Σενάρια για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών

Ετοιμάζουν «επιδρομή» για να μην πέσει νέο «ψαλίδι» στις συντάξεις 

Ψάχνει λεφτά για το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό,  το υπουργείο Εργασίας για να μην πέσει «μαχαίρι» και στις συντάξεις κάτω από 1.000 ευρώ. Σύμφωνα με τη δήλωση του ίδιου του υπουργού, μετά από την συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις,  εξετάζεται, χωρίς οριστική απόφαση το ενδεχόμενο να αντικατασταθούν οι περικοπές που έρχονται στο ασφαλιστικό με την «εισαγωγή άλλων πόρων στο σύστημα». Το ερώτημα που δημιουργήθηκε άμεσα, είναι από πού θα βρεθούν αυτά τα λεφτά;  Όπως δήλωσε ο υπουργός, «Ενημέρωσα τον κ. αντιπρόεδρο, ότι στο θέμα των συντάξεων έχουμε προτείνει μια συνολική αναθεώρηση του συστήματος, που θα ικανοποιεί ως γενικό ισοδύναμο όλες τις επιμέρους δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει και του ζήτησα να εξετάσει το ενδεχόμενο ο δημοσιονομικός στόχος τον οποίο έχουμε δεσμευτεί ότι θα τιμήσουμε, να μην επιτευχθεί κυρίως με μείωση συντάξεων, αλλά με εισαγωγή ενδεχομένως άλλων πόρων στο σύστημα»,

 Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συσκέψεις στο υπουργείο Εργασίας, στο τραπέζι βρίσκεται και η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών ή ακόμη και η σύνδεση της φορολογίας απευθείας με τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος.

 Με την προστασία των χαμηλοσυνταξιούχων να αποτελεί δέσμευση,  δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο επαναφοράς των εργοδοτικών εισφορών, στα παλιά «μεγαλεία»  των προηγούμενων ετών. Αυτό θα σήμαινε αύξηση των εισφορών έως και κατά 4%.

Η μείωση των εισφορών, η οποία ακολούθησε την κατάρρευση της αγοράς και λειτούργησε και ως κίνητρο για την διατήρηση θέσεων εργασίας, έφερε  σημαντικές μειώσεις στα έσοδα των ταμείων με το ΙΚΑ να χάνει πάνω από 900 εκατ.  το χρόνο.

Αν και ο υπουργός δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα μέτρα ή φόρους που θα  έφερναν αυτούς τους νέους «πόρους»,  δήλωσε πως, αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να απαντήσει συγκεκριμένα.

Την ίδια στιγμή, πηγές με γνώση των εξελίξεων δεν αποκλείουν να  περάσουν ακόμα και οι εισηγήσεις για διασύνδεση του ασφαλιστικού,  με τη φορολογία.

Από 6 μήνες μέχρι 17 χρόνια πιο μακριά από την σύνταξη οι ασφαλισμένοι

Την ίδια στιγμή το υπουργείο θέτει σε άμεση ισχύ την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Σταδιακά μέχρι και το 2022, τα όρια ανεβαίνουν για να φτάσουν τα αυστηρά κλειδωμένα όρια των 67 ετών ή τα 62 με 40 έτη ασφάλισης.   Οι χαμένοι της υπόθεσης είναι για ακόμα μία φορά οι 50ρηδες που σκόπευαν να βγουν νωρίτερα στην σύνταξη και τώρα παραμένουν κλονισμένοι σε μία στείρα αγορά εργασίας από 6 μήνες έως και 17 χρόνια σε σχέση με ότι υπολόγιζαν. Η απόφαση αυτή ουσιαστικά καταργεί αυτόματα όλες τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις του  Δημόσιου Τομέα, των ΔΕΚΟ και του ΙΚΑ εκτός από τα βαρέα και ανθυγιεινά.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή