Σήμερα η μαγευτική Αυγουστιάτικη πανσέληνος

Σήμερα το βράδυ θα συνυπάρξουν η μαγευτική πανσέληνος του Αυγούστου καθώς και μία μερική έκλειψη Σελήνης.

Έτσι, όσοι βρεθούν στην Αθήνα το βράδυ της Δευτέρας θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε κάποια «βραδιά πανσελήνου» καθώς οι αρχαιολογικοί χώροι, τα μνημεία αλλά και Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, θα ανοίξουν στο κοινό για μια σειρά ιδιαίτερων εκδηλώσεων υπό το φως του αυγουστιάτικου φεγγαριού.

Στο Εθνικό Αστεροσκοπείο

Στην αυγουστιάτικη πανσέληνο το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών θα είναι ανοικτό στο χώρο του τηλεσκοπίου Δωρίδη στον λόφο της Πνύκας, από τις 20:30 έως τις 22:30 για τους επισκέπτες που επιθυμούν να παρατηρήσουν την σελήνη και την μερική έκλειψή της. Ειδικευμένο προσωπικό θα είναι διαθέσιμο, ώστε να παρέχει πληροφορίες για το φαινόμενο.

Η ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης έγκειται στο ότι η Σελήνη θα βρεθεί σε μερική έκλειψη, καθώς θα εισέλθει μερικώς στην σκιά της γης και θα σκιαστεί μικρό μέρος της επιφάνειάς της.

Αν και βεβαίως η πανσέληνος δεν είναι η καταλληλότερη περίοδος για παρατήρηση της Σελήνης μέσα από ένα τηλεσκόπιο (λόγω της μεγάλης της λαμπρότητας) το θέαμα της ολόγιομης σελήνης μαγεύει κάθε παρατηρητή του ουρανού, ακόμα και όταν πραγματοποιείται με γυμνό οφθαλμό.

Η μερική έκλειψη ξεκινά στις 20:23 όπου η σελήνη βρίσκεται πάνω από τον ορίζοντα, στις 21:22 πραγματοποιείται το μέγιστο του φαινομένου και στις 22:18 ολοκληρώνεται η φάση της μερικής έκλειψης, καθώς η σελήνη θα έχει βγει από την σκιά της Γης.

Μουσείο Ακρόπολης με συναυλία και ελεύθερη είσοδο

Να απολαύσουν κάτω από το αυγουστιάτικο φεγγάρι αγαπημένες μελωδίες μεγάλων Ελλήνων συνθετών στη συναυλία του Μανώλη Μητσιά προσκαλεί τους επισκέπτες του το Μουσείο Ακρόπολης στις 9 το βράδυ της Δευτέρας

Την ημέρα αυτή, το Μουσείο θα λειτουργήσει όπως κάθε Δευτέρα από τις 8 π.μ. έως τις 4 μ.μ. Ωστόσο, από τις 8 το βράδυ έως τα μεσάνυχτα, θα είναι και πάλι ανοιχτό με ελεύθερη είσοδο για τους επισκέπτες, δίνοντας την ευκαιρία να περιηγηθούν τις μόνιμες συλλογές αλλά και την περιοδική έκθεση «εmotions, ένας κόσμος συναισθημάτων».

Τις ίδιες ώρες θα λειτουργεί το εστιατόριο του δευτέρου ορόφου, καθώς και το καφέ του ισογείου

Πανσέληνος με ηλεκτρική άρπα στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Νιάρχος

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος μας προσκαλεί να απολαύσουμε την Πανσέληνο του Αυγούστου υπό τον ήχο της avant garde αρπίστας Maria-Christina Harper.

Μαζί της το γκρουπ MC & The 7 Pedals σε μία συναυλία που θα ξεκινήσει στις 21.00, στο Κέντρο Επισκεπτών με θέα το Κανάλι.

Η συναυλία, καθώς και το σύνολο του προγραμματισμού του ΚΠΙΣΝ, πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Η πανσέληνος του Αυγούστου στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Ο χρυσός των Μυκηνών, τα κυκλαδικά ειδώλια, τα αριστουργήματα της αρχαίας γλυπτικής, ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων και η περιοδική έκθεση «Οδύσσειες» θα συνθέσουν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο τη Δευτέρα 7 Αυγούστου  ένα νυχτερινό πανόραμα και μια σπάνια εμπειρία περιήγησης για όσους παραμένουν στην πόλη.

Ειδικότερα, από τις 20:00 έως τις 24:00, το ΕΑΜ θα είναι ανοικτό με ελεύθερη είσοδο για να καλωσορίσει τη μεγαλύτερη πανσέληνο του καλοκαιριού και τους επισκέπτες που επιθυμούν να μαγευτούν στις αναρίθμητες αίθουσές του.

Από τις 20.15 ως τις 21.15, αρχαιολόγοι του Μουσείου και ξεναγοί του Σωματείου Ελλήνων Ξεναγών, θα ξεδιπλώσουν στις ολόφωτες αίθουσες τις δικές τους «Νυχτερινές Ιστορίες», αφηγούμενοι άγνωστες όψεις των εκθεμάτων, που συναντούν τους μύθους και τα μυστήρια του αρχαίου κόσμου.

Από τις 21.30 ως τις 23.00 στον δροσερό εσωτερικό κήπο του Μουσείου, θα ακολουθήσει συναυλία έντεχνης μουσικής με την Ηρώ Σαΐα.

Κήπος Νομισματικού  Μουσείου

Μουσική εκδήλωση με την Ανδριάννα Μπάμπαλη και το κουαρτέτο Quarderinas Quartet. “Quarderinas Moonlight Stories”. Ώρα 21.00, με την ευγενική υποστήριξη της εταιρείας Μουσείων Εστίαση Α.Ε.

Αρχαιολογικός χώρος και  Μουσείο Βραυρώνας            

19.00 – 20.00. Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο Βραυρώνας. 20.00-21.00 Ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βραυρώνας. 21.00-23.00 Συναυλία του μουσικού σχήματος “Χειμερινοί Κολυμβητές” στον προαύλιο χώρο του Μουσείου. Συνδιοργάνωση με το Δήμο Μαρκοπούλου

Αρχαιολογικός χώρος Σουνίου

Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό έως τις 24.00.

Αρχαιολογικός χώρος και Μουσείο Κεραμεικού             

Ο χώρος και το μουσείο θα παραμείνουν ανοικτά από τις 20.00 έως και τις 24.00. Για λόγους ασφαλείας η πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο θα επιτρέπεται μόνον πέριξ του μουσείου και μέχρι το “Νότιο Λόφο” συνοδεία φυλάκων.

Αρχαιολογικός Χώρος Ολυμπιείου        

Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από τις 20.00-22.00.

Ναός Αγίου Γεωργίου (Ομορφοκκλησιά) Γαλατσίου     

Συνδιοργάνωση με Δήμο Γαλατσίου. Συναυλία στον περιβάλλοντα χώρο του ναού, του Haig Yazdjian με ενδεικτικό τίτλο “Μουσική της Ανατολής σε βυζαντινούς δρόμους”. Ξενάγηση στο μνημείο από αρχαιολόγο της ΕΦΑ ΑΘΗΝΩΝ. Διάρκεια εκδήλωσης 20.00-24.00

Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγάρων         

Μουσική συναυλία. Το Μουσείο θα παραμείνει ανοικτό για το κοινό από 20.00 έως 24.00

Αρχαιολογικός χώρος Κρήνης Θεαγένους στα Μέγαρα               

Συναυλία κλασικής μουσικής. Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από 20.00 έως 22.00

Χώρος Αφαίας, Αίγινα 

Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός χωρίς εκδηλώσεις από 21.00 έως 23.30

Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά

(αύλειος χώρος μουσείου) “Μελωδίες στην Πανσέληνο” με τη σοπράνο Βάσια Ζαχαροπούλου, τον τενόρο Δημήτρη Πακσόγλου και THE UNDERGROUND YOUTH ORCHESTRA. Έναρξη 21.00.  Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός μέχρι τις  23:30

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή