Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ στην εναγώνια προσπάθειά της να αλλάξει ατζέντα για να συγκαλύψει τις εγκληματικές ευθύνες της στη διαχείριση της εφιαλτικής πανδημίας καταφεύγει στην επικίνδυνη στρατηγική της έντασης.
Η εισβολή στο Πολυτεχνείο, με πρόσχημα την εκκένωσή του από καμιά πενηνταριά μπαχαλάκηδες, συνιστά επίδειξη καθεστωτικής αλαζονείας και πρόβα για τεχνητή σύγκρουση στην επέτειο της εξέγερσης.
Στο Μαξίμου γνωρίζουν πολύ καλά ότι η φετινή επέτειος του Πολυτεχνείου θα έχει μικρή συμμετοχή, με δεδομένο ότι το μοναδικό κόμμα που δείχνει ανυπακοή στην απόφαση για απαγόρευση είναι το ΚΚΕ, το οποίο δεσμεύτηκε να τηρήσει όλες τις προβλεπόμενες προφυλάξεις για τα μέλη του, που θα συμμετέχουν στην πορεία.
Βέβαια ο Χρυσοχοΐδης καλλιεργεί την ένταση, επιδιώκοντας να ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά των μπαχαλάκηδων, να δημιουργήσει σκηνικό σύγκρουσης στο κέντρο της Αθήνας, και να χρεώσει για μια ακόμα φορά την έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού στη δήθεν ανευθυνότητα της κοινωνίας.
Οι πρακτικές της κυβέρνησης συνιστούν επικίνδυνο ολίσθημα, γιατί δεν στρέφονται κατά των μπαχαλάκηδων, αλλά ολόκληρης της κοινωνίας.
Το γεγονός και μόνο ότι το Μαξίμου διαστρεβλώνει το νόημα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και επιχειρεί, με πρόσχημα την πορεία, να κάνει επίδειξη καθεστωτικής αλαζονείας, μπορεί να πυροδοτήσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις.
Γιατί μπορεί η πρόβα με την εισβολή στο Πολυτεχνείο να ήταν ένας περίπατος για τα ΜΑΤ, αλλά ο συμβολισμός της έχει ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά πολλών προοδευτικών πολιτών.
Συνιστά ασέβεια στους νεκρούς της εξέγερσης η παρουσία των ΜΑΤ λίγες ημέρες πριν τη μεγάλη επέτειο.
Τα κρούσματα καθεστωτικής πρακτικής και επίδειξης αλαζονείας από την κυβέρνηση, πληθαίνουν.
Το γεγονός ότι επιχειρεί να φορτώσει στην κοινωνία την έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού, είναι χαρακτηριστικό της επικίνδυνης κατρακύλας.
Για πρώτη φορά, στη χώρα ασκούνται διώξεις για ανυπακοή σε διοίκηση γιατρών της Θεσσαλονίκης, γιατί τόλμησαν να δηλώσουν συμβολική συμμετοχή στην πορεία του Πολυτεχνείου.
Μοναδικός σύμμαχος στην ακροδεξιά κατρακύλα της ΝΔ εμφανίζεται ο Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος επικροτεί την εισβολή στο Πολυτεχνείο και την απαγόρευση της πορείας.
Το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης καταδικάζει τις ακρότητες κι ανησυχεί για το ενδεχόμενο η καθεστωτική αλαζονεία να πυροδοτήσει επεισόδια στην επέτειο της εξέγερσης.
Καρέ – καρέ η επιχείρηση εκκένωσης
Σε εκκένωση του Πολυτεχνείου προχώρησε η αστυνομία καθώς είχαν «ταμπουρωθεί» αντιεξουσιαστές και παρέμεναν για κάποιες ώρες μέσα στους χώρους του ιδρύματος, ενώ αντίστοιχη επιχείρηση πραγματοποιήθηκε και στην Πολυτεχνειούπολη. «Δεν είναι ώρα για παραστάσεις με μικροκομματικά οφέλη, βάζοντας σε κίνδυνο ζωές. Δυστυχώς οι δρόμοι και οι διαδηλώσεις κουβαλάνε ιό και γεννάνε αρρώστια», ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης ανάμεσα σε άλλα, διαμηνύοντας προς κάθε κατεύθυνση πως η πορεία φέτος δεν θα πραγματοποιηθεί λόγω κορωνοϊού. Τα άτομα που είχαν «ταμπουρωθεί» εντός του Πολυτεχνείου, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες από την ΕΛΑΣ, είναι περισσότερα από πενήντα και πρόκειται να οδηγηθούν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής. Ταυτόχρονα με την επιχείρηση εκκένωσης του ΕΜΠ, η αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο και στην Πολυτεχνειούπολη. Συνολικά η αστυνομία προχώρησε σε 92 προσαγωγές από τις δύο επιχειρήσεις. Οι 68 προσαγωγές έχουν γίνει από το Πολυτεχνείο και οι 24 από την Πολυτεχνειούπολη. Τα 92 άτομα οδηγήθηκαν στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής. Νωρίτερα, αστυνομικοί προχώρησαν σε τρεις προσαγωγές ατόμων (δύο κορίτσια κι ένα αγόρι) που επιχείρησαν να αφήσουν σακούλες με τρόφιμα στους «καταληψίες». Μάλιστα, με ανάρτησή τους σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου ενημερώνουν ότι προέβησαν στη συγκεκριμένη ενέργεια με στόχο να κρατήσουν ανοιχτό το Πολυτεχνείο, όπου θα πραγματοποιηθούν οι τριήμερες εκδηλώσεις μνήμης, «καθώς και η πορεία της 17 Νοεμβρη παρά το γεγονός ότι το κράτος τα έχει κρίνει παράνομα». Σημειώνεται ότι στα σχέδια της ΕΛ.ΑΣ ήταν να αποκλειστεί ο χώρος του Πολυτεχνείου από χτες το βράδυ, ενώ σε χτεσινή σύσκεψη αποφασίστηκε να αναπτυχθούν περίπου 5.000 αστυνομικοί σε όλη την Αττική, να εμποδιστούν οι συγκεντρώσεις. Επίσης, θα επιτηρούνται τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, θα είναι παντού περιπολίες, ενώ θα υπάρξει συγκεκριμένο πρωτόκολλο για την κατάθεση στεφάνων με την τήρηση κανόνων για την προστασία από τον κορωνοϊό.
Η δήλωση Χρυσοχοΐδη
«Δεν είναι ώρες ανέμελες. Η ζωή μας έχει αλλάξει. Ζούμε την πιο δύσκολη δοκιμασία μετά τον πόλεμο. Δίνουμε μάχες με έναν αόρατο εχθρό, που έχει κάνει παγκόσμια εισβολή. Χρειάζεται να αντέξουμε πρώτα απ’ όλα ψυχικά, με σθένος. Να υποστούμε ευλαβικά τα μέτρα, να βάλουμε στην πάντα συνήθειες, διασκέδαση, συναναστροφές. Χρειάζεται να πολεμήσουμε συλλογικά. Να ζήσουμε μέσα, οι τελετές οι γιορτές να περιμένουν τον άλλο χρόνο. Κυρίως χρειάζεται να μη διχαστούμε να μη χωριστούμε. Ζούμε σπίτι, αλλά από αλληλεγγύη και ενσυναίσθηση, όχι από αδιαφορία ή αντικοινωνικότητα. Δεν θα γίνει πορεία για το Πολυτεχνείο. Όπως δεν έγινε παρέλαση για την28η Οκτωβρίου, για την 25η Μαρτίου. Όπως δεν έγινε περιφορά Επιταφίου, δεν έγινε Ανάσταση, δεν γιορτάσθηκε Πάσχα. Σε όλες αυτές τις εθνικές ή καθολικές στιγμές γιορτής κάναμε πίσω. Έτσι και τώρα, με την ίδια ευλάβεια, με την ίδια πειθαρχία, με την ίδια ευθύνη. Είναι μέτρο προστασίας στην πιο δραματική στιγμή της πανδημίας. Είναι πράξη δικαιοσύνης, ίσης μεταχείρισης και συνέπειας στη στάση έναντι των άλλων εορτών. Δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις, κανείς δεν έχει περισσότερα δικαιώματα από κάθε πολίτη που δεν έκανε Πάσχα ή 25η Μαρτίου. Δεν είναι ώρα για αντιπαραθέσεις, όταν τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται. Δεν είναι ώρα για παραστάσεις με μικροκομματικά οφέλη, βάζοντας σε κίνδυνο ζωές. Δυστυχώς οι δρόμοι και οι διαδηλώσεις κουβαλάνε ιό και γεννάνε αρρώστια. Απαγορεύεται φέτος η πορεία, η Αστυνομία θα εφαρμόσει τον νόμο απαρέγκλιτα παντού. Απευθύνω έκκληση σε όλους: κόμματα, συλλογικότητες, πολίτες. Δεν απειλούνται δικαιώματα, δεν υπάρχουν σχέδια κατά της ελεύθερης έκφρασης και της Δημοκρατίας. Ζητάμε αλληλεγγύη, ευθύνη, νοιάξιμο για τον συνάνθρωπο, προστασία για τον διπλανό. Να ζήσουμε φέτος για να γιορτάσουμε του χρόνου».
«Πόλεμος» μεταξύ των κομμάτων για τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου
Την ώρα που η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων από τον COVID 19 δεν δείχνει να υποχωρεί στα αναμενόμενα επίπεδα, η χώρα έχει ανακηρυχθεί σε ενιαία υγειονομική περιφέρεια διότι σε αρκετά νοσοκομεία οι ΜΕΘ ήδη μπήκαν στην… εντατική, ο εορτασμός της επετείου του Πολυτεχνείου στις 17 Νοέμβρη, έχει βρεθεί στο επίκεντρο μιας σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης. Για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου και του ηρωικού «όχι» που αφορά το έθνος, δεν είχε υπάρξει μια τέτοια κόντρα. Και βέβαια όπου υπήρξαν παρεκκλίσεις όπως συνέβη στην Θεσσαλονίκη, που εορτάστηκε και ο πολιούχος Άγιος Δημήτριος, συνέβαλε στο να ζει σήμερα η συμπρωτεύουσα έναν εφιάλτη δίχως τέλος. Η 17 Νοέμβρη εξελίσσεται σε ιδεολογική αντιπαράθεση, χάνοντας όχι μόνο το μέτρο αλλά και την ουσία. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει την απαγόρευση για πορείες ανεξαρτήτως του ποιος θα επιχειρήσει να την παραβιάσει. Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης είχε μια πρώτη επικοινωνία με τα κόμματα στην οποία πρότεινε κατάθεση στεφανιού από ολιγομελή αντιπροσωπεία. Δεν υπήρξε η ίδια ανταπόκριση από όλα τα κόμματα. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή, στην συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την πανδημία, ξεκαθάρισε ότι η απαγόρευση της πορείας θα ισχύσει για όλους.
«Αντιπαρέρχομαι τις σαχλαμάρες του κ. Βαρουφάκη ότι είναι ταυτισμένο στο ακροδεξιό μας DNA» δήλωσε. «Και στο Πολυτεχνείο υπήρχαν πολίτες όλων των παρατάξεων, αλλά κάποιοι έχτισαν καριέρες, και κάποιοι με σεμνότητα το κράτησαν για τον εαυτό τους και δεν έχτισαν καριέρα. Να τελειώνουμε με αυτά τα ιδεολογικά άβατα» τόνισε. «Τα είπα για την Αντίσταση θα τα ακούσετε για το Πολυτεχνείο». Τα περί «υπεύθυνης υπακοής» που είπε ο πρόεδρος του ΜεΡΑ25 δήλωσε ότι «με την δημιουργική ασάφεια πάει παρέα». «Δεν είστε ο Μαχάτμα Γκάντι που μίλησε γι’ αυτά» δήλωσε. «Υπάρχει πράγματι αυτή η έννοια μόνο που χρησιμοποιήθηκε σε άλλες εποχές, και σε αντίσταση σε καθεστώτα ανελεύθερα μη δημοκρατικά». Σκληρός ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και με τον Δημήτρη Κουτσούμπα που δήλωσε ότι το ΚΚΕ θα γιορτάσει την 17 Νοέμβρη, με τα μέτρα ασφαλείας (αποστάσεις, μάσκες κλπ). «Επειδή εδώ υπάρχει δημοκρατία, και οι νόμοι ισχύουν για όλους, ενημερώνω τους κυρίους ότι δεν εξαιρούνται από την συνολική εφαρμογή των νόμων» δήλωσε. «Ότι ισχύει για κάθε Έλληνα πολίτη ισχύει και για το ΚΚΕ και τον κ. Βαρουφάκη».
Σύμφωνα με την «Αυγή» στις εκδηλώσεις τιμής του Πολυτεχνείου με τήρηση όλων των αναγκαίων μέτρων υγειονομικής προστασίας θα παραβρεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Αντιπροσωπεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα καταθέσει στεφάνι στο χώρο του Πολυτεχνείου, καθώς επίσης και στα πρώην κρατητήρια του ΕΑΤ – ΕΣΑ. Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.. θα κατευθυνθεί συμβολικά στην αμερικανική πρεσβεία. Όπως ανέφεραν πηγές της Κουμουνδούρου «η κυβέρνηση της ΝΔ την στιγμή που οδηγεί σε αδιέξοδο την κοινωνία τόσο στο υγειονομικό όσο και στο οικονομικό σκέλος της πανδημίας, προσπαθεί μπροστά στον εορτασμό του Πολυτεχνείου να δημιουργήσει συνθήκες έντασης. Ειδικά ο κ. Χρυσοχοΐδης που έχει καταφέρει να χάσει μέσα από τα χέρια τέσσερα στελέχη των νεοναζί της Χρυσής Αυγής ποντάρει στην ένταση ως σωσίβιο για την πολιτική του αποτυχία».