Σκορπιοί, οι αρχαιότεροι κάτοικοι της γης

Δύο απολιθώματα που ανακαλύφθηκαν στις Η.Π.Α. ενδέχεται να αλλάζουν τα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με το πότε και ποια ζώα βγήκαν πρώτα από την θάλασσα για να ζήσουν στην ξηρά, αφού τα απολιθώματα που ξαναμελετήθηκαν πρόσφατα από παλαιοντολόγους, μεταθέτουν κατά τρία εκατομμύρια νωρίτερα την πρώτη έξοδο ζώων στην στεριά και δείχνουν πως, ίσως τα πρώτα πλάσματα που μετοίκισαν στην ξηρά, ήταν πανάρχαιοι σκορπιοί που έζησαν πριν από 437 εκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με δημοσίευμα της Βρετανικής εφημερίδας GUARDIAN! 

Ο σκορπιός που άφησε τα προϊστορικά ίχνη του στο απολίθωμα ήταν μήκους περίπου 2,5 εκατοστών και εκτιμάται πως έζησε πριν 437 εκατομμύρια χρόνια, ονομάσθηκε “Parioscorpio venator”, που θα πει αρχαίος σκορπιός και κυνηγός και, όπως και οι σύγχρονοι απόγονοί του, διαθέτει δύο μεγάλες δαγκάνες και μία ουρά με κεντρί στην απόληξή της… 

Η επιστημονική ομάδα που έκανε την ανακάλυψη, μελέτησε επισταμένα απολιθώματα που είχαν βρεθεί στο Ουισκόνσιν το 1.980 και οι επιστήμονες υπογραμμίζουν πως το πραγματικά εντυπωσιακό στοιχείο του ευρήματος είναι στο εσωτερικό τους… «αυτός ο σκορπιός είχε το αναπνευστικό σύστημα που υποδεικνύει ότι μπορούσε να ζήσει στην ξηρά. Είναι το αρχαιότερο πλάσμα που έχουμε βρει που μπορούσε να το κάνει αυτό», εξήγησε ο Δρ. Άντριου Τ. Γουέντραφ, παλαιοντολόγος του Πανεπιστημίου Otterbein στο Οχάϊο και υποστηρίζει πως τέτοιες δομές και άλλα χαρακτηριστικά του καρδιαγγειακού του συστήματος, υποδεικνύουν ότι το πανάρχαιο αυτό πλάσμα, όπως και οι σύγχρονοι σκορπιοί, μπορούσε να αναπνεύσει τον αέρα της γήινης ατμόσφαιρας. 

Το απολίθωμα βρέθηκε σε περιοχή με ρηχά νερά και είναι πιθανό το ζώο να ζούσε και στο νερό και στη στεριά, ενώ φέρει ίχνη πνευμονο-περικαρδιακών κοιλωμάτων που συνέδεαν τα αναπνευστικά όργανα με το κυκλοφορικό σύστημα και ο Δρ. Τζέϊσον Ντάνλοπ, συντηρητής αραχνιδών και μυριόποδων στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Βερολίνου, που δεν συμμετείχε στην έρευνα, σχολιάζει ότι η διατήρηση των εσωτερικών δομών του σκορπιού, όπως το καρδιαγγειακό του σύστημα, είναι ασυνήθιστο γεγονός… «Είναι πολύ σπάνιο στα απολιθώματα αυτής της εποχής και υποδεικνύει πως κάποιες από τις πτυχές της ανατομίας των σκορπιών έχουν αλλάξει ελάχιστα τα τελευταία 440 εκατομμύρια χρόνια»…

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή