Της Ελένης Τσερεζόλε
Με τους ακραίους, και πλειοψηφικούς πλέον, της Ευρωπαϊκής Ένωσης (και του περιβόητου “ευρωπαϊκού τρόπου ζωής”), συντάχθηκε ο Πρωθυπουργός στην προδρεύουσα της ΕΕ, Σλοβενία, όπου πήρε μέρος στο Bled Strategic Forum 2021, ερχόμενος μάλιστα σε αντιπαράθεση με τον πρόεδρο της Ευρωβουλής Νταβίντ Σασόλι. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε στρατόπεδο στο προσφυγικό ζήτημα και είναι αυτό των χωρών του Βίζενγκραντ, των τειχών και της Ευρώπης – φρουρίου. Έτσι ο Έλληνας Πρωθυπουργός εμφανίστηκε ένθερμος υποστηρικτής της στάσης των χωρών της ΕΕ που δεν θεωρούν αναγκαία τη λήψη κατάλληλων μέτρων για την υποδοχή των προσφύγων από το Αφγανιστάν, μετά από την επικράτηση των Ταλιμπάν…
Ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποίησε τη γνωστή επιχειρηματολογία περί αναγκαιότητας αποτελεσματικής φύλαξης των συνόρων, στη “βάση αρχών, του διεθνούς δικαίου, κλπ”. Μη δίνοντας καμία ουσιαστική απάντηση. Από την πλευρά του ο Σασόλι διατύπωσε την απογοήτευσή του καμία χώρα της ΕΕ δεν προτίθεται να δώσει χέρι βοήθειας στους Αφγανούς πρόσφυγες σε αντίθεση με χώρες “εκτός ΕΕ”. Άκρως υποκριτικά ο Κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε τις “σημαντικές αδυναμίες των ευρωπαϊκών θεσμών” για το έλλειμμα συμφωνίας για κοινό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, σαν το έλλειμμα αυτό να μην οφείλεται στην απραξία / αδιαφορία των χωρών της ΕΕ, καθώς αποδεικνύεται εξόχως… βολικό.
Η εικόνα πάντως του Πρωθυπουργού της Ελλάδας να υπερασπίζεται τη σκληρή γραμμή της ΕΕ έναντι γυναικών και παιδιών προσφύγων εξηγώντας παράλληλα για το πώς η πολιτική απαιτεί να είναι κανείς μάνατζερ και ηγέτης, προκαλεί με θλίψη, όμως, βρίσκεται σε ευθεία σύνδεση με τα ντροπιαστικά επεισόδια από ορισμένους πριν από δύο μέρες στη Λάρισα σε βάρος της κούκλας Αμαλ. Της κούκλας που περιοδεύει σε 70 πόλεις για να ευαισθητοποιήσει για τη μοίρα των παιδιών προσφύγων. Δύο εικόνες που ναι μεν απείχαν πολλά χιλιόμετρα μεταξύ τους, έστελναν το ίδιο μήνυμα ξενοφοβίας και ρατσισμού, σήμα κατατεθέν μιας άκρως τοξικής διαχείρισης της εξουσίας…