Σε ΦΕΚ η απόφαση για την 2οετή παράταση της παραχώρησης του Αεροδρομίου

Αντίτιμο 600 εκατ. ευρώ από την 20ετή  παράταση για το Ελευθέριος Βενιζέλος

 

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η έγκριση για την σύμβαση παράτασης, της παραχώρησης για διάστημα 20 ετών, του διεθνούς αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος.  Η επιχείρηση που ελέγχει το αεροδρόμιο δίνει αντίτιμο  600 εκατ. ευρώ, για την παράταση της σύμβασης.

 

 Αυτό το ποσό θα καταβληθεί σε δύο δόσεις. Η πρώτη με την επικύρωση της σύμβασης παραχώρησης από τη Βουλή και η δεύτερη σε επόμενο χρόνο.

 Από αυτή την 20ετή παράταση το Δημόσιο θα περάσει ακόμα 483,87 εκατ. ευρώ, στα καθαρά έσοδα από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Αυτό αναμένονται να βοηθήσει αρκετά στην επίτευξη των στόχων που έχει θέσει το ΤΑΙΠΕΔ που φτάνουν στα 6 δις ευρώ για τη διετία 2017-2018.

 

 Εκτός από αυτό το τίμημα, στα δημόσια Ταμεία, αναμένεται να μπουν από την καταβολή ετήσιας αμοιβής, περίπου 894 εκατ. ευρώ για τα επομενα 20 χρόνια. Εκτός από αυτά προβλέπεται ότι από τη φορολογία εισοδήματος θα προκύψουν 1,47 δις ευρώ, ενώ υπάρχει η προσδοκία ότι, λόγω της επέκτασης της σύμβασης θα ακολουθήσει  μελλοντική καταβολή επιπλέον μερισμάτων ποσού περίπου 835 εκατ. ευρώ.

 

Σύμφωνα με το ΦΕΚ, υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι που πρέπει να τηρηθούν πριν από το τέλος της χρονιάς, χωρίς να μπορεί να αποκλεισθεί ότι δεν θα ολοκληρωθούν το 2018. Όπως αναφέρεται στο κείμενο της απόφασης, οι προϋποθέσεις είναι η Βουλή να κυρώσει διά νόμου την νέα σύμβαση παραχώρησης και  η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:  

 

1)Να έχει κοινοποιήσει σε ένα μέρος, σε μορφή και με όρους που είναι ευλόγως ικανοποιητικοί για το ΤΑΙΠΕΔ και την Εταιρεία Αεροδρομίου, ότι η παρούσα Σύμβαση δεν συνεπάγεται ενίσχυση για τους σκοπούς των Άρθρων 107 έως 109 (συμπεριλαμβανομένου) της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (η “ΣΛΕΕ”) ή άλλως δεν χρειάζεται να κοινοποιηθεί στην Επιτροπή (μέσω εξαιρέσεων κατά κατηγορίες ή άλλως) ή

 

2)Να έχει εκδώσει ανεπιφύλακτη απόφαση σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2015/1589 του Συμβουλίου ότι η παρούσα Σύμβαση δεν συνεπάγεται ενίσχυση για τους σκοπούς των Άρθρων 107 έως 109 (συμπεριλαμβανομένου) της ΣΛΕΕ ή ότι, στο μέτρο που η παρούσα Σύμβαση συνεπάγεται ενίσχυση, η ενίσχυση αυτή είναι συμβατή με την εσωτερική αγορά.

 
 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή