ΣΕΒ: Οι 8 προϋποθέσεις για σταθερή Οικονομία και επιστροφή στην ανάπτυξη

Δεν φτάνει να θέλουμε  αλλαγές, χρειάζεται να έχουμε και σχέδιο, τονίζει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) στο εβδομαδιαίο του δελτίο,  με τίτλο, να ξεμπερδεύουμε (στ’ αλήθεια) με το παλιό.

Ο Σύνδεσμος, τονίζει πως, «Ενώ η οικονομία βρίσκεται σε πορεία δυνητικής σταθεροποίησης, με κρίσιμα ορόσημα μεταξύ άλλων την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης τον Νοέμβριο και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εντός του 2015, οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης δεν μας καθησυχάζουν ότι έχει τη βούληση να προχωρήσει με τις αλλαγές εκείνες που θα οδηγήσουν τη χώρα στην ανάπτυξη και δεν θα αναπαράγουν τις αποτυχημένες πολιτικές του παρελθόντος».

Αυτό γιατί, οι Έλληνες επικροτούν και επιθυμούν την πάταξη της φοροδιαφυγής, που εξαγγέλλει η κυβέρνηση, την εξάλειψη της διαφθοράς και την εκ βάθρων αναδόμηση της διοικητικής μηχανής, αλλά αυτό είναι κάτι που το λένε οι κυβερνήσεις διαχρονικά και απέτυχαν γιατί προκειμένου οι καλές προθέσεις να υλοποιηθούν, πρέπει να συνοδεύονται από ολοκληρωμένα σχέδια, ικανά πρόσωπα και διασφάλιση της συνέχειας στη Δημόσια Διοίκηση.

Σύμφωνα με το το εβδομαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ ο έτερος λόγος που απέτυχαν είναι το παραγωγικό πρόβλημα της χώρας που «οφείλεται στην υπερβολική ανάμιξη της πολιτικής με την οικονομία, στον κρατικό παρεμβατισμό δηλαδή που στρεβλώνει τον ανταγωνισμό προς όφελος συντεχνιακών συμφερόντων».

Περιμένουμε από την κυβέρνηση να στείλει με αποφασιστικότητα το μήνυμα ότι στόχος της είναι μια οικονομία διεθνώς ανταγωνιστική, όχι μια οικονομία που προστατεύεται από τον διεθνή ανταγωνισμό.

Στο νέο αναπτυξιακό πρότυπο, οι μισθοί, τα κέρδη και η απασχόληση πρέπει να είναι το αποτέλεσμα της ελεύθερης ιδιωτικής παραγωγικής διαδικασίας και όχι της κρατικής αναδιανομής εισοδημάτων και πλούτου.

Ο ανταγωνισμός κερδίζεται με ιδιωτικές επενδύσεις σε δυναμικούς κλάδους της οικονομίας, στη βάση της προσδοκώμενης κερδοφορίας.

Ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός, σε έναν κόσμο που γίνεται όλο και πιο ανταγωνιστικός, είναι οι μεταρρυθμίσεις που ενθαρρύνουν τις αλλαγές.

Όχι οι δήθεν μεταρρυθμίσεις που διαιωνίζουν τη στασιμότητα, με τους ίδιους και τους ίδιους προνομιούχους να νέμονται τους καρπούς της οικονομικής μεγέθυνσης.

Εάν όντως επιδιώξουμε να εξαλείψουμε την φοροδιαφυγή και τη διαφθορά, χωρίς αλλαγή του αναπτυξιακού προτύπου προς την κατεύθυνση της εισαγωγής μεγαλύτερου ανταγωνισμού στην οικονομία, θα αναπαράγουμε το πρόβλημα. Θα αναδιανείμουμε εισοδήματα και πλούτο, αντί να αυξήσουμε την παραγωγή, αναφέρει μεταξύ άλλων στο δελτίο του ο ΣΕΒ.

Οκτώ προϋποθέσεις βάζει ο ΣΕΒ για την επίτευξη της σταθεροποίησης της οικονομίας:

    Επιτυχημένη 1η αξιολόγηση από τους θεσμούς περί τον Νοέμβριο.

    Να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

    Να επιστρέψουν σταδιακά οι καταθέσεις στο τραπεζικό σύστημα,

    Να αντιμετωπισθεί με ταχύτατες διαδικασίες το απόθεμα των προβληματικών δανείων, με πώλησή τους στην αγορά, όπως προβλέπει το Μνημόνιο

    Να αρχίσουν να αίρονται οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων.

    Να συνεχιστεί  η υλοποίηση του Μνημονίου και η χώρα να εξακολουθεί να χρηματοδοτείται μετά από μία επιτυχημένη 2η αξιολόγηση τον Φεβρουάριο του 2016.

    Η ελάφρυνση του χρέους, που επιτρέπει στο ΔΝΤ να συμμετάσχει στην χρηματοδότηση του προγράμματος, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την μακροχρόνια βιωσιμότητα του χρέους.

    Να δημιουργηθούν συνθήκες επανόδου της χώρας στις αγορές, ακόμη και από το τέλος του 2016.

Ένας δύσκολος δρόμος, με πολλά εμπόδια και δύσκολες αποφάσεις που ενδεχομένως να φέρουν και πολιτικό κόστος. Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, «η πορεία αυτή καθίσταται προφανώς επισφαλής σε περίπτωση που ο ρυθμός υλοποίησης των συμφωνηθέντων δεν είναι ο ενδεδειγμένος. Σε κάθε περίπτωση, η διαχείριση του πολιτικού κόστους δεν θα είναι εύκολη. Η ανάκαμψη και η επιστροφή στις αγορές θα εξαρτηθεί από την ταχύτητα με την οποία θα εφαρμοσθούν οι υποχρεώσεις που αναφέρονται στη Συμφωνία, αναφέρει ο Σύνδεσμος».

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή