Σημαντική αύξηση των φόρων στην Ελλάδα, έφτασε το 36,8%! (Πίνακες)

ΟΟΣΑ: ΤΟ 36,8% ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΕΠ, ΒΓΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΦΟΡΟΥΣ!
Αυξήθηκαν κατά μία μονάδα τα φορολογικά έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2015, στο 36,8% από 35,8% το προηγούμενο έτος! Πάνω από το ένα τρίτο του ελληνικού ΑΕΠ, δημιουργείται από φόρους, σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ «Στατιστικά Εσόδων 1965-2015» (Revenue Statistics 1965-2015). Το μεγάλο ποσοστό του ελληνικού ΑΕΠ, που βασίζεται σε έσοδα από φόρους, είναι δείγμα το πόσο έχει αυξηθεί η φορολογία στην ελληνική Οικονομία εντός των μνημονίων, αλλά και την συρρίκνωση της ελληνικής παραγωγής. Με την συμφωνία για το τρίτο μνημόνιο, να προβλέπει ότι η ελληνική Οικονομία θα ανεβάσει ρυθμούς από το 2016 και μετά και αυτή η Ανάπτυξη θα την βοηθήσει να καλύψει τις όλο και αυξανόμενες υποχρεώσεις προς τους δανειστές, εύλογο ερώτημα είναι το αν οι ανάγκες για αυξημένα έσοδα, θα καλυφθούν από μία αλματώδη αύξηση της παραγωγής ή από μία αύξηση των φορολογικών εσόδων.
Με τους ήδη αυξημένους φόρους, να έχουν κάνει την ελληνική αφορά αφιλόξενη για την επιχειρηματικότητα, η εισροή κεφαλαίων από ξένους επενδυτές που θα κάλυπταν του στόχους, θεωρείται πρόκληση και σημαντικό ρόλο στην κάλυψη του κενού, αναμένεται να έχουν οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις.
Οι μεγαλύτεροι φόροι στα τελευταία 50 χρονιά!
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, από τις 32 χώρες μέλη, το ποσοστό αυξήθηκε στο 34,3% από 34,2% το 2014. Τα έσοδα από φόρους αυξάνονται για έκτη συνεχόμενη χρονιά και το επίπεδό τους σε σχέση με το ΑΕΠ είναι το υψηλότερο στα 50 χρόνια που συλλέγει στοιχεία ο ΟΟΣΑ.
Στην λίστα, με τις χώρες μέλη του Οργανισμού, τα υψηλότερο συντελεστή εσόδων είχαν η Δανία 46,6%, η Γαλλία 45% και το Βέλγιο 44,8%, ενώ τον χαμηλότερο είχαν το Μεξικό 17,4%, η Ιρλανδία 23,6% και οι ΗΠΑ 26,4%.
Στην Ελλάδα αυξήσαμε τους έμμεσους φόρους
Διαφορετική είναι η εικόνα, σχετικά με τους φόρους στην κατανάλωση όπου στην Ελλάδα, υπάρχει σημαντική αύξηση. Αυτά τα έσοδα, ήταν το 14,3% του ΑΕΠ της χώρας το 2014, από 10,3% που είναι ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ.
Στο 90% της τιμής του πακέτου, ο φόρος στα τσιγάρα
Σε ορισμένα προϊόντα η διαφορά Ελλάδας και των υπόλοιπων χωρών είναι σημαντική. Στα τσιγάρα, το φορολογικό βάρος το 2015 ήταν υψηλότερο από το 50% της τιμής λιανικής πώλησής τους, σε όλες τις χώρες εκτός από τις ΗΠΑ και σε δέκα από αυτές τις χώρες ήταν υψηλότερο από το 80% της τιμής. Όμως στην Ελλάδα, ήταν στο 83,2% της τιμής πώλησής τους, η δεύτερη υψηλότερη μετά από την Ιρλανδία που ήταν στο 86,51%. Τώρα, με την νέα αύξηση που έρχεται με το νέο έτος, ο συντελεστής αυτός στην χώρα μας αναμένεται να φτάσει στο 90% της τιμής του πακέτο, κάνοντας τους περιπτεράδες φόρο-εισπράκτορες. Η αύξηση αναμένεται να φτάσει τα 50 λεπτά το πακέτο, αναλόγως με την τιμή του πακέτου.
66,8% της τιμής οι φόροι στη βενζίνη!
Τα στοιχεία, του ΟΟΣΑ, δείχνουν ότι στην χώρα μας, η συνολική φορολογική επιβάρυνση στην βενζίνη το 2015 ανερχόταν στο 66,8% της τιμής πώλησής της! Την ώρα που σε άλλα κράτη η τιμή έπεφτε ακολουθώντας την πτωτική τιμή του πετρελαίου διεθνώς, εδώ αυξήσαμε τους φόρους!
Τα μεγαλύτερα ποσοστά φόρου, καταγράφηκαν στη Βρετανία με 71%, Ολλανδία 69,3%, Ιταλία και Φινλανδία με 67,9%. Από την άλλη πλευρά, τη χαμηλότερη επιβάρυνση είχαν οι ΗΠΑ με 22,5%. Η φορολογία για το ντίζελ, έφτασε το 48,7% της τελικής τιμής, ενώ στον ΟΟΣΑ είχε μέσο όρο 50%. Τέλος, για το πετρέλαιο θέρμανσης, η επιβάρυνση στην χώρα μας έφτανε το 46,9%, χαμηλότερα από επτά χώρες του Οργανισμού.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης