ΑΓΡΙΟ ΠΑΖΑΡΙ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
ΕΝΩ Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΒΕΤΟ
Μάχη με τον ρατσισμό, την ξενοφοβία και την απληστία Ευρωπαίων και Τούρκων καλείται να δώσει σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες. Όλοι εναντίων όλων, σε μία συνάντηση όπου η Ευρώπη καλείται να αποδείξει ότι έχει κοινή συνείδηση και αξίες, απέναντι στην ανθρωπιστική κρίση του προσφυγικού, ενώ παράλληλα ότι μπορεί να αντισταθεί στις εξωφρενικές απαιτήσεις των Τούρκων που για ακόμα μία φορά θέλουν να πατήσουν επί πτωμάτων για να βγάλουν κέρδος. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο των εξελίξεων, λόγω της γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας και θα χρειαστεί να κερδίσει από την μία τον φόβο που έχουν στα μάτια τους οι Ευρωπαίοι για τους πρόσφυγες και από την άλλη, να εξασφαλίσει ότι θα εισακουστεί η φωνή της λογικής και η ενωτική «γραμμή» της Καγκελαρίου Μέρκελ θα ισχυροποιήσει την Ευρώπη απέναντι στον Τουρκικό εκβιασμό.
Η μάχη δηλώσεων και εντυπώσεων έχει ανάψει για τα καλά μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας ενώ, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν οι Financial Times, o πρόεδρος του Ευρωαπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στήριξε τις κυπριακές απαιτήσεις που ζητούν να «αδυνατίσουν» οι υποσχέσεις προς την Τουρκία για το ξεπάγωμα των ενταξιακών κεφαλαίων.
Στο προσχέδιο της συμφωνίας που ετοιμάστηκε, οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να «προετοιμαστούν για την απόφαση» αν θα ξεπαγώσουν τα κεφάλαια, ένα νομικό εμπόδιο που πρέπει να ξεπεράσει κάθε χώρα που θέλει να εισέλθει στην Ε.Ε. Η έκφραση αυτή απέχει αρκετά από το οριστικό άνοιγμα των κεφαλαίων που ζητούσε η Άγκυρα. Το ξεπάγωμα των ενταξιακών κεφαλαίων αναμένεται να αποτελέσει κορυφαίο ζήτημα διαφωνίας στην αυριανή Σύνοδο. Παράλληλα, το προσχέδιο αναφέρει πως η Ε.Ε. θα επιταχύνει την εκταμίευση των 3 δισ. ευρώ και είναι έτοιμη να προχωρήσει στη χρηματοδότηση της Άγκυρας με άλλα 3 δισ.
Η Αγκυρα έχει επίσης ζητήσει την απελευθέρωση της βίζας μέχρι το τέλος Ιουνίου, ωστόσο, το ζήτημα είναι δύσκολο για τις χώρες της ΕΕ, που δείχνουν απρόθυμες να καταργήσουν τη βίζα για 75 εκατ. Τούρκους.
Όπως σημειώνει το προσχέδιο η Τουρκία θα πρέπει να εκπληρώσει και τις 72 προϋποθέσεις αν θέλει η Κομισιόν να προβεί στη σχετική σύσταση για άρση των ταξιδιωτικών βεβαιώσεων.
Ακόμη, υπογραμμίζεται πως η Τουρκία θα πρέπει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψει νέες οδούς είτε θαλάσσιων είτε χερσαίων διαδρομών.
Νωρίτερα, υπήρξε η παρέμβαση του Ντόναλντ Τουσκ με την επιστολή που απέστειλε προς τους ηγέτες των 28 χωρών της Ε.Ε. με την οποία τους προσκαλεί στη Σύνοδο.
Με το «Βέτο» στο χέρι πάει στις Βρυξέλλες ο Αναστασιάδης
Ο Αναστασιάδης απειλεί με «βέτο» τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό και όπως δήλωσε στους Financial Times, «Ποτέ δε θα αποδεχθώ να με πιέσουν και ποτέ δε θα δώσω τη συγκατάθεσή μου, διότι διαφορετικά δεν έχω άλλη επιλογή από το να μην επιστρέψω στην Κύπρο». Μάλιστα, ο ηγέτης της κυπριακής Δημοκρατίας προειδοποιεί: «Δυστυχώς θα μπορούσα να πω ότι θέτουν σε κίνδυνο την όλη διαδικασία. Θυσιάζουν τη μοναδική ευκαιρία να βρεθεί λύση στο Κυπριακό ζήτημα βάζοντάς μας σε τόσο δύσκολη θέση. Είναι μια πολύ λεπτή στιγμή και σε αυτή την κρίσιμη στιγμή μας εξωθούν σε μία θέση να πούμε ‘όχι’ στην Τουρκία».
Την ίδια στιγμή, ο πρώτος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς δήλωσε, «Όσοι θέλουν να παραμείνουν πιστοί στις αρχές της αξιοπρέπειας, του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης δεν μπορούν να είναι ικανοποιημένοι με μια κατάσταση όπου ανθρώπινα όντα, για να φτάσουν στην Ευρώπη, παίζουν τη ζωή τους κορώνα-γράμματα, εμπιστευόμενοι λαθροδιακινητές που εκμεταλλεύονται με κυνικό τρόπο την ανθρώπινη δυστυχία. Πρέπει επιτέλους να εξαρθρώσουμε αυτό το μοντέλο».
Κομισιόν: Οι 6 αρχές της συνεργασίας ΕΕ – Τουρκίας
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τις προτάσεις της προς τους 28 και την Τουρκία ενόψει της πλέον κρίσιμης Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό, καθορίζοντας τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να εφαρμοσθούν οι έξι βασικές αρχές που συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου, «αξιοποιώντας όλο το δυναμικό της συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας και τηρουμένου συγχρόνως του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου».
οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι:
1. Νομικές εγγυήσεις για την επιστροφή όλων των νέων παράτυπων μεταναστών και αιτούντων άσυλο που φθάνουν στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία Οι ρυθμίσεις αυτών των επιστροφών, τόσο των ατόμων που χρήζουν όσο και αυτών που δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας, πρέπει να θεωρούνται μόνο ως προσωρινά και έκτακτα μέτρα που έχουν ως στόχο τον τερματισμό των ανθρώπινων δεινών που οφείλονται στις σημερινές σημαντικές ροές μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.
–Επανεισδοχή των ατόμων που δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας
-Επιστροφή των ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας
-Πρακτικές ρυθμίσεις: Για την εφαρμογή αυτών των διατάξεων, θα πρέπει να γίνουν τροποποιήσεις τόσο στην ελληνική όσο και στην τουρκική εθνική νομοθεσία — στην Ελλάδα για να διασφαλιστεί ότι η Τουρκία χαρακτηρίζεται ως «ασφαλής τρίτη χώρα» και στην Τουρκία για να διασφαλιστεί η πρόσβαση σε αποτελεσματικές διαδικασίες χορήγησης ασύλου για όλα τα άτομα που χρήζουν διεθνούς προστασίας.
2. Πρόγραμμα επανεγκατάστασης 1:1
Για κάθε Σύριο υπήκοο που επιστρέφει από τα ελληνικά νησιά, ένας άλλος θα επανεγκαθίσταται στην ΕΕ απευθείας από την Τουρκία. Για να λειτουργήσει το πρόγραμμα αυτό, τα κράτη μέλη πρέπει να διαθέσουν έναν επαρκή αριθμό θέσεων επανεγκατάστασης. Οι αναληφθείσες δεσμεύσεις που θα χρησιμοποιηθούν για τον σκοπό αυτό θα περιλαμβάνουν τις 18.000 εναπομένουσες θέσεις από τις 22.504 θέσεις του ευρωπαϊκού προγράμματος επανεγκατάστασης, που συμφωνήθηκαν τον Ιούλιο του 2015, και, εφόσον χρειαστεί, τις αδιάθετες 54.000 θέσεις βάσει υφιστάμενων αποφάσεων μετεγκατάστασης.
3. Επίσπευση του χάρτη πορείας για την ελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων
Οι εργασίες για τον χάρτη πορείας για την ελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων με την Τουρκία θα επισπευσθούν – χωρίς αλλαγή των 72 προαπαιτουμένων που πρέπει να επιτύχει η Τουρκία (35 εκ των οποίων έχουν ήδη επιτευχθεί). Για να επιτευχθεί ο στόχος της άρσης της υποχρέωσης θεώρησης έως το τέλος Ιουνίου, η Τουρκία θα πρέπει να εγκρίνει εγκαίρως τα μέτρα που εκκρεμούν. Υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα λάβει τα αναγκαία μέτρα για την εκπλήρωση των υπολοίπων απαιτήσεων, η Επιτροπή θα υποβάλει νομοθετική πρόταση για την άρση της υποχρέωσης θεώρησης για τους Τούρκους πολίτες στα τέλη Απριλίου 2016.
4. Επίσπευση της εκταμίευσης κονδυλίων στο πλαίσιο της Διευκόλυνσης για τους Πρόσφυγες στην Τουρκία
Τα πρώτα έργα στο πλαίσιο της «Διευκόλυνσης για τους Πρόσφυγες στην Τουρκία» χρηματοδοτούνται αυτή τη στιγμή, με 55 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών των παιδιών των Συρίων στην Τουρκία για την πρόσβασή τους σε επίσημη εκπαίδευση, και με 40 εκατ. ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια μέσω του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος.
5. Επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων
Η Επιτροπή και τα κράτη μέλη καταβάλλουν προσπάθειες για την προώθηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη προετοιμασίες προκειμένου να σημειωθεί πρόοδος στο άνοιγμα πέντε κεφαλαίων.
6. Βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Συρία
Όπως έχει ήδη αναφερθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η ΕΕ είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία για τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στο εσωτερικό της Συρίας, γεγονός που θα επιτρέψει στους πρόσφυγες να ζήσουν σε ασφαλέστερες περιοχές. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, έχει ιδιαίτερη σημασία οι δεσμεύσεις, τις οποίες ανέλαβε η Διεθνής Ομάδα Στήριξης της Συρίας στις 11-12 Φεβρουαρίου στο Μόναχο, να υλοποιηθούν τάχιστα και πλήρως από όλα τα μέρη.