Πουλούσαν σε ολόκληρο τον πλανήτη «σαπάκια» που μόλυναν ανεξέλεγκτα, εξοπλισμένα με «πειραγμένο» λογισμικό να μην πιάνονται!
Με την ταμπέλα της γερμανικής αξιοπιστίας κάλυπταν εδώ και χρόνια μία απίστευτη απάτη. Περισσότερα από 11.000.000 αυτοκίνητα – τοξικές βόμβες του VW group κυκλοφορούσαν ανεξέλεγκτα στους δρόμου.
Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία είχε βρει ένα μοναδικό κόλπο για να «ξεγελά» τους πάντες πουλώντας σε ιδιαίτερα «αλμυρές» τιμές «σαπάκια» τα οποία παρουσίαζε ως θαύματα οικολογικής ευαισθησίας και σύγχρονης τεχνολογίας.
Οι «τοξικές-βόμβες» ήταν εξοπλισμένες με «πειραγμένο» λογισμικό προκειμένου οι υπερβολικοί ρύποι που εξέπεμπαν να μην ανιχνεύονται κατά τους ελέγχους.
Το σκάνδαλο έχει διεθνείς διαστάσεις
Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η παραδοχή της Volkswagen για την ψεύτικη μέτρηση ρύπων των πετρελαιοκινήτων αυτοκινήτων της στις ΗΠΑ, όπου ξεκίνησε επίσημη έρευνα και ενδέχεται να ασκηθεί και ποινική δίωξη. Έρευνα για την εταιρεία ξεκινά και στη Γερμανία ενώ ήδη πελάτες της VW ζητούν αστρονομικές αποζημιώσεις.
Το τεράστιο σκάνδαλο μέρα με την ημέρα λαμβάνει διεθνείς διαστάσεις με τη Volkswagen στις ΗΠΑ, με τη Γαλλία να κρίνει απαραίτητη τη διεξαγωγή έρευνας για τις αυτοκινητοβιομηχανίες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και τη Νότια Κορέα να καλεί τους εκπροσώπους της γερμανικής εταιρείας για συνομιλίες.
Για να «καθησυχάσουμε» τους πολίτες φαίνεται «απαραίτητο» να διεξαχθούν έλεγχοι και στις άλλες ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν στον γαλλικό ραδιοσταθμό Europe 1, μετά την αποκάλυψη ότι η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία είχε χρησιμοποιήσει λογισμικό για πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα που παραποιούσε τις μετρήσεις για τις εκπομπές ρύπων.
Οι αρμόδιες αμερικανικές αρχές αποκάλυψαν την Παρασκευή ότι 482.000 οχήματα Volkswagen και Audi, που είχαν κατασκευαστεί μεταξύ 2009 και 2015 και είχαν πωληθεί στις ΗΠΑ, ήταν εξοπλισμένα με ένα λογισμικό που μπορούσε να εντοπίσει αυτομάτως τους ελέγχους μέτρησης των ρύπων για να παραποιήσει τα αποτελέσματά τους.
Πάνω από 11 εκατομμύρια οχήματα στο. μικροσκόπιο
Η Volkswagen ανακοίνωσε ότι 11 εκατομμύρια αυτοκίνητα ανά τον κόσμο είναι εξοπλισμένα με το λογισμικό παραποίησης των μετρήσεων των ρύπων που ανακαλύφθηκε στις ΗΠΑ, σε μία υπόθεση που αναμένεται να επιβαρύνει σημαντικά τον ετήσιο ισολογισμό της εταιρείας.
«Εσωτερικές έρευνες έδειξαν ότι το συγκεκριμένο λογισμικό είναι παρόν και σε άλλα οχήματα ντίζελ του ομίλου», αναφέρεται στην ανακοίνωση, της μητρικής εταιρείας της μάρκας VW, αλλά και των Audi, Skoda, Seat και Porche.
Μέχρι στιγμής η ύπαρξη του λογισμικού είχε διαπιστωθεί σε 500.000 αυτοκίνητα VW και Audi που είχαν πωληθεί στις ΗΠΑ.
Η παραποίηση, με στόχο τη χειραγώγηση των αντιρυπαντικών ελέγχων, αφορά τους κινητήρες ντίζελ τύπου EA189, κατά συνέπεια, «περί τα 11 εκατομμύρια αυτοκίνητα παγκοσμίως», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.
Η Volkswagen στην ανακοίνωσή της παρέχει τη διαβεβαίωση ότι εργάζεται εντατικά για την αποκατάσταση των ανωμαλιών με τη λήψη τεχνικών μέτρων.
Ξεκίνησε η ποινική έρευνα σε ΗΠΑ και Γερμανία
Στις ΗΠΑ, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης, οι αρμόδιες αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει ποινική έρευνα κατά της κατασκευάστριας εταιρείας, ενώ στη Γερμανία οι αρχές έδωσαν εντολή για την άμεση διεξαγωγή «ενδελεχών ελέγχων στα μοντέλα ντίζελ» της αυτοκινητοβιομηχανίας αυτής.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το γερμανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και η Volkswagen αρνήθηκαν να σχολιάσουν την είδηση για την έναρξη ποινικής έρευνας κατά της εταιρείας στις ΗΠΑ.
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Περιβάλλοντος της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι οι εκπρόσωποι της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας εκλήθησαν από τις αρχές της χώρας να συζητήσουν αύριο για τους ελέγχους για τους ρύπους στα οχήματα του ομίλου.
«Καλέσαμε τους εκπροσώπους και τους μηχανικούς της Volkswagen σε συνάντηση στο υπουργείο αύριο το απόγευμα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αναπληρωτής διευθυντής του υπουργείου Παρκ Παν-Κιου. «Θα αρχίσουμε ήδη από τον επόμενο μήνα να κάνουμε ελέγχους και θα ανακοινώσουμε τα αποτελέσματα στα τέλη του Νοεμβρίου», πρόσθεσε.
Διευκρίνισε πάντως πως είναι πολύ νωρίς ακόμη για να μιλήσει για ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία.
Από τα πέντε μοντέλα που είναι εξοπλισμένα με το λογισμικό αυτό και έχουν πωληθεί στις ΗΠΑ, τέσσερα έχουν εισαχθεί στη Νότια Κορέα. Περίπου 59.000 τέτοια οχήματα κυκλοφορούν στη χώρα, διευκρίνισε ο Παρκ.
Η Volkswagen όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπός της σταμάτησε μέχρι νεωτέρας τις πωλήσεις των πετρελαιοκίνητων, τετρακύλινδρων μοντέλων VW και Audi στις ΗΠΑ.
Η «απάτη» με το πειραγμένο λογισμικό
Μετά από ελέγχους που πραγματοποίησε ο Οργανισμός Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA) βρήκε παράνομα εγκατεστημένο λογισμικό το οποίο μειώνει δραματικά τις εκπομπές διοξειδίου του αζώτου (NOx), αλλά μόνο όταν τα αυτοκίνητα περνούν από έλεγχο.
Πρόκειται για ένα σύστημα αναστολής το οποίο ήταν τοποθετημένο στην μηχανή των οχημάτων της Volkswagen.
Για την ακρίβεια οι αρχές διαπίστωσαν ότι χάρη στο συγκεκριμένο λογισμικό, τα αυτοκίνητα που πήγαν στις ΗΠΑ παράγουν 10 έως 40 φορές περισσότερους ρύπους από το επιτρεπόμενο όριο, χωρίς αυτό να γίνεται αντιληπτό.
Υπό διερεύνηση βρίσκονται diesel αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν στην αμερικάνικη αγορά από το 2009 μέχρι το 2015. Μεταξύ αυτών είναι τα μοντέλα Beetle, Jetta, Golf, Passat και το Audi A3.
6,5 δισεκ. ευρώ για να αντιμετωπίσει το σκάνδαλο
Το ποσό των 6,5 δισεκατομμυρίων ευρώ βάζει στην άκρη η Volkswagen προκειμένου να καλύψει τις απαραίτητες πληρωμές για το σκάνδαλο με τις χειραγωγημένες μετρήσεις εκπομπών ρύπων, όπως ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, συνολικά 11 εκατομμύρια οχήματα παγκοσμίως επηρεάζονται από το προβληματικό λογισμικό, που στις ΗΠΑ διαπιστώθηκε ότι βελτίωνε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των οχημάτων μόνο κατά τη διάρκεια επίσημων ελέγχων.
Η ανακοίνωση της VW συνοδεύτηκε από προειδοποίηση προς τους επενδυτές όσον αφορά την κερδοφορία της επιχείρησης για το 2015, προειδοποίηση που οδήγησε τη μετοχή της εταιρείας σε νέα ελεύθερη πτώση, -20% στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης.
Σε ελεύθερη πτώση η μετοχή της εταιρίας
Πτωτικά για δεύτερη ημέρα κινούνται, οι μετοχές της Volkswagen μετά την παραδοχή ότι χειραγωγούσε τους ελέγχους των Αμερικανικών Περιβαλλοντικών Αρχών για τις εκπομπές ρύπων.
Σύμφωνα με τους Financial Times, η μετοχή της Volkswagen, που έκανε βουτιά 20% τη Δευτέρα, κατέγραψε περαιτέρω απώλειες κατά 19% την Τρίτη, μετά την ανακοίνωση της Νότιας Κορέας ότι θα ελέγξει τις εκπομπές ρύπων των πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων της Volkswagen και της Audi.
Κλυδωνισμοί στις Ευρωπαϊκές αγορές προκαλεί το σκάνδαλο της VW
Αυτοκινητοβιομηχανίες, ενέργεια και εμπορεύματα ήταν οι τρεις κλάδοι που προκάλεσαν το ηχηρό sell off χθες στις ευρωαγορές, οι οποίες έκλεισαν με βαριές απώλειες, στη σκιά του σκανδάλου της Volkswagen.
Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 2,83% στις 5.936 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 3,79% στις 9.571 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε πτωτικά κατά 3,41% στις 4.429 μονάδες.
Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 3,12% στις 346,67 μονάδες, ενώ ο τζίρος συναλλαγών ήταν κατά 20% υψηλότερος από το μέσο όρο των τελευταίων 30 ημερών.
Στο ταμπλό, συνεχίστηκε και χθες η πτώση της μετοχής της Volkswagen, η οποία σήμερα βρέθηκε στο -19%.
Πλήρη διαφάνεια ζητεί από την Volkswagen η Μέρκελ
Εξηγήσεις και πλήρη διαφάνεια ζήτησε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, από την Volkswagen, καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία παραδέχθηκε πως έλεγε ψέματα για το επίπεδο των εκπομπών ρύπων ορισμένων από τα αυτοκίνητά της.
«Με δεδομένη τη δύσκολη κατάσταση, το θέμα είναι τώρα να επιδειχθεί πλήρης διαφάνεια, να ξεκαθαρίσει ολόκληρη η υπόθεση», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο.
Η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε πως ο Γερμανός υπουργός Μεταφορών, Αλεξάντερ Ντόμπριντ, βρίσκεται «σε στενή επαφή» με τον όμιλο του Βόλφσμπουργκ (βόρεια Γερμανία), που ήταν μέχρι τώρα ένα καύχημα της γερμανικής βιομηχανίας.