Του Χρήστου Κυμπιζή από την Κυριακάτικη Kontranews
• Μόνη ελπίδα το εμβόλιο
• Εθελοντές αποκαλύπτουν τις παρενέργειές του
• Κραυγή αγωνίας από γιατρούς και νοσηλευτές
Την ώρα που τα καθημερινά επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπερνούν τα 3.000 την ημέρα και οι θάνατοι από τις επιπλοκές της ασθένειας έχουν ξεπεράσει τους 1.000, οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως το lockdown δεν πρόκειται να τελειώσει στο τέλος του μήνα, όπως είχε σχεδιάσει η κυβέρνηση.
Την εκτίμηση ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο μήνες με καραντίνα για να πέσει η χώρα κάτω από τα 500 κρούσματα -όριο που βάζει η κυβέρνηση για την άρση του lockdown- έκανε ο καθηγητής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6. Πρόσθεσε ότι «στην καλύτερη περίπτωση να έχουμε 800 κρούσματα στο τέλος Νοεμβρίου». Δεδομένη θεωρεί την παράταση του lockdown και το μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων και καθηγητής μικροβιολογίας, Αθανάσιος Τσακρής.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα και το ρεπορτάζ, το πιθανότερο σενάριο είναι να υιοθετηθεί το σύστημα ακορντεόν. Δηλαδή να ανοίξει η αγορά λίγο πριν τα Χριστούγεννα, στη συνέχεια να ξανακλείσει κ.ο.κ. Άλλωστε, πλέον είναι δεδομένο πως τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι πολύ διαφορετικά. Θα θυμίζουν λίγο – πολύ το περασμένο Πάσχα.
Φόβοι να μην γίνουμε Ιταλία…
«Επειδή τα μέτρα ξεκινάνε να αποδίδουν μετά από 2 εβδομάδες και η καραντίνα είναι 3 εβδομάδες, το τέλος του lockdown θα μας βρει με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων» υποστήριξε από τη μεριά του ο καθηγητής Μανώλης Δερμιτζάκη, συμφωνώντας με την άποψη που υιοθέτησαν συνάδελφοί του, πως η Θεσσαλονίκη είναι κοντά στο να γίνει Μπέργκαμο.
Και άλλα μέτρα στο τραπέζι
Μετά την απόφαση να κλείσουν και άλλα σχολεία και να απαγορευθεί η κυκλοφορία από τις 9 το βράδυ, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να παρθούν και άλλα μέτρα σε περίπτωση που δεν βελτιωθεί η κατάσταση. Εξετάζεται ο περαιτέρω περιορισμός των μετακινήσεων (πιο νωρίς από τις 9 το βράδυ και με πιο αυστηρά κριτήρια), αλλά και ο περιορισμός λειτουργίας επαγγελματικών δραστηριοτήτων που λειτουργούν ακόμη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία.
Αν δεν αποδώσουν τα μέτρα, θα χρειαστεί παράτασή τους δήλωσε τον ΣΚΑΪ η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς, Ματίνα Παγώνη, εκφράζοντας αμφιβολίες αν θα μπορέσουμε να γιορτάσουμε κανονικά το επόμενο Πάσχα (!), δίνοντας έτσι ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα επιστροφής στην κανονικότητα αν το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και ασφαλές. «Από τον νέο χρόνο αναμένεται να βγει το εμβόλιο όταν τελειώσει η τρίτη δοκιμαστική φάση. Αν όλα πάνε καλά περίπου τον Ιούνιο θα εμβολιαστούν όλες οι ομάδες».
Καλά νέα από τη Pfizer
Τα νέα για το εμβόλιο της Pfizer ήταν άκρως ενθαρρυντικά. Η φαρμακοβιομηχανία μιλά για αποτελεσματικότητα 90%, κάτι που θεωρείται ως πολύ μεγάλη επιτυχία, αφού για παράδειγμα το εμβόλιο της γρίπης έχει 60% αποτελεσματικότητα, αλλά και πάλι προστατεύει.
Το μειονέκτημα του νέου εμβολίου, είναι ότι συντηρείται σε -70 ή -80 βαθμούς Κελσίου, καθώς χρειάζεται ειδικά ψυγεία. Μάλιστα, οι βαλίτσες που περιέχουν τις δόσεις μπορούν να ανοίξουν μόνο για ένα λεπτό τη φορά και όχι περισσότερες από δύο φορές την ημέρα, αναφέρουν οι Times.
«Προφανώς αυτό το εμβόλιο δεν μπορεί να έρθει σε φαρμακεία. Θα πρέπει να πάρει έγκριση από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ και στη συνεχεία θα γίνει εντατική παραγωγή. Το εμβόλιο αυτό είναι σε δύο δόσεις, και χρειάζεται επανάληψη σε τρεις εβδομάδες. Ένα εμβόλιο σε καλύπτει για να μη νοσήσεις. Υπάρχει περίπτωση να μην κάνεις πολύ καλά αντισώματα και να νοσήσεις με πολύ πιο ήπια συμπτώματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να μεταδώσεις και τον ιό» σημείωσε στον ΣΚΑΪ ο λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς.
Πότε αναμένεται το εμβόλιο στην Ελλάδα
Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος, θεωρεί πως το εμβόλιο θα έρθει στη χώρα μας στις αρχές του επόμενου έτους. «Στις αρχές της νέας χρονιάς θα αρχίσουμε να παίρνουμε εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις, αρχικά για το υγειονομικό προσωπικό και τις πολύ ευπαθείς ομάδες». Ανέφερε επίσης ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχουμε και τα αποτελέσματα από τα εμβόλια των Moderna και AstraΖeneca.
Οι παρενέργειες…
Βεβαίως το μεγάλο στοίχημα εκτός από την αποτελεσματικότητα, είναι και η ασφάλεια του εμβολίου. Όπως μεταδίδει η Daily Mail, εθελοντές δήλωσαν ότι είχαν πονοκέφαλο, πυρετό και μυϊκούς πόνους. Ένας 45χρονος δήλωσε ότι η πρώτη δόση είχε παρενέργειες παρόμοιες με τη γρίπη, αλλά τα συμπτώματα ήταν πιο σοβαρά στη δεύτερη δόση. Η Κάρι, δημοσιογράφος από το Μιζούρι που δεν θέλησε να αποκαλύψει το επίθετό της, είπε ότι υπέφερε από πονοκέφαλο και πόνους σε όλο της το σώμα, ενώ ανέβασε και πυρετό.
Βεβαίως δεν συνέβη με όλους το ίδιο. Άλλοι δεν εμφάνισαν καθόλου συμπτώματα, ενώ άλλοι πολύ ελαφριά. Ο 44χρονος Γκλεν Ντίσιλντς είπε ότι το εμβόλιο της Pfizer τον έκανε να αισθάνεται σαν να πέρασε ένα hangover. Περισσότεροι από 43.500 άνθρωποι σε έξι χώρες συμμετείχαν στις δοκιμές Φάσης 3.
Ελληνικό φάρμακο θα δοκιμαστεί σε ασθενείς
Το ελληνικό φάρμακο ΑΜΥ-101 θα δοκιμαστεί σε νοσοκομεία της χώρας μας σε ασθενείς που νοσηλεύονται με COVID-19 και εμφανίζουν σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας. Πρόκειται για μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή στην οποία θα συμμετάσχουν 62 ασθενείς που εμφανίζουν το παραπάνω σύνδρομο. Στόχος της δοκιμής είναι να αποδειχθεί αν η χορήγηση του φαρμάκου μπορεί να σώσει τα άτομα αυτά από τη διασωλήνωση και τον θάνατο.
Το συγκεκριμένο φάρμακο έχει εγκριθεί σε Ελλάδα, ΗΠΑ και Γερμανία, ενώ ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη δοκιμή της θεραπείας σε νοσηλευόμενους ασθενείς στην Ιταλία με άκρως ενθαρρυντικά αποτελέσματα.
Στο κόκκινο τα νοσοκομεία
Την κατάσταση που επικρατεί στο «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης περιέγραψε με αναρτήσεις του στο Facebook γιατρός αναισθησιολόγος, ο οποίος εργάζεται στο νοσοκομείο, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Είμαστε σε υγειονομικό πόλεμο, διασωληνώνουμε 40χρονους και 50χρονους. Η αγωνία που ζωγραφίζεται στα μάτια των περισσότερων πριν τους διασωληνώσουμε δεν περιγράφεται εύκολα. Κάποιοι ρωτάνε αν προλαβαίνουν να τηλεφωνήσουν στις οικογένειές τους, να τους πουν ότι πηγαίνουν στην εντατική, σε ένα ταξίδι, δηλαδή, με άγνωστο προορισμό. Κάποιοι κλαίνε πριν διασωληνωθούν. Ναι, τόσο έντονες και τραγικές είναι εκείνες οι ώρες, και όσο σκληρά και αν ακούγονται αυτά, είναι η πραγματικότητα που ζούμε».
Μπορεί από την κυβέρνηση να απορρίπτουν τις καταγγελίες του πρόεδρου των Νοσοκομειακών Ιατρών του ΑΧΕΠΑ, περί έλλειψης κλινών εντατικής θεραπείας, γεγονός που όπως αναφέρει οδηγεί σε επιλογές ασθενών, όμως η κατάσταση είναι πανθομολογουμένως οριακή. Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως 2 στις 10 ΜΕΘ είναι άδειες και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιτάξει και ιδιωτικές μονάδες.
Μετά τον σάλο που προκάλεσε η διαρροή του εμπιστευτικού εγγράφου με το οποίο το παράρτημα του ΕΚΑΒ στη Θεσσαλονίκη ενημέρωνε τις διοικήσεις των νοσοκομείων ότι δεν θα πραγματοποιούνται διακομιδές ανασφάλιστων προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, η κυβέρνηση προχώρησε σε νομοθετική ρύθμιση. Όλα αυτά, την ώρα που το νοσηλευτικό προσωπικό, που δίνει ηρωικές μάχες κάθε μέρα, χτυπά καμπανάκι κινδύνου και απαιτεί ενίσχυση του δημοσίου συστήματος Υγείας.
Τα φάουλ και οι ελλείψεις είναι αρκετές, κάτι που αποτυπώνεται και στην πρόσφατη δημοσκόπηση της ALCO για το ΟΡΕΝ, όπου το 52% των ερωτηθέντων είναι δυσαρεστημένοι από την κυβερνητική αντιμετώπιση της πανδημίας. Τον Μάιο το ποσοστό έφτανε το 82%…