ΣΕΒ: Αισιόδοξο το ξεκίνημα του 2016, παρά τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας

Αισιόδοξο είναι το ξεκίνημα του 2016, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), με την ελληνική οικονομία να έχει προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί μέσα στο 2015.

Συγκεκριμένα, όπως τονίζεται μέσα στο μηνιαίο δελτίο οικονομικής δραστηριότητας. το 2015, ολοκληρώθηκε κλείνοντας μια μακρά περίοδο αβεβαιότητας. 

«Η ελληνική οικονομία δείχνει να έχει προσαρμοστεί στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί κυρίως από την επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και να έχει ανακτήσει σημαντικό μέρος της χαμένης εμπιστοσύνης».

Η ομαλοποίηση της οικονομικής δραστηριότητας μαζί με την  σχετική σταθερότητα που δείχνουν τα τελευταία στοιχεία, είναι ένα αισιόδοξο ξεκίνημα για το 2016, χωρίς όμως να δημιουργούν εφησυχασμό, καθώς παραμένουν μπροστά μας σημαντικές προκλήσεις, οι οποίες θέτουν την οικονομία σε λεπτή ισορροπία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν κατά τον τελευταίο μήνα και παρουσιάζει ο ΣΕΒ στο μηνιαίο του δελτίο:

Για πρώτη φορά σε διάστημα 12 μηνών, τον Δεκέμβριο του 2015 ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) στη μεταποίηση διαμορφώθηκε σε επίπεδο πάνω από τις 50 μονάδες (στις 50,2 μονάδες από 48,1 μονάδες τον προηγούμενο μήνα).

Η εξέλιξη αυτή υποδηλώνει βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας των επιχειρήσεων, λόγω της χαλάρωσης των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, χωρίς όμως ταυτόχρονη βελτίωση των νέων παραγγελιών, οι οποίες συνεχίζουν να υποχωρούν, γεγονός που αποδίδεται στην έλλειψη ρευστότητας στην αγορά.

Η βιομηχανική παραγωγή και ειδικότερα η παραγωγή στη μεταποίηση, πλην καυσίμων, κινείται ανοδικά από τον Φεβρουάριο του 2015, με μόνες εξαιρέσεις τον Ιούλιο (-6,5%) και τον Οκτώβριο (-1,4%).

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος κατέγραψε επίσης άνοδο τον Δεκέμβριο 2015 (στις 87,1 από 86,5 τον Νοέμβριο) ως αποτέλεσμα των βελτιωμένων προσδοκιών στη μεταποίηση, το εμπόριο και τα νοικοκυριά.

Οι βελτιωμένες προσδοκίες για την απασχόληση αποτυπώνονται και στα στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού για τον Οκτώβριο του 2015, σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των ανέργων συνέχισε να μειώνεται (-8.289 άτομα σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα), ενώ το ποσοστό ανεργίας παρουσιάζει μικρή αλλά σταθερή μείωση (24,5% έναντι 26% τον Οκτώβριο του 2014 και 24,6% τον Σεπτέμβριο του 2015).

Παράλληλα, αύξηση +2,7% καταγράφεται στους μισθούς στο σύνολο της οικονομίας το Γ’ 3μηνο του 2015, ενώ σε σταθερές τιμές η αύξηση διαμορφώνεται στο +4,7% και είναι η μεγαλύτερη από το Γ’ 3μηνο του 2014.

Παρά τις θετικές εξελίξεις στο οικονομικό κλίμα και την απασχόληση, η οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται σε λεπτή ισορροπία, καθώς διάφορες πλευρές της παρουσιάζουν κόπωση ή εξασθένηση. Ειδικότερα:

Οι εξαγωγές τον Νοέμβριο του 2015 υποχώρησαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα (-3,6% εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών), έπειτα από 13 μήνες θετικής μεταβολής.

Οι λιανικές πωλήσεις κατέγραψαν πτώση τον Οκτώβριο του 2015 (-2,5% του γενικού δείκτη όγκου και -0,6% του δείκτη όγκου χωρίς τα καύσιμα) για 5ο συνεχόμενο μήνα.

Ανησυχητική είναι η πορεία των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο (+€1.453 εκατ. Νοέμβριο του 2015), οι οποίες από τις αρχές του 2015 εκτοξεύτηκαν στα €11,8 δισ., ενώ το συνολικό ποσό (νέες και παλαιές) διαμορφώνεται στα €83,6 δισ.

Ταυτόχρονα, τον Νοέμβριο του 2015 η χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα μειώθηκε περαιτέρω (-2,2%), ενώ συνεχίστηκε η εκροή καταθέσεων των νοικοκυριών (-€530 εκατ.).

Όπως τονίζει ο Σύνδεσμος «Σε αυτό το εύθραυστο κλίμα, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος χρηματοδότησης της Ελλάδας και η αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων που σχετίζονται κυρίως με το ασφαλιστικό και τα «κόκκινα» δάνεια, όπως επίσης και η κάλυψη των καθυστερήσεων στην επίτευξη των στόχων του προγράμματος προσαρμογής, περιλαμβανομένης της αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, αποτελούν προϋποθέσεις για την διασφάλιση της σταθερότητας, την αποφυγή ενός νέου υφεσιακού κύκλου και την επαναφορά της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά».

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή