Κυριακή, 14 Ιουλίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Σε εξέλιξη η επιχείρηση εκκένωσης στην Ειδομένη (Εικόνες & Βίντεο)

Μοιραστείτε το

Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΘΑ ΔΙΑΡΚΕΣΕΙ ΑΡΚΕΤΕΣ ΜΕΡΕΣ                                                                                                  

Συνολικά έξι λεωφορεία με συνολικά 340 πρόσφυγες και μετανάστες, έχουν αναχωρήσει μέχρι στιγμής από τον πρόχειρο καταυλισμό της Ειδομένης με προορισμό δομές φιλοξενίας, περιμετρικά της Θεσσαλονίκης. Η επιχείρηση για την εκκένωση του άτυπου καταυλισμού ξεκίνησε νωρίς το πρωί και σύμφωνα με την ΕΛΑΣ εξελίσσεται ομαλά.

Η διαδικασία απομάκρυνσης των προσφύγων ξεκίνησε από τις σκηνές, που βρίσκονται διάσπαρτες σε χωράφια του άτυπου καταυλισμού, προς την πλευρά του οικισμού της Ειδομένης, ενώ σταδιακά θα εξελιχθεί με κατεύθυνση τις σιδηροδρομικές γραμμές.

Οι πρόσφυγες και μετανάστες διαχωρίζονται ανάλογα με την εθνικότητά τους.

Τα περισσότερα λεωφορεία κατευθύνονται προς τη Σίνδο και την εκεί δομή που έχει δημιουργηθεί σε πρώην βιομηχανική εγκατάσταση.

Στην επιχείρηση της ΕΛΑΣ, που αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες, παίρνουν μέρος αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες της Βόρειας Ελλάδας, τη Θεσσαλία, αλλά και διμοιρίες των ΜΑΤ που μετακινήθηκαν από την Αττική. 

Ο σχεδιασμός της ΕΛΑΣ δεν προβλέπει τη χρήση βίας, αλλά θα καταβληθεί προσπάθεια οι περίπου 8.500 πρόσφυγες και μετανάστες της Ειδομένης να πειστούν να εγκαταλείψουν τον άτυπο καταυλισμό, προκειμένου να φιλοξενηθούν σε κάποια οργανωμένη δομή, απ’ όπου θα δρομολογήσουν τις διαδικασίες ένταξής τους στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης και αίτησης χορήγησης ασύλου.

1

Ανάλογα με την πρόοδο που θα επιτευχθεί η επιχείρηση αναμένεται να διαρκέσει μέρες.

Ήδη από χθες το βράδυ, αστυνομικοί ειδοποιούσαν δημοσιογράφους και αλληλέγγυους να απομακρυνθούν από τον καταυλισμό ενόψει της επιχείρησης.

1

Δείτε παρακάτω φωτογραφίες από το twitter:

Υπό τη συνοδεία των αστυνομικών δυνάμεων αποχώρησαν από την Ειδομένη τα πρώτα τέσσερα λεωφορεία με πρόσφυγες που βρίσκονταν στον καταυλισμό.

Όπως φαίνεται και στα πλάνα που μετέδωσε η πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Ant1, οι πρόσφυγες που επιβιβάσθηκαν στα λεωφορεία θα μεταφερθούν σε εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο στη Σίνδο, το οποίο έχει διαμορφωθεί για να τους φιλοξενήσει.

Υπενθυμίζεται ότι από τα ξημερώματα έχει ξεκινήσει η επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης, η οποία εξελίσσεται ομαλά. 

Η Bild για την Ειδομένη

«Η αστυνομία άρχισε την εκκένωση της Ειδομένης» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της γερμανικής εφημερίδας Bild για την επιχείρηση της αστυνομίας στον προσφυγικό καταυλισμό.

«Στην επιχείρηση παίρνουν μέρος εκατοντάδες αστυνομικοί και διμοιρίες των ΜΑΤ, ενώ ένα ελικόπτερο πετάει πάνω από τον αυτοσχέδιο καταυλισμό. Οι περισσότεροι από τους 8.400 πρόσφυγες κοιμούνται. Οι αστυνομικοί, κάποιοι εκ των οποίων φορούν πολιτικά, αναζητούν τους δημοσιογράφους και τους εκπροσώπους ΜΚΟ, καθώς τους απαγορεύεται η είσοδος. Οι πρώτοι πρόσφυγες αποχωρούν οικειοθελώς και μεταφέρονται σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας. Μέχρι στιγμής η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά» αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, σημειώνοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει να χρησιμοποιηθεί βία».

Δείτε το βίντεο της Bild από την Ειδομένη:

,

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.