί τις δάφνες του Άδωνι Γεωργιάδη- παρότι  επί Σαμαρά αρνήθηκε υφυπουργείο για να μην τον έχει προϊστάμενο υπουργό.

Το βράδυ αφήνει πίσω και τον Θεοχάρη και ζητάει «θυσίες» για να προσέλθουν τουρίστες. Ο αξιολογικός κώδικας της κυρίας είναι διαμπερής. Οι μετανάστες είναι «άοπλοι εισβολείς και όπλο στα χέρια της Τουρκίας»- και τους κυνηγάμε. Ο τουρίστας «φέρνει χρήματα στην χώρα», άρα «πάντοτέ θα κάνουμε κάποια θυσία» για να του «πάρουμε».

Επίδειξη κυνισμού όταν ο νεοφιλελευθερισμός αποδεικνύεται ανήμπορος, να εξηγήσει τον κόσμο. Έχεις φράγκα, μπαίνεις μες τ αμπέλι σαν νοικοκυρά. Είσαι ρέστος και ρακένδυτος, σε περιμένει ο φράχτης και η επαναπροώθηση. Μόνο που τελικά το μήνυμα είναι μπούμερανγκ. Γιατί η πολιτική έχει και μια παιδαγωγική πλευρά και στην περίπτωση της Σοφίας είναι αρνητική παιδαγωγική.

Άλλο να προβάλεις τα φυσικά πλεονεκτήματα της χώρας του ξένιού Δικός και άλλο να μιλάς ωμά για το πορτοφόλι των ξένων. Άλλο να φυλάς τα σύνορά σου και άλλο να δίνεις την εντύπωσή ότι όσοι τα «απειλούν» είναι άνθρωποι δεύτερης κατηγορίας. Η εγχώρια Δεξιά είχε πάντα έφεση στην αξιολόγηση της ζωής των ανθρώπων με κριτήρια από αρχίζουν από την προέλευση και καταλήγουν στην οικονομική επιφάνεια..

Για τους δεύτερους θα κάνουμε σε βάρος των ιθαγενών «θυσίες» – ακόμη και αν αυτό σημαίνει προέκταση της πανδημίας. Τους πρώτους θα τους θυσιάσουμε στα συρματοπλέγματα υπερ των ιθαγενών. Είναι η λογική που προσπαθεί να αφήσει πίσω του ο δυτικός πολιτισμός. Η ουμανιστική αντίληψη για τα μεταναστευτικά ρεύματα επηρεάζει όλο και περισσότερους στο ευρωπαϊκό χώρο.

Απέναντι σε όσους φωνάζουν «έξω οι λαθρομετανάστες», αυξάνονται όσοι ζητούν παρεμβάσεις στις χώρες προέλευσης , για να μην τις εγκαταλείπουν απελπισμένοι οι πληθυσμοί τους. Απέναντι στον τραχύ παλιό ξενοδόχο- με το μπετόν που αποκαλεί «ξενοδοχείο» που στήνει κερδοσκοπικά δόκανα – κακής ποιότητας και άθλιών υπηρεσιών, υπάρχει η νέα αντίληψη τουριστικής υποδοχής, που βασίζεται στην επικοινωνία, την εξοικείωση και την ποιότητα.

Η Σοφία Βούλτεψη, εγκατεστημένη , έστω και σαν δεύτερο βιολί , στο μόνο υπουργείο που δεν έπρεπε να τοποθετηθεί με βάσει απόψεις της, εκπροσωπεί και για τον μετανάστη και για τον τουρίστα την παλιά εκδοχή. Τον έναν τον διώχνουμε, τον άλλον τον καλοπιάνουμε. Ο ένας είναι βάρος… τον άλλον τον «ξαλαφρώνουμε».

Όποιος πληρώνει έχει ελευθέρας- για να τα ακουμπήσει. Όποιος εκλιπαρεί δεν έχει θέση – και διώκεται. Στο μεταίχμιο της εποχής του covid-19 και της μετακίνησης πληθυσμών, η υφυπουργός του Μητσοτάκη γκαζώνει με την όπισθεν. Με τον κυνισμό της βλάπτει εξ ίσου και την προσφυγική και την τουριστική πολιτική που αρμόζει σε χώρα της σύγχρονης Ευρώπης.

Η Σοφία Βούλτεψη, εγκατεστημένη, έστω και σαν δεύτερο βιολί, στο μόνο υπουργείο που δεν έπρεπε να τοποθετηθεί με βάσει αποψεις της, εκπροσωπεί και για τον μετανάστη και για τον τουρίστα την παλιά εκδοχή

ΜΠΙΛ ΓΚΕΙΤΣ

Τέλη 2022 η επιστροφή σε κανονικότητα

Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος προειδοποίησε ότι η προετοιμασία για μελλοντικές πανδημίες είναι «ύψιστη προτεραιότητα»

Στα τέλη του 2022 τοποθετεί ο Μπιλ Γκέιτς την «πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα» καθώς θα είναι διαθέσιμα ολοένα και περισσότερα εμβόλια για την Covid-19. Μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο SkyNews ο συνιδρυτής της Microsoft επεσήμανε ότι με την επιτάχυνση της εμβολιαστικής εκστρατείας σε πλουσιότερες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, απελευθερώνονται δόσεις των εμβολίων για να μοιραστούν άλλες χώρες. Και αν και δεν αναμένει να λήξει ο εφιάλτης της Covid-19 μέχρι τον ερχόμενο χρόνο, δήλωσε και πάλι αισιόδοξος ότι ο αριθμός των κρουσμάτων θα περιοριστεί σε «πολύ μικρά νούμερα» μέχρι το τέλος του 2022.

Ερωτηθείς αν εξακολουθεί να επιμένει στην άποψη ότι ο κόσμος θα επιστρέψει «πλήρως στην κανονικότητα» μέχρι τα τέλη της ερχόμενης χρονιάς ο Γκέιτς δεν δίστασε να απαντήσει καταφατικά: «Υπάρχουν ακόμη κάποια ερωτήματα αναφορικά με το πόσο ευρεία θα είναι η χρήση του εμβολίου της Johnson & Johnson, γιατί σε μια τέτοια περίπτωση θα επωφεληθούν κάποιες από τις πλουσιότερες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία και ακόμη και φέτος το καλοκαίρι θα ανεβάσουν σε πολύ υψηλά νούμερα τα ποσοστά των εμβολιασμένω κι έτσι θα απελευθερωθούν δόσεις εμβολίων για να φθάσουν σ’ ολόκληρο τον κόσμο στα τέλη του 2021 και το 2022. Και ναι μεν δεν έχουμε εκριζώσει τη νόσο αυτή, αλλά θα έχουμε καταφέρει να την περιορίσουμε σε πολύ μικρά νούμερα μέχρι τα τέλη του 2022», είπε.

Ο 65χρονος Αμερικανός δισεκατομμυριούχος προειδοποίησε, ωστόσο, ότι η προετοιμασία για μελλοντικές πανδημίες είναι «ύψιστη προτεραιότητα» κι εξέφρασε την ανησυχία του μήπως ξεχαστεί ο εφιάλτης που βιώνουμε σήμερα, όπως είχε συμβεί και στον απόηχο του ξεσπάσματος του Έμπολα. Ωστόσο, όπως είπε, λόγω του ανθρώπινου κόστους της πανδημίας και των καταστροφικών συνεπειών της για την παγκόσμια οικονομία, «η γενιά αυτή θα τη θυμάται». «Είναι σαφές ότι με την κατανόηση των παραλλαγών των ιών και του πόσο γρήγορα μπορούν να κινηθούν οι αρμόδιες εποπτικές Αρχές, όταν επανεμφανιστεί ένα τέτοιο θέμα, θα είμαστε πολύ πιο έξυπνοι την επόμενη φορά. Δεν επενδύθηκαν αρκετά για την αντιμετώπιση τέτοιων κινδύνων. Ελπίζω, λοιπόν, να έχουμε κατά νου ότι πρέπει να επενδύσουμε και να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη πανδημία», δήλωσε. Ο Αμερικανός μεγιστάνας ο οποίος έπεσε μέσα σε όλες τις προβλέψεις του από την αρχή της πανδημίας (προέβλεψε εμβόλια και ομαλοποίηση της κατάστασης μέσα στο 2021 και οριστικό τέλος της το 2022) είναι ένας από εκείνους που προβλέπουν συνέχιση της τηλεργασίας και δουλειά γραφείου κυλιόμενα για τους εργαζόμενους, καθώς και περιορισμό των επαγγελματικών ταξιδιών κατά περίπου 50%.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή