Σε συναγερμό οι ΗΠΑ: Φόβοι για τρομοκρατικά χτυπήματα με ηλεκτρονικές συσκευές-βόμβες

Γιατί απαγορεύουν τη χρήση λάπτοπ και τάμπλετ στα αεροσκάφη…
Σε κατάσταση συναγερμό έχουν τεθεί οι Αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών υπό τον φόβο τρομοκρατικών χτυπημάτων με σύγχρονες ηλεκτρονικές συσκευές.
Οι ΗΠΑ απαγόρευσαν σε επιβάτες πτήσεων προς τη χώρα από 10 αεροδρόμια μουσουλμανικών χωρών να φέρουν ηλεκτρονικές συσκευές, προειδοποιώντας ότι εξτρεμιστές έχουν στόχο να πλήξουν επιβατικά αεροσκάφη με βόμβες κρυμμένες σε τέτοια αντικείμενα.
Το μέτρο αφορά εννέα αεροπορικές εταιρείες και οκτώ κατά κύριο λόγο μουσουλμανικές χώρες, ενώ θα εφαρμοστεί σε τέσσερις ημέρες. Θα αφορά οποιαδήποτε συσκευή είναι μεγαλύτερη από ένα τυπικό κινητό τηλέφωνο τύπου smartphone.
Φορητοί υπολογιστές, τάμπλετ και φορητές κονσόλες για παιχνίδια επηρεάζονται από την απαγόρευση, η οποία αφορά τις απευθείας πτήσεις προς τις ΗΠΑ, ωστόσο μπορούν να «ταξιδεύουν» με τις αποσκευές, αφού θα έχουν υποστεί τον κλασικό έλεγχο.
Το μέτρο θα επηρεάσει επιβάτες τουλάχιστον 50 πτήσεων ανά ημέρα από τη Μέση Ανατολή, την Τουρκία και τη Βόρεια Αφρική.
Η απόφαση ελήφθη από την Αρχή Ασφάλειας Μεταφορών των ΗΠΑ, επί τη βάσει πληροφοριών για πιθανά τρομοκρατικά πλήγματα.
Οι αερογραμμές της Ιορδανίας (Royal Jordanian) είπαν σε μήνυμά τους στο Twitter χθες ότι οι επιβάτες με κατεύθυνση τις ΗΠΑ δεν θα μπορέσουν να μεταφέρουν τις περισσότερες ηλεκτρονικές συσκευές τους στο αεροπλάνο από σήμερα, Τρίτη, μετά από υποδείξεις των αμερικανικών αρχών, και αυτό περιλαμβάνει όσους ταξιδεύουν μέσω Καναδά. Οι επιβάτες μπορούν να φέρουν επάνω τους κινητά και εγκεκριμένες ιατρικές συσκευές.
Η εφημερίδα Al Riyadh, η οποία συνδέεται με τη σαουδαραβιική κυβέρνηση, ανέφερε ότι η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας είχε ενημερώσει τις αεροπορικές εταιρείες που πετούν από τα αεροδρόμια του (σαουδαραβικού) βασιλείου σε αεροδρόμια των ΗΠΑ για τον τελευταίο κανονισμό των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας, σύμφωνα με τον οποίο οι επιβάτες πρέπει να φυλάξουν τους φορητούς υπολογιστές και τα τάμπλετ τους στις αποσκευές που παραδίδονται στο αεροδρόμιο.
Η Al Riyadh επικαλέσθηκε πηγή της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας η οποία είπε πως αυτά τα μέτρα μεταβιβάστηκαν από ανώτατες αμερικανικές αρχές στο υπουργείο Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας στο Ριάντ.
Οι αερογραμμές Saudia επιβεβαίωσαν σε tweet ότι οι αμερικανικές αρχές μεταφορικών μέσων έχουν απαγορεύσει τη μεταφορά μεγάλων ηλεκτρονικών συσκευών στην καμπίνα του αεροσκάφους.
Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις.
Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, ο Ντέιβιντ Λάπαν, είπε ότι η υπηρεσία δεν έχει να κάνει καμία δήλωση για ενδεχόμενα μέτρα προφύλαξης, αλλά θα δώσει νεότερα όταν πρέπει. Τα γραφεία βουλευτών και γερουσιαστών είπαν ότι ο υπουργός Τζον Κέλι είχε καλέσει τηλεφωνικά τα ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου να τους ενημερώσει για το σχέδιο.
Τον Ιούλιο του 2014, το υπουργείο αύξησε τα μέτρα ασφαλείας σε πτήσεις με προορισμό τις ΗΠΑ, απαιτώντας στενότερο έλεγχο κινητών και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών και απαιτώντας να είναι οι συσκευές εν λειτουργία προτού επιβιβαστούν οι επιβάτες στις πτήσεις τους για τις ΗΠΑ.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης