Σφίγγει τη θηλιά ο Πούτιν στο λαιμό της Άγκυρας

Σκληραίνει περισσότερο τη στάση η Μόσχα προς την Άγκυρα, μετά την απίστευτη πρόκληση της Τουρκίας με την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού σε εναέριο χώρο της Συρίας.
Αυτή τη φορά, τον τόνο δίνουν με δηλώσεις τους, τόσο ο πρόεδρος Πούτιν, ο οποίος αναμένει συγνώμη από τον Ταγίπ Ερντογάν, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, που είπε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η Τουρκία πήρε το πλευρό των εξτρεμιστών του «ισλαμικού κράτους». Την ίδια στιγμή όμως, ο Τούρκος πρόεδρος μετά το πρώτο «μουδιασμένο» 24ωρο, επανήλθε χθες, δυναμιτίζοντας ακόμη περισσότερο το κλίμα. Μιλώντας στο CNN, υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «αν υπάρχει μια πλευρά που πρέπει να απολογηθεί, αυτοί δεν είμαστε εμείς. Εκείνοι που παραβίασαν τον εναέριο χώρο πρέπει να απολογηθούν..».
Ειδικότερα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μίλησε με σκληρή γλώσσα κατά της Άγκυρας, κατηγορώντας την, ότι σκόπιμα οδηγεί σε αδιέξοδο τις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας, ενώ υπογράμμισε εκ νέου με έμφαση, ότι η Τουρκία ακόμα δεν έχει ζητήσει «συγγνώμη» για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού. Επανέλαβε παράλληλα, την άποψη ότι η ενέργεια της Τουρκίας ήταν «πισώπλατη μαχαιριά».
Από την πλευρά του ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, υποστήριξε ότι με την απαράδεκτη αυτή ενέργεια η τουρκική ηγεσία τάχθηκε ουσιαστικά στο πλευρό των τζιχαντιστών. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται επίσης πως ο ρώσος υπουργός «εξέφρασε την οργή του για τις εχθρικές ενέργειες της Τουρκίας».
Ο τούρκος υπουργός Μεβλούτ Τσαβούσογλου «προσπάθησε να δικαιολογήσει τις αποφάσεις της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας λέγοντας πως το ρωσικό αεροσκάφος παραβίασε συνολικά για 17 δευτερόλεπτα τον τουρκικό εναέριο χώρο», όμως η επίθεση αυτή είναι εντελώς απαράδεκτη», σύμφωνα με τον Λαβρόφ. Στο στρατιωτικό πεδίο, τα ρωσικά αεροσκάφη συνεχίζουν με σφοδρότητα να πλήττουν τις περιοχές στα τουρκοσυριακά σύνορα, όπου κατά βάση μάχονται Τουρκμένοι και Τσετσένοι, οι οποίοι μετά τις προειδοποιήσεις Πούτιν, άρχισαν να εγκαταλείπουν την περιοχή.
Αντιδρώντας άμεσα η κυβέρνηση της Άγκυρας, μετέφερε προς ενίσχυση στα σύνορα με τη Συρία, δεκάδες άρματα μάχης, ενώ εκφράζονται φόβοι για εισβολή στο συριακό έδαφος.
Οικονομικός πόλεμος
Το Κρεμλίνο, ωστόσο, είναι σαφές ότι σχεδιάζει με προσοχή την «απάντηση» στην Τουρκία και αυτή θα έχει διπλό χαρακτήρα. Οικονομικό και στρατιωτικό.
Στον οικονομικό τομέα, ήδη, ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ αλλά και μόλις χθες ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης Αλεξει Ουλιουκάεφ, προχώρησαν στην ματαίωση του Turkish Stream, ενός μεγάλου πρότζεκτ που θα αντικαθιστούσε τον South Stream . Μάλιστα, εξετάζεται και η ακύρωση της ρωσικής επένδυσης για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού.
Παράλληλα, σε επιστροφές αγροτικών προϊόντων από την Τουρκία προχωράει η Μόσχα, καθώς σύμφωνα με τους ελέγχους του αρμόδιου υπουργείου, διαπιστώθηκε ότι τουλάχιστον το 15% των εισαγόμενων προϊόντων από την Τουρκία δεν πληρούν τις προϋποθέσεις και τα πρότυπα που θέτει η Ρωσία. Ειδικότερα, η ρωσική κυβέρνηση διέταξε στην Αρχή Προστασίας Γεωργικών Προϊόντων (Rosselkhoznadzor) να γίνει εντατικοποίηση των ελέγχων των εισαγωγών γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων διατροφής από την Τουρκία.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον προϊστάμενο του υπουργείου Γεωργίας Αλεξάντρ Τκατσιόφ, στο εξής θα υπάρχουν πρόσθετοι έλεγχοι στα σύνορα της Ρωσίας και σε τόπους παραγωγής στην Τουρκία. Βάση των στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα ο επικεφαλής του υπουργείου, έχουν σημειωθεί πολλές παρατυπίες: «Το Υπουργείο Γεωργίας της Ρωσίας ανέλυσε την κατάσταση και έχω προσωπικά ενημερώσει την κυβέρνηση ότι, δυστυχώς, κατά μέσο όρο, το 15% των τουρκικών γεωργικών προϊόντων δεν συμμορφώνονται με τα ρωσικά πρότυπα», είπε ο Τκατσιόφ. Από τις αρχές του 2015 καταγράφηκαν 40 περιπτώσεις παρουσίας καταλοίπων απαγορευμένων και επικίνδυνων ουσιών στα τουρκικά τρόφιμα ζωικής προέλευσης.
Κύπρος
Ωστόσο, μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη στην Κύπρο, λαμβάνει χώρα τις τελευταίες ημέρες. Αίτημα προς τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη απηύθυναν ακτιβιστές του κυπριακού Ορθόδοξου Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προκειμένου να εξετάσει το ενδεχόμενο ανάπτυξης ρωσικής στρατιωτικής βάσης στο νησί ώστε να χρησιμοποιηθεί ως εφαλτήριο επιχειρήσεων κατά των τρομοκρατών του ISIS που δρουν στη γειτονική Συρία. Η οργάνωση ξεκινά τη συλλογή υπογραφών για την υποστήριξη της πρωτοβουλίας, ωστόσο, όπως γράφει η Izvestia, η πιθανότητα εγκατάστασης ρωσικής στρατιωτικής βάσης στην Κύπρο είναι μάλλον μηδενική.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης