Σημάδια ανάκαμψης στο ελληνικό εμπόριο βλέπει η ΕΣΕΕ

Προϋπόθεση για την ανάκαμψη η ταχεία ολοκλήρωσης της γ’ αξιολόγησης
Θετικά μηνύματα, στέλνει η αγορά, και σύμφωνα με το τριμηνιαίο δελτίο του ΙΝ.ΕΜ.Υ. της ΕΣΕΕ, οι κυριότερες οικονομικές εξελίξεις κατά το τελευταίο διαθέσιμο τρίμηνο του έτους, δείχνει ότι η ελληνική οικονομία βρίσκει το βηματισμό της αλλά οι προκλήσεις παραμένουν. Οι σημαντικότερες εξελίξεις συνοψίζονται στα ενθαρρυντικά νέα από την ενίσχυση του ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση. Εντούτοις, σύμφωνα με την έκθεση, προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου υποχώρησαν συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο. Στη διάρκεια του Γ΄ Τριμήνου του 2017 το επίπεδο των τιμών κινήθηκε σε ετήσια βάση ανοδικά ενώ αντίθετα, οι τιμές υποχώρησαν σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο εξαιτίας των θερινών εκπτώσεων.
Άνοδος 2,9% στον δείκτη όγκου στο λιανικό εμπόριο!
Ως πολύ θετική χαρακτηρίζεται η εξέλιξη του Δείκτη Όγκου στο Λιανικό εμπόριο, καθώς τόσο σε τριμηνιαία (Β΄/Α΄ Τρίμηνο 2017: +0,4%) όσο και σε ετήσια (Β΄ Τρίμηνο 2017/2016: +2,9%) βάση παρατηρείται βελτίωση, η οποία μάλιστα είναι ισχυρότερη από εκείνη του Δείκτη Κύκλου Εργασιών.
Στα ίδια περίπου επίπεδα με εκείνα του Α΄ Τριμήνου κινήθηκε ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στο Λιανικό εμπόριο εκτός καυσίμων και λιπαντικών, ενώ ο αντίστοιχος Δείκτης Όγκου παρουσίασε ελαφρώς ισχυρότερη άνοδο. Ωστόσο, κάμψη σημείωσε τόσο ο εποχικά διορθωμένος ΔΚΕ στο Χονδρικό εμπόριο, όσο και ο αντίστοιχος δείκτης στα Αυτοκίνητα.
Στην αγορά εργασίας, η διατήρηση της πτωτικής τάσης του ποσοστού ανεργίας αποτελεί αναμφίβολα θετική εξέλιξη. Το θετικό ισοζύγιο προσλήψεων/αποχωρήσεων κατά το πρώτο 9μηνο του 2017 αποτελεί την υψηλότερη επίδοση από το 2001 μέχρι και σήμερα.
Στο Εμπόριο οι πολύ μικρές (“micro”) επιχειρήσεις εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά πλήρους απασχόλησης σε σχέση με τις μεγαλύτερες, σε αντίθεση με το σύνολο της οικονομίας. Σημαντική αποκλιμάκωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών σημειώθηκε το Β΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Επίσης, θετικά αποτιμώνται οι ενδείξεις ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και η ωρίμανση των προϋποθέσεων απογείωσής της. Ωστόσο, η έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάκαμψή της. Η αξιολόγηση αυτή θα πρέπει επίσης να συνοδεύεται από μεταρρυθμίσεις στραμμένες προς την πραγματική οικονομία, με παράλληλη ελάφρυνση των φορολογικών βαρών και του όγκου των γραφειοκρατικών διαδικασιών και κυρίως τη δημιουργία φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος που θα προσελκύει επενδύσεις και θα ενισχύει το ρόλο του ιδιωτικού τομέα αλλά και της εμπιστοσύνης.
Αναμένεται επιτάχυνση της αύξησης του ΑΕΠ το 3ο τρίμηνο
Ενθαρρυντικές είναι σύμφωνα με το ΙΝ.ΕΜ.Υ. οι εξελίξεις από την ενίσχυση του ΑΕΠ, το οποίο συνεχίζει την ανοδική του πορεία για δεύτερο συνεχές τρίμηνο τόσο σε ετήσια (0,8%) όσο και σε τριμηνιαία βάση (0,5%), ενώ παράλληλα αναμένεται επιτάχυνση της μεγέθυνσης το τρίτο τρίμηνο του 2017.
Αποτυχία των μνημονιακών πολιτικών δείχνει μεγάλη συμμετοχή της ιδιωτικής κατανάλωσης στο ΑΕΠ
Τα στοιχεία δείχνουν υποχώρηση της τάξεως των σαράντα μονάδων βάσης (0,4%) σημείωσε στο Β΄ τρίμηνο του 2017 ο λόγος της ιδιωτικής κατανάλωσης προς το ΑΕΠ, απόρροια της στασιμότητας της κατανάλωσης έναντι μικρής ενίσχυσης του προϊόντος. Εντούτοις, η παγιωμένη σε υψηλά επίπεδα συμμετοχή της ιδιωτικής κατανάλωσης στο ΑΕΠ επισημαίνει την αποτυχία των μνημονιακών πολιτικών, οι οποίες είχαν θέσει ως στόχο τον περιορισμό της ώστε να απελευθερωθούν πόροι για επενδύσεις. Ως εκ τούτου, και λαμβάνοντας υπόψη τις αγκυλώσεις (φορολογία, γραφειοκρατία κ.ά.) στο επενδυτικό περιβάλλον, οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου υποχώρησαν κατά τόσο σε ετήσια (-4,6%) όσο και σε τριμηνιαία (-4,5%) βάση.
Επίσης, στην έκθεση αναφέρεται το γεγονός ότι η εκτίμηση του ΔΝΤ για το μερίδιο των συνολικών επενδύσεων στη χώρα ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι ότι αυτό θα επανέλθει στα επίπεδα του 2011 μόλις το 2022. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις για διατήρηση της ανοδικής πορείας της ιδιωτικής κατανάλωσης παραμένουν ισχυρές, παρά το γεγονός ότι η τελευταία χρηματοδοτείται, κατά κύριο λόγο, από τις αποταμιεύσεις. Οι φορολογικές επιβαρύνσεις, ιδιαίτερα από τα μέσα του έτους, και η ολοκλήρωση των επισκέψεων του μεγαλύτερου όγκου των ξένων επισκεπτών/τουριστών μέχρι το Σεπτέμβριο, αναμένεται να ασκήσουν εκ νέου πιέσεις στις αποταμιεύσεις τους επόμενους μήνες.
Άνοδος τιμών στο +0,8% το γ’ τρίμηνο
Στη διάρκεια του Γ΄ Τριμήνου του 2017 το επίπεδο των τιμών παρουσίασε σε ετήσια συγκριτική βάση μικρή άνοδο κατά 0,8%, ενώ αντίθετα, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι τιμές κινήθηκαν πτωτικά (-0,6%). Η προαναφερθείσα ετήσια αυξητική μεταβολή αποδίδεται στην επίδραση της έμμεσης φορολογίας αλλά και στον εισαγόμενο πληθωρισμό που συνεπάγεται η αύξηση των διεθνών τιμών των καυσίμων.
Εντούτοις, η καταγεγραμμένη ετήσια άνοδος κινείται σε χαμηλότερα από τον εκπεφρασμένο στόχο της ΕΚΤ (χαμηλότερα αλλά κοντά στο 2%), γεγονός που σημαίνει πως για την ελληνική οικονομία η συζήτηση για τον περιορισμό της νομισματικής επέκτασης, μέσω της σταδιακής αύξησης των επιτοκίων, μπορεί να θεωρηθεί ακόμη πρώιμη.
Σε κάθε περίπτωση, η επεκτατική νομισματική πολιτική που ασκείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν έχει προκαλέσει ανησυχητικές πληθωριστικές πιέσεις στην εγχώρια αγορά ενώ και οι εκτιμήσεις για το εγχώριο επίπεδο των τιμών τα επόμενα έτη παραμένουν αρκετά χαμηλότερες του στόχου της ΕΚΤ.
Άνοδος 2,2% στον κύκλο εργασιών!
Στα ίδια περίπου επίπεδα με εκείνα του Α΄ Τριμήνου κινήθηκε ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στο Λιανικό εμπόριο το Β΄ Τρίμηνο του 2017 (0,1%), ενώ σε ετήσια συγκριτική βάση καταγράφεται σαφώς ισχυρότερη άνοδος της τάξεως του 2,2% (Β΄ Τρίμηνα 2017/2016).
Ως πολύ θετική χαρακτηρίζεται η εξέλιξη του Δείκτη Όγκου στο Λιανικό εμπόριο, καθώς τόσο σε τριμηνιαία (Β΄/Α΄ Τρίμηνο 2017: +0,4%) όσο και σε ετήσια (Β΄ Τρίμηνο 2017/2016: +2,9%) βάση παρατηρείται βελτίωση, η οποία μάλιστα είναι ισχυρότερη από εκείνη του Δείκτη Κύκλου Εργασιών.
Η συγκεκριμένη εικόνα υπογραμμίζει τα μεγαλύτερα οφέλη για τους καταναλωτές, δεδομένου ότι η αγορά αγαθών πραγματοποιείται με χαμηλότερο κόστος, εξαιτίας της πληθώρας προσφορών στα καταστήματα λιανικής.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης