Έξω από τα γραφεία της εφημερίδας Africa στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας, βρίσκονται συγκεντρωμένοι Τουρκοκύπριοι εθνικιστές και έποικοι από την Τουρκία και πετροβολούν σε ένδειξη «διαμαρτυρίας» για τη στάση της στην επιχείρηση της Τουρκίας στο Αφρίν.
Η πράξη τους αυτή ξεκίνησε από δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, για τον χθεσινό τίτλο της εφημερίδας: «Άλλη μια επιχείρηση κατοχής από την Τουρκία». Η αντίδραση του προέδρου Ερντογάν ήταν άμεση. Χαρακτήρισε την εφημερίδα «χυδαία» και είπε: «Εγώ καλώ τους αδελφούς μου στην Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου (ΤΔΒΚ) να αντιδράσουν. Λέει ότι ο τουρκικός στρατός μετά την Κύπρο έκανε άλλη μια κατοχή. Τι ανήθικο είναι αυτό, τι αηδιαστικό. Οι αδελφοί μου της ΤΔΒΚ, πρέπει να δώσουν την απαραίτητη απάντηση σε αυτή τη στάση» ανέφερε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυπριακή κυβέρνηση πρόκειται να προβεί σε διαβήματα στον ΟΗΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς για τις επιθέσεις εναντίον της τουρκοκυπριακής εφημερίδας.
Αυτοί, που έχουν συγκεντρωθεί έξω από τα γραφεία της Africa υψώνουν τουρκικές σημαίες και σημαίες της «ΤΔΒΚ». Έσπασαν τη γυάλινη πόρτα της εισόδου, ξήλωσαν την ταμπέλα με το λογότυπο της εφημερίδας και ανάρτησαν τουρκική σημαία.
Τα συνθήματα που φωνάζουν είναι «Ο Αλλάχ Είναι Μεγάλος», «Μπάσταρδοι των ελληνοκυπρίων (για τους δημοσιογράφους της εφημερίδας», «Τι γυρεύει αυτή η εφημερίδα εδώ;», «Δεν τελειώνει με το να ζητήσουν συγγνώμη». Στον χώρο βρίσκεται μικρή αστυνομική δύναμη του παράνομου τουρκοκυπριακού καθεστώτος, περισσότερο για τους τύπους, παρά για να προστατέψει την εφημερίδα και τους δημοσιογράφους της. «Είσαστε αστυνομικοί αυτής της πατρίδας, μην προφυλάσσετε τους προδότες, να φύγουν στην ελληνοκυπριακή πλευρά» φώναζαν οι συγκεντρωμένοι προς τους αστυνομικούς.
Η Africa τον περασμένο μήνα συμπλήρωσε 20 χρόνια έκδοσης. Αρχικά λεγόταν Avrupa (Ευρώπη) και είναι πάντα στο στόχαστρο των εκάστοτε κρατούντων στην ‘Αγκυρα και στην τουρκοκυπριακή πλευρά. Άλλαξε το όνομά της για να δείξει έλλειψη ελευθεροτυπίας, πριν από μερικά χρόνια όταν φυλακίστηκε ο εκδότης της, γνωστός δημοσιογράφος και αρθρογράφος, Σενέρ Λεβέντ.
Ο Σενέρ Λεβέντ, με δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, έκανε έκκληση για βοήθεια από τα Ηνωμένα Έθνη και από όσους Κύπριους αγαπούν την ειρήνη και την ελευθερία.
Η Africa διαφωνεί, τόνισε ο Σενέρ Λεβέντ, με τον πόλεμο του ‘Αφρίν, τον οποίο χαρακτηρίζει ως «δεύτερη εισβολή της Τουρκίας στα εδάφη μιας ξένης χώρας, μετά την εισβολή στην Κύπρο, το καλοκαίρι του 1974. Η Τουρκία “βάπτισε” αυτόν τον πόλεμο, την εισβολή, ως “ειρηνευτική επέμβαση”». Σύμφωνα με τον Σ. Λεβέντ και στις δυο περιπτώσεις έχουμε να κάνουμε με αιματηρούς πολέμους. «Από πότε οι πόλεμοι ονομάζονται ειρήνη;» διερωτήθηκε.
Αναφερόμενος στην «έκκληση» Ερντογάν προς τους οπαδούς του στην Κύπρο «να δώσουν την απαραίτητη απάντηση», ο Σενέρ Λεβέντ δήλωσε ότι ο κ. Ερντογάν ζητά «από όχλο να επιτεθεί στην εφημερίδα». Τέλος, επεσήμανε ότι καθιστά υπεύθυνο τον Πρόεδρο της Τουρκίας για ανεπιθύμητες εξελίξεις, στο επίκεντρο των οποίων θα βρεθεί η εφημερίδα. Εξάλλου, την οργή των εθνικιστικών κύκλων προκάλεσε και η αντίδραση στελεχών της τουρκοκυπριακής Αριστεράς στον πόλεμο του ‘Αφρίν. Χαρακτηριστική περίπτωση αυτή της Ντογούς Ντεργιά, η οποία δέχθηκε απειλές κατά της ζωής της.
Σήμερα το πρωί ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσε για το ζήτημα της εφημερίδας: «Εκτός από τις πρώτες τρεις ημέρες, από την στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντα μου, η Africa υπήρξε η εφημερίδα που με κατέκρινε με τον πιο έντονο τρόπο. Το μεγαλύτερο μέρος της κριτικής ήταν αδικαιολόγητο και άδικο. Δεν σκέφτηκα ποτέ ότι θα ήταν καλά να σωπάσει αυτή η εφημερίδα. Δεν συμμερίστηκα και δεν ενέκρινα και το χθεσινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας. Ωστόσο, μπορούμε να αντισταθούμε στο λάθος μονάχα με το σωστό. Ανεξάρτητα από τον βαθμό προβληματισμού που προκαλεί το δημοσίευμα, η λύση θα έρθει στο πεδίο της σκέψης. Δεν πρέπει να επιλεχθούν σε καμία περίπτωση προβοκάτσιες. Θέλω να επαναλάβω την προειδοποίηση που έκανα στο Αρχηγείο των Δυνάμεων Ασφαλείας και στο Γενικό Αρχηγείο της Αστυνομίας. Πιστεύω ότι θα λάβουν κάθε μέτρο και θα αποφευχθούν ανεπιθύμητα γεγονότα».