Σε λίγο δεν θα αρκεί ούτε ο βόμβος των RAFALE…

6
Σε λίγο δεν θα αρκεί ούτε ο βόμβος των RAFALE...

Της Ελένης Τσερεζόλε

Δύο γεγονότα χθες αποτυπώνουν τον τρόπο σκέψης (ενόψει κάλπης;) της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Το πρώτο αφορά στη δίωξη του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη, που χθες, αποχωρώντας από τον Άρειο Πάγο, υπογράμμισε το αυτονόητο: ότι η δίωξή του επειδή απλά έκανε τη δημοσιογραφική δουλειά του, δεν αφορά στον ίδιο αλλά τη Δημοκρατία.

Πράγματι η συγκεκριμένη δίωξη έχει, δικαίως, προκαλέσει ευρύτατες αντιδράσεις, εκθέτοντας τη χώρα κι εκτός συνόρων, με τις καταγγελίες να πέφτουν βροχή, από οργανώσεις όπως οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, το Ινστιτούτο Daphne Caruana Galizia, κ.ά. Με χαρακτηριστική μάλιστα την παρέμβαση-χαστούκι του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελευθερίας του Τύπου, που κατήγγειλε το γεγονός ότι οι δημοσιογράφοι που ερευνούσαν το σκάνδαλο NOVARTIS μετατράπηκαν από μάρτυρες σε… κατηγορούμενους.

Δεν ιδρώνει πάντως το αυτί της κυβέρνησης, που είναι αδύνατον να μην είχε προβλέψει το σάλο που θα δημιουργούνταν, απλά έχει επιλέξει την επίδειξη άκρατου αυταρχισμού και περιφρόνησης στοιχειωδών κανόνων δημοκρατίας.

Παράλληλα, χθες το πρωί, πάνω από την Ακρόπολη πετούσαν τα έξι νεοαποκτηθέντα, από την κυβέρνηση έναντι 2,3 δισ. ευρώ, RAFALE, σε απευθείας μάλιστα κάλυψη 1,5 ώρας από τη δημόσια τηλεόραση ενώ είχε προηγηθεί και σχετική ανάρτηση-βίντεο με το λογότυπο της ΝΔ! Άλλη μία προφανής επίδειξη του πώς αντιλαμβάνεται την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής η κυβέρνηση: με όρους ψηφοθηρικούς. Αλίμονο!

Για «ντροπή και εθνική καπηλεία», έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας.

Εξίσου σίγουρο όμως είναι, όπως και στην περίπτωση της δίωξης των δημοσιογράφων, ότι η κυβέρνηση προχωρά μόνο με όρους επικοινωνιακών σώου (χρησιμοποιώντας ακόμη και το εθνόσημο), καταστέλλοντας παράλληλα κάθε αντίθετη φωνή –από τα πανεπιστήμια ως τα νοσοκομεία.

Όμως η καλολαδωμένη κυβερνητική μηχανή «σκαλώνει» φανερά, όπως φαίνεται και από την τελευταία δημοσκόπηση της PRORATA (μόλις στις 7 μονάδες η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.) και δεν θα φθάνει ούτε ο βόμβος των RAFALE για να καλύψει τις διαμαρτυρίες…