Σημαντική βελτίωση στην αγορά εργασίας, βλέπουν ΟΟΣΑ και ManpowerGroup

ManpowerGroup: Στο υψηλότερο επίπεδο της 8ετίας οι προοπτικές απασχόλησης!

 

 

ΟΟΣΑ: Αύξηση της απασχόλησης 2% το 2017-18!

 

Θετικά μηνύματα για την αύξηση της απασχόλησης και την μείωση της ανεργίας στην Ελλάδα, έρχονται από τα νέα στοιχεία του ΟΟΣΑ και της νέας έρευνας της ManpowerGroup. Αν και οι πληγές που άνοιξε η κρίση και οι σκληρές πολιτικές των μνημονίων παραμένουν ανοιχτές, τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος, κάνοντας πολλούς ειδικούς να κάνουν λόγο για το υψηλότερο επίπεδο προοπτικών απασχόλησης εδώ και 8 χρόνια!

 

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η αγορά εργασίας συνεχίζει να βελτιώνεται κάτι το οποίο φάινεται και στην ετήσια έκθεσή του (Employment Outlook 2017).

Σύμφωνα με στοιχεία, στην Ελλάδα, προβλέπει περαιτέρω αύξηση του ποσοστού απασχόλησης (στις ηλικίες 15-74 ετών) κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες στη διετία 2017-2018, αλλά σημειώνει ότι στο τέλος του 2018 θα είναι αυτό πέντε ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από ό,τι ήταν πριν από την κρίση. Το ποσοστό απασχόλησης στην Ελλάδα, που αυξάνεται σταδιακά από τα τέλη του 2013, εκτιμάται ότι θα φθάσει στο 48% στο τελευταίο τρίμηνο του 2018 από 46% στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2016.

 

Στην έκθεση αναφέρεται ότι «μετά από μία παρατεταμένη και βαθιά ύφεση, η ελληνική οικονομία άρχισε να αναπτύσσεται ξανά στα τέλη του 2016 και αναμένεται να συνεχίσει να αναπτύσσεται την επόμενη διετία. Η ανάκαμψη της αγοράς εργασίας θα είναι μία αργή διαδικασία, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, που εστιάζουν στην καθιέρωση μεγαλύτερης ευελιξίας».

 

Σημαντική είναι και η βελτίωση στο ποσοστό της ανεργίας που συνεχίζει να μειώνεται. Συγκεκριμένα, το ποσοστό ανεργίας ήταν 23,2% τον Φεβρουάριο και δυστυχώς παραμένει το χειρότερο μέσα σε όλα τα μέλη του ΟΟΣΑ . Στην έκθεση αναφέρεται ότι «παρά τη συγκρατημένη μείωσή του από τα τέλη του 2013, παραμένει μεγάλο μέρος της αύξησης της ανεργίας που προκλήθηκε από τη βαθιά κρίση (…) Το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να μειωθεί περαιτέρω τα επόμενα δύο χρόνια, αλλά η εμπειρία δείχνει ότι θα είναι δύσκολη πρόκληση η επάνοδος όλων των μακροχρόνια άνεργων στην εργασία».

 

Ο Οργανισμός, προβλέπει ότι η αγορά εργασίας στις χώρες-μέλη του θα συνεχίσει να βελτιώνεται έως τουλάχιστον το τέλος του 2018 και ότι στο τέλος του έτους αυτού θα απασχολούνται 47 εκατ. περισσότερα άτομα από ό,τι στο τέλος του 2007.

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, έχουν και τα στοιχεία της νέας έρευνας της ManpowerGroup, που κάνει αρκετά αισιόδοξες είναι οι προθέσεις προσλήψεων των Ελλήνων εργοδοτών το προσεχές τρίμηνο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης ανέρχονται σε 11%, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί εδώ και οκτώ και πλέον χρόνια!  Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρίας,  εμφανίζονται βελτιωμένες κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016.

 

Οι εργοδότες και στους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας προβλέπουν αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων κατά το τρίτο τρίμηνο του 2017. Όμως από όλους τους τομείς,  η ισχυρότερη αγορά προβλέπεται  στους τομείς, Χρηματοοικονομικά, Ασφάλειες, Ακίνητη Περιουσία και Παροχή Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις, όπου οι εργοδότες καταγράφουν σταθερές ManpowerGroup για το τρίτο τρίμηνο 2017 συνολικές προοπτικές απασχόλησης ύψους +23%.

Στην παραγωγή, οιεργοδότες του κλάδου της γεωργίας επίσης προβλέπουν σταθερή αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, καταγράφοντας προοπτικές της τάξης του +21%, ενώ προοπτικές ύψους +11% καταγράφονται τόσο στον τομέα Βιομηχανίας / Παραγωγής όσο και στον τομέα του Εμπορίου (Χονδρική & Λιανική). Παράλληλα, αναμένεται μέτρια αύξηση των θέσεων εργασίας στον τομέα Δημόσιο & Κοινωνικές Υπηρεσίες, όπου οι προοπτικές ανέρχονται σε +7%, καθώς και στον τομέα Κατασκευών και τον τομέα Μεταφορών και Επικοινωνιών, με προοπτικές της τάξης του +5%. Οι πιο επιφυλακτικές προοπτικές, της τάξης του +3%, καταγράφονται από τους εργοδότες του τομέα Ηλεκτρισμός, Φυσικό Αέριο & Ύδρευση.

Οι προοπτικές προσλήψεων περιορίζονται σε πέντε από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Οι πιο αξιοσημείωτες μειώσεις, 4 και 3 ποσοστιαίων μονάδων, καταγράφονται στον τομέα Μεταφορών και Επικοινωνιών και τον τομέα του τουρισμού, αντίστοιχα. Στο μεταξύ, καταγράφονται ενισχυμένες προοπτικές προσλήψεων σε τέσσερις τομείς, μεταξύ των οποίων αυξήσεις της τάξης των 10 ποσοστιαίων μονάδων τόσο στον τομέα της Γεωργίας όσο και στον τομέα Χρηματοοικονομικά, Ασφάλειες, Ακίνητη Περιουσία και Παροχή Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις.
 

Σύμφωνα με την έρευνα, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, οι προοπτικές βελτιώνονται και για τις τέσσερις κατηγορίες μεγέθους οργανισμού. Οι εργοδότες στις πολύ μικρές επιχειρήσεις αναφέρουν αύξηση 6 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ οι προοπτικές για τους εργοδότες στις μικρές επιχειρήσεις εμφανίζονται ενισχυμένες κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες. Στο μεταξύ, καταγράφονται αυξήσεις της τάξης των 4% στις μεγάλες και 3% στις μεσαίες επιχειρήσεις.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή