Του Γιάννη Αναγνώστου από την Κυριακάτικη Kontranews
• Τι σκέφτεται ο Σαμαράς, τι θα κάνουν Βορίδης, Γεωργιάδης, Κυρανάκης…
Άρχισε τις τελευταίες ημέρες να αναζωπυρώνεται στο εσωτερικό της ΝΔ ευρύτερη συζήτηση, για το εάν ο Αντ. Σαμαράς κάνει την κίνηση για ένα αμιγώς δεξιό σκληρό κόμμα, χωρίς όμως να είναι αυτός ο αρχηγός, αλλά ένα πρόσωπο της νεότερης γενιάς.
Ένα φάντασμα πλανάται πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου και σε όλη τη Νέα Δημοκρατία τις τελευταίες ημέρες, αυτό του Αντώνη Σαμαρά. Παρά την επικοινωνιακή προσπάθεια της κυβέρνησης να ανασυνταχθεί και να παρουσιάσει ένα διαφορετικό πρόσωπο, καθώς αρχίζει και εμφανίζει ρωγμές το κυβερνητικό σκάφος, μεγάλη συζήτηση γίνεται στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος για τις επόμενες κινήσεις του πρώην Πρωθυπουργού ειδικά με επίκεντρο τα ελληνοτουρκικά.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ και με τη σημερινή του συνέντευξη στους δημοσιογράφους θέλει να κάνει μια επανεκκίνηση που θα έχει ως επίκεντρο τη βελτίωση της εικόνας της κυβέρνησης. Και αυτό διότι, παρά τη μεγάλη πρωτιά που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις που προκαλεί ερωτηματικά, την ίδια στιγμή εμφανίζει προβληματική εικόνα στα ποιοτικά στοιχεία. Και σε αυτό το κλίμα ο Κυρ. Μητσοτάκης το μόνο που δεν θέλει στην παρούσα φάση είναι να του δημιουργήσει πρόβλημα ο Αντ. Σαμαράς.
Η συζήτηση στο εσωτερικό της ΝΔ
«Θα κάνει την κίνηση;». «Πόσους βουλευτές ελέγχει;». «Θα βρει αφορμή με τα ελληνοτουρκικά;». Αυτές είναι μερικές από τις ερωτήσεις που γίνονται στο εσωτερικό της ΝΔ και της κυβέρνησης με τον Μεσσήνιο να είναι σιωπηλός ως προς τις πραγματικές του προθέσεις, αλλά όπως λένε όσοι τον ξέρουν: «τώρα είναι η κατάλληλη ευκαιρία να κάνει την οποιαδήποτε κίνηση επιθυμεί». Αυτή η κίνηση, και αυτό είναι το βασικό ερώτημα, τι πρόβλημα θα δημιουργήσει στον Κυρ. Μητσοτάκη που θέλει ουσιαστικά να μεταλλάξει πλήρως τη ΝΔ σε ένα κόμμα όπως αυτό που ηγείται ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν.
Υπό αυτή τη σκοπιά άρχισε τις τελευταίες ημέρες να αναζωπυρώνεται στο εσωτερικό της ΝΔ, ευρύτερη συζήτηση, για το εάν ο Αντ. Σαμαράς κάνει την κίνηση για ένα αμιγώς δεξιό σκληρό κόμμα, χωρίς όμως να είναι αυτός ο αρχηγός, αλλά ένα πρόσωπο της νεότερης γενιάς. Μάλιστα, σε οικονομικούς κύκλους της Αθήνας, γίνεται συζήτηση ότι σε αυτό το σχήμα, μπορεί να έχουν ρόλο πρόσωπα όπως ο Μάκης Βορίδης ή ο Άδωνις Γεωργιάδης και νεότερα στελέχη όπως ο Κώστας Κυρανάκης σε συνεννόηση με οικονομικά κέντρα.
Η διαφωνία Σαμαρά
Αυτή η σεναριολογία φούντωσε τις τελευταίες ημέρες στο παρασκήνιο της ΝΔ μετά και τις αποκαλύψεις για τη μυστική διπλωματία του Κυρ. Μητσοτάκη. Στη σκιά της φράσης του Αντ. Σαμαρά, ότι «δεν συζητάμε με πειρατές», αποκαλύφθηκε -και μάλιστα από ξένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης- για έγγραφη συμφωνία διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μέσω αρθρογραφίας του σε ξένα ΜΜΕ. Η αποκάλυψη αυτή εξόργισε πολλούς εντός της ΝΔ και φέρεται έντονα ενοχλημένος και ο Αντ. Σαμαράς που θεωρεί λανθασμένη σε πάρα πολλά σημεία τη στρατηγική της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά, αλλά πλέον και στη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού που είναι και το άλλο μεγάλο πρόβλημά της.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Κυριακάτικης Kontra news, ο Αντ. Σαμαράς υποστηρίζει ότι η Ελλάδα σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συνθηκολογήσει με την Τουρκία, τώρα που πολλαπλασιάζονται οι εχθροί της και κλιμακώνεται η αντιπαράθεσή της μαζί τους. Η εκδοχή του είναι ότι η Ελλάδα είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας και το μήνυμα όπως εκπέμπεται από το περιβάλλον του είναι: «Φροντίστε να μη βρεθούμε ξαφνικά στην λάθος πλευρά της εξίσωσης, δηλ. να μην συνθηκολογήσουμε την τελευταία στιγμή με τον μεγάλο χαμένο, την Τουρκία».
Προβληματισμός Καραμανλή και Παυλόπουλου
Σε αυτό το σκηνικό, σύμφωνα με πληροφορίες είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι από τις εξελίξεις τόσο ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής όσο και ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος που θα βρεθεί το προσεχές Σάββατο στο Καστελόριζο σε εκδήλωση των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.
Στις συζητήσεις τους και οι δυο είναι ανήσυχοι και τους θέτουν οι συνομιλητές τους το ερώτημα για τον Αντ. Σαμαρά, αλλά θεωρούν ότι δύσκολα θα κάνει κίνηση αμφισβήτησης του Κυρ. Μητσοτάκη. Βέβαια αναγνωρίζουν ότι αυξάνεται η πίεση εκ δεξιών στη ΝΔ και το επόμενο διάστημα δεν αποκλείουν να αρχίσουν να εκδηλώνονται και ενστάσεις από το εσωτερικό του κόμματος.
Η οργή του Μαξίμου και η …ειρωνεία για τον Γεωργιάδη
Η κατάσταση στο εσωτερικό της Κ.Ο. και της κυβέρνησης είναι προβληματική και αυτό αποδεικνύεται από την ένταση που προκλήθηκε -και συνεχίζονται οι τριγμοί- από τη μη άρση της ασυλίας του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη. Απείχαν δεκάδες βουλευτές της ΝΔ σε σημείο που εξοργίστηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς το αίτημα για άρση της ασυλίας έγινε μετά από μήνυση του εκδότη των Παραπολιτικών Γιάννη Κουρτάκη. Και επί του θέματος έγινε το εξωφρενικό που δεν έχει καταγραφεί στη μεταπολιτευτική πολιτική ζωή της χώρας και αποτελεί ένα μελανό σημείο, δηλ. να ζητήσει δημόσια συγγνώμη ο υπουργός Αδωνις Γεωργιάδης από τον Γ. Κουρτάκη γιατί δεν ψηφίστηκε η άρση της ασυλίας του Π. Πολάκη.
Η κίνηση του Αδ. Γεωργιάδη προκάλεσε την ειρωνεία, αλλά και την κατακραυγή πολλών ιστορικών στελεχών της ΝΔ, αποδεικνύοντας ότι στο εσωτερικό του κόμματος μπορεί να προκληθούν αναταράξεις από εξωγενείς παράγοντες που θα επηρεάσουν τις ισορροπίες στην Κ.Ο.
Πολλά τα ανοιχτά μέτωπα
Την ίδια στιγμή, η πίεση είναι μεγάλη για την κυβέρνηση που έχει να αντιμετωπίσει εκτός από τα ελληνοτουρκικά, άλλα τρία σημαντικά προβλήματα που αποτελούν «μαύρες τρύπες» και αυτά είναι: η πανδημία και οι συνέπειες του κορωνοϊού, η οικονομία και το μεταναστευτικό – προσφυγικό.
Ήδη, το προσφυγικό – μεταναστευτικό την πιέζει για μια ακόμη φορά και αυτή την περίοδο, εάν επιχειρηθεί, μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα, ενδεχομένως να υπάρξει μεγάλη αντίδραση από το σκληρό δεξιό κομμάτι της ΝΔ. Στο πεδίο του κορωνοϊού καταγράφονται πολλά προβλήματα από τις κυβερνητικές αποφάσεις για σχολεία και σειρά άλλων τομέων της δημόσιας οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Και σε αυτό το εκρηκτικό τοπίο ο Κυρ. Μητσοτάκης που προκρίνει να αυξηθούν τα κονδύλια για τους εξοπλισμούς, όπως ακούστηκε και με την ομιλία του στη ΔΕΘ, έχει να αντιμετωπίσει και το εκρηκτικό κλίμα στην οικονομία με ύφεση στο 15,2%, μεγάλο έλλειμμα, διόγκωση του δημοσίου χρέους και έκρηξη της ανεργίας.
Η νέα περίοδος που σηματοδοτεί, ανέκαθεν, η εμφάνιση του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον Κυρ. Μητσοτάκη που έχει πολλά μέτωπα ανοικτά, ενώ ταυτόχρονα διαπιστώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανασυντάχθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας έχει σημάνει γενική αντεπίθεση.