Σίγουρα θα απαιτήσουμε νέα μέτρα, παραδέχεται το ΔΝΤ!

ΔΝΤ: ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕ ΣΤΟΧΟ 3,5%!
Σίγουρα θα απαιτήσουμε νέα μέτρα, αν ο στόχος παραμείνει για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, παραδέχτηκε το ΔΝΤ! Μέχρι 1,5% μπορεί να τεθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα, καθώς το 3,5% στο οποίο επιμένουν οι Ευρωπαίοι δεν είναι ρεαλιστικό, υποστηρίζουν οι δανειστές από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού!
Το ΔΝΤ επιμένει, ότι αν ανέβει πολύ ο στόχος, τότε θα χρειαστούν νέα μέτρα και ότι η ελληνική Οικονομία δεν μπορεί να συντηρήσει τόσους υψηλούς ρυθμούς για μεγάλο διάστημα. Σύμφωνα με τον Γερμανικό Τύπο, το Βερολίνο, επιμένει σε στόχο 3,5% για περίοδο δέκα ετών!
Ούτε το ΔΝΤ, ούτε το Βερολίνο, κάνουν πίσω στις απαιτήσεις τους και το σενάριο, να την πληρώσει ο ελληνικός λαός με νέα μέτρα σκληρής λιτότητας, έρχεται όλο και πιο κοντά. Το Ταμείο, παραδέχεται ότι θα απαιτήσει νέα μέρα, που κυβερνητική πηγή, έχει κοστολογήσει στα 4,2 δις ευρώ. Από την άλλη πλευρά, το Βερολίνο δεν κάνει πίσω στον στόχο για 3,5%, τουλάχιστον όχι πριν τις εκλογές του 2017. Αν δεν αλλάξει κάτι, πιθανότερο σενάριο φαίνεται ένας συμβιβασμός, με την Ελλάδα να υποχρεώνεται να περιγράψει, αλλά όχι να ποσοτικοποιήσει τα μέτρα, τα οποία θα λάβει από το 2019, για να επιτύχει τους στόχους του μνημονίου.
Μέχρι τότε, το οικονομικό επιτελείο, εκτιμά ότι τα καλύτερα των αναμενομένων αποτελέσματα στα έσοδα, τα οποία θα περάσουν και στα επόμενα χρόνια, θα αλλάξουν την στάση τον δανειστών. Παράλληλα κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το σενάριο, οι Γερμανοί, μετά τις εκλογές, να γίνουν πιο διαλλακτικοί στις διαπραγματεύσεις για τους στόχους των πλεονασμάτων.
Το τρέχον πρόγραμμα προσαρμογής της ελληνικής Οικονομίας, που έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), θα φέρουν πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ και όχι παραπάνω, σίγουρα όχι 3,5% που περιμένουν οι Ευρωπαίοι δανειστές.
«Τον στόχο αυτό στηρίζει και το ΔΝΤ» ανέφερε χαρακτηριστικά, ο κ. Ράις, που δεν δίστασε να τονίσει ότι στην περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση και η ΕΕ καταλήξουν σε ένα υψηλότερο και πιο φιλόδοξο στόχο για μετά το 2018, τότε το ΔΝΤ θα απαιτήσει πρόσθετα μέτρα και αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να διασφαλιστεί η επίτευξη των πλέον φιλόδοξων στόχων.
«Πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό 3,5% του ΑΕΠ θα επιφέρει πρόσθετα μέτρα λιτότητας για τον ελληνικό λαό, κάτι που δεν επιθυμούμε» παραδέχτηκε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων!
Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ότι στις συζητήσεις μεταξύ δανειστών και κυβέρνησης για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης που συνεχίζονται κάθε μέρα μέσω τηλεδιασκέψεων, αυτό ήδη έχει πέσει στο τραπέζι.
Το έμπειρο στέλεχος του Ταμείου, επεσήμανε «ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις προκειμένου να αποφασιστούν όλα αυτά που απαιτούνται, προκειμένου το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα», αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να αναπροσαρμοστεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Οι δανειστές περιμένουν την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (Debt Sustainability Analysis- DSA) που ετοιμάζει το ΔΝΤ. Για αυτό το λόγο δεν έχει ακόμη κλείσει -τουλάχιστον για το ΔΝΤ- ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Από το Ταμείο, αποφεύγουν να προσδιορίσουν τον ακριβή χρόνο που θα την βγάλουν στην δημοσιότητα και μέχρι τότε την χρησιμοποιούν σαν διαπραγματευτικό χαρτί. Ο κ. Ράις επεσήμανε ότι η Έκθεση θα συνταχθεί με τις παραδοχές για την ανάπτυξη και τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα επιδώσει στο ΔΝΤ η ελληνική κυβέρνηση.
ΔΝΤ: Δεν υπάρχει εμφύλιος στο Ταμείο!
Διέψευσε τις πληροφορίες για εμφύλιο εντός του Ταμείου, σχετικά με το αν θα συμμετάσχει ή όχι στην χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος! Μάλιστα, ο κ. Ράις, αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι υπάρχει διαφωνία στους κόλπους του Ταμείου μεταξύ της γενικής διευθύντριας Κριστίν Λαγκάρντ και του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Γραφείου του Ταμείου, Πολ Τόμσεν για το ελληνικό ζήτημα.
«Με μία φωνή», μιλά το ΔΝΤ υποστήριξε ο κ. Ράις και έτσι εμφανίζεται σε όλες τις διαπραγματεύσεις. Τέλος ο εκπρόσωπος του Ταμείου, υποστήριξε ότι ο μόνος ρεαλιστικός στόχος για ελληνικό πρόγραμμα, είναι πρωτογενές πλεόνασμα το 1,5% του ΑΕΠ.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης