Μετά από πολύμηνη μάχη με την επάρατη ασθένεια, ο εκδότης Γιωργος Α. Κουρής έφυγε σήμερα Δευτέρα νωρίς το πρωί, ηρεμα από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών έχοντας γύρω του την οικογένεια του, τη σύζυγο του, τον γιο του και τα εγγόνια του.
Ο Γιωργος Κουρης γεννήθηκε το 1937 στο Αργοστολι της Κεφαλονιάς και ξεκίνησε να δημοσιογραφεί στην τοπική εφημερίδα φωνή της Κεφαλονιάς που ο ίδιος εξέδωσε μαζί με τον αδελφό του, Μάκη.
Ακολούθησε η δημιουργία του Kouris Media Group και οι εκδόσεις των καθημερινών εφημερίδων «νέα εφημερίδα», «αυριανή», «ο φίλαθλος», “Star”, «δημοκρατικός λόγος», «η νίκη» και «Kontra news» ενώ ίδρυσε και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Ραδιο Αθήνα», «Ράδιο Θεσσαλονίκη» και «Sprint fm».
Επίσης, είχε ιδρύσει τον τηλεοπτικό σταθμό «Κανάλι 29» και μετά τη μετατροπή του στο σημερινό «Star Channel» το 1993, συνέχισε με την ίδρυση του «Καναλιού 5» που μετεξελίχθηκε σε Alter Channel, του Extra Channel αμεσως μετά, ενώ το 2012 δημιούργησε το Kontra Channel και την ιστοσελίδα Kontranews.gr.
Ο Γιωργος Α. Κουρης με τη σύζυγο του Ντίνα απέκτησαν έναν γιο, τον Ανδρέα ο οποίος του χάρισε δυο εγγόνια, τον Γιώργο και την Ελένη. Η οικογένεια του θα τον αποχαιρετήσει στο αγαπημένο του νησι την Κεφαλονιά σε πολύ στενό οικογενειακό κύκλο.K
Ποιός ήταν ο Γιώργος Κουρής
Ο Γιώργος Κουρής γεννήθηκε το 1937 στο Αργοστόλι της Κεφαλλονιάς. Η δημοσιογραφία τον κέρδισε από νωρίς, αφού σε ηλικία μόλις 21 ετών, το 1958, εξέδωσε την τοπική εφημερίδα «Φωνή της Κεφαλλονιάς και της Ιθάκης».
Πολύ νωρίς, η εφημερίδα ξεπέρασε τα τοπικά όρια και απέκτησε πανελλήνια φήμη, λόγω της σκληρής κριτικής που άσκησε στην τότε δεξιά κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, δίνοντας τα πρώτα δείγματα γραφής, μαχητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας με αιχμή τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, ενώ κορύφωση της σκληρής αντιπαράθεσης, στις ιδιαίτερα δύσκολες και για την άσκηση της δημοσιογραφίας, συνθήκες της εποχής, αποτέλεσαν οι επιθέσεις εναντίον του τότε πρωθυπουργού, για το ξεπούλημα της Κύπρου, με τις συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου. Στην περίοδο της Αποστασίας στήριξε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, εξαιτίας της προσωπικής σχέσης, που είχε αναπτύξει με τον Πάνο Κόκα.
Μετά την πτώση της δικτατορίας, ο Γιώργος Κουρής προχώρησε στη δημιουργία ιδιόκτητου τυπογραφείου, αλλά η ενασχόληση με την έντυπη δημοσιογραφία, αποτελούσε το μεγάλο πόθο του δαιμόνιου Κεφαλλονίτη. Το μεγάλο άλμα έγινε το 1980, όταν , ο Γιώργος Κουρής, μαζί με τον αδελφό του Μάκη και μια μικρή ομάδα συνεργατών, όπως ο αείμνηστος Ντίνος Κουτσούμης και ο Κυριάκος Διακογιάννης, εξέδωσαν την «Αυριανή», χωρίς ούτε οι ίδιοι, ίσως, να φαντάζονταν το μέγεθος της επιτυχίας, αλλά και πολύ περισσότερο ότι η εφημερίδα και στη συνέχεια, ο Ομιλος Κουρή, θ` αποτελούσαν το κέντρο των εξελίξεων και σε πολλές περιπτώσεις θα τις καθόριζαν, μετατρέποντας το κτίριο του Ταύρου, σε μέρος της νεότερης πολιτικής μας ιστορίας. Χρειάστηκε είναι η αλήθεια και η τύχη, αφού η πολύμηνη απεργία των τεχνικών τύπου και η ανταπεργία των εργοδοτών , που βοήθησαν στην κυκλοφοριακή άνοδο, αλλά το μεγάλο άλμα σημειώθηκε το Σεπτέμβριο του 1980, όταν η καινούργια, τότε, εφημερίδα, αποκάλυψε το μεγάλο σκάνδαλο της εταιρίας ενδυμάτων «Lacoste», της οποίας αντιπρόσωπος ήταν η σύζυγος του τότε πρωθυπουργού Γεωργίου Ράλλη. Γρήγορα η κυκλοφορία της εφημερίδας εκτινάχθηκε στα 100.000 φύλλα, ενώ η νευρική αντίδραση του τότε πρωθυπουργικού ζεύγους, που προχώρησε σε κατάθεση μηνύσεων, ενίσχυσε ακόμη περισσότερο την εφημερίδα, προκαλώντας πια, στην κοινή γνώμη τη βεβαιότητα περί σκανδάλου. Η κυβέρνηση βρέθηκε ακόμη πιο εκτεθειμένη, εξαιτίας των ασυνήθιστα σκληρών ποινών, που επέβαλε το δικαστήριο, οδηγώντας τον μεν Μάκη Κουρή στη φυλακή, τον δε Γιώργο Κουρή, αυτοεξόριστο στην Ιταλία, όπου παρέμεινε, διευθύνοντας από εκεί την εφημερίδα, μέχρι τον Οκτώβριο του 1981, όταν ανέβηκε στην εξουσία το ΠΑΣΟΚ. Η στάση αυτή, του Γιώργου Κουρή, ανταμείφθηκε από τον κόσμο της δημοκρατικής παράταξης, στο πλευρό της οποίας είχε ταχθεί αταλάντευτα και μαχητικά, από την πρώτη στιγμή, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία της ΑΥΡΙΑΝΗΣ να φτάσει γρήγορα, στα 250.000 φύλλα, ενώ το 1982 εκδόθηκε ο ΦΙΛΑΘΛΟΣ, που έγραψε τη δική του ιστορία, στο χώρο του αθλητικού τύπου και το 1985, η πρωινή πολιτική εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ, με διευθυντή τον αξέχαστο Κώστα Γερονικολό.
Η μεγάλη παρεμβατική δύναμη, της εφημερίδας, επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά, το Μάρτιο του 1985, όταν ο Γιώργος Κουρής έπεισε την τελευταία στιγμή τον Ανδρέα Παπανδρέου, προσκομίζοντας επιστολές χιλιάδων αναγνωστών, να εγκαταλείψει την πρόθεση επανεκλογής του Κωνσταντίνου Καραμανλή, στην Προεδρία της Δημοκρατίας, προτείνοντας τον αρεοπαγίτη και αγωνιστή της Δημοκρατίας, Χρήστο Σαρτζετάκη. Ηταν μια κίνηση-ματ, που εξασφάλισε τη νέα εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ, στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 1985. Αλλά και σ` αυτή τη νίκη, η συμβολή της ΑΥΡΙΑΝΗΣ ήταν κρίσιμη, με την αποκάλυψη του αμφιλεγόμενου κατοχικού παρελθόντος, του τότε αρχηγού της ΝΔ. Τότε η ΑΥΡΙΑΝΗ έφτασε στο απόγειο της κυκλοφοριακής της δύναμης, φτάνοντας στο σημείο να πουλάει 300.000 φύλλα.
Την περίοδο 1988-89, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο Κοσκωτά, ενώ παρουσιάστηκαν και τα σοβαρά προβλήματα υγείας του Ανδρέα Παπανδρέου και άρχισαν να «λακίζουν» και φιλικές εφημερίδες , ο Γιώργος Κουρής, χωρίς να διστάσει ούτε στιγμή, δήλωσε στον Ανδρέα Παπανδρέου ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τον ίδιο και το Κίνημα. Για το σκοπό αυτό, μάλιστα, δημιούργησε, αρχικά, το «Ράδιο Αθήνα», στα εγκαίνια του οποίου παραβρέθηκε ο ίδιος ο Ανδρέας Παπανδρέου, στη συνέχεια δε το «Κανάλι 29», που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αποκάλυψη της σκευωρίας, με το σκάνδαλο Κοσκωτά, ενώ πρωτοστάτησε και στην αγωνιστική αντιπολίτευση, στη διάρκεια της διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Από το 1994 και μετά, ο Γιώργος Κουρής, άρχισε να παίρνει αποστάσεις, από τον Ανδρέα και το ΠΑΣΟΚ, βλέποντας τα εκφυλιστικά φαινόμενα, που αναπτύσσονταν στην πρωθυπουργική «αυλή», με επίκεντρο την τότε σύζυγο του. Στη δεκαετία του `90, ο Γιώργος Κουρής, δείχνοντας για μια ακόμη φορά, την ικανότητα του να διαβλέπει τις εξελίξεις, μπήκε δυναμικά στο χώρο της τηλεόρασης, μετέχοντας στη μετοχική σύνθεση του ΑΛΤΕΡ. Παραμένοντας όμως, πάντα και πάνω απ` όλα, δημοσιογράφος, συνέχισε τη μαχητική δράση και τις αποκαλύψεις, από την αγαπημένη του ΑΥΡΙΑΝΗ, πρωτοστατώντας στην αποκάλυψη των σκανδάλων, που στιγμάτισαν τη διακυβέρνηση του Κώστα Σημίτη.
Η οικονομική κρίση, που έπληξε ιδιαίτερα το χώρο του τύπου, δεν άφησε αλώβητο το συγκρότημα του Γιώργου Κουρή, με αποκορύφωμα την περιπέτεια του ΑΛΤΕΡ, όπου ο Γιώργος Κουρής κλήθηκε να πληρώσει αμαρτίες άλλων, πληρώνοντας και βαρύ προσωπικό τίμημα, με άδικες δικαστικές διώξεις. Η αλήθεια , βέβαια, αποκαλύφθηκε, έστω και με καθυστέρηση, ο Γιώργος και ο Ανδρέας Κουρής δικαιώθηκαν και οι πραγματικοί ένοχοι, ΄βρίσκονται στη δικαιοδοσία της δικαιοσύνης. Ο «ομιλος Κουρή», όμως, δοκιμάστηκε σκληρά, αφού, εκτός από το ΑΛΤΕΡ έκλεισε και η ΑΥΡΙΑΝΗ. Γεννημένος μαχητής, ωστόσο, ο Γιώργος Κουρής, δεν το έβαλε κάτω και, εκπλήσσοντας τους πάντες, επανήλθε δυναμικά στο χώρο, με τον όμιλο του KONTRA, αρχικά τον τηλεοπτικό σταθμό, στη συνέχεια δε την εφημερίδα. Ηταν το κύκνειο άσμα του, ταυτόχρονα όμως μια παρακαταθήκη για όλους εμάς.
Η ανακοίνωση της οικογένειας
Η νεκρώσιμος ακολουθία για τον Γιώργο Α. Κουρή θα ψαλεί την Τετάρτη 2 Μαΐου 2018 στις 11:30 π.μ., στον Ιερό Ναό ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΙΣΣΙΩΤΙΣΣΗΣ στη γενέτειρά του, το Αργοστόλι Κεφαλονιάς.
Αντί στεφάνων, η οικογένεια Κουρή παρακαλεί, όποιος επιθυμεί κι έχει τη δυνατότητα, να καταθέσει δωρεά στη μνήμη του, υπέρ του Ορφανοτροφείου Κεφαλληνίας «Ο ΣΩΤΗΡ».