Άμεση εκλογή Προέδρου και συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ζητά η αντιπολίτευση – Σφυροκόπημα Τσίπρα για το φιάσκο της Αμερικής
Τον κίνδυνο μιας νέας εθνικής περιπέτειας εξαιτίας των ολέθριων χειρισμών της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Γι΄ αυτό ζήτησε την επίσπευση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και τη συνεδρίαση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών προκειμένου να διαμορφωθεί μια εθνική στρατηγική για τα εθνικά θέματα και ειδικά το πρόβλημα με τις τουρκικές προκλήσεις καθώς η Τουρκία έχει αποθρασυνθεί μετά τη στάση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε επίσης την αναβολή της ψήφισης της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ ως μέσο πίεσης για να πάρει θέση ο Ντόναλντ Τραμπ στο όργιο των τουρκικών προκλήσεων.
Στη συζήτηση τέθηκε και το ζήτημα του νέου εκλογικού νόμου τον οποίο η κυβέρνηση επείγεται να ψηφίσει αναζωπυρώνοντας τα σενάρια για πρόωρες εκλογές πιθανότατα τον Οκτώβριο.
Ο Αλέξης Τσίπρας διατύπωσε την κάθετη διαφωνία του στον νέο εκλογικό νόμο που καταργεί την απλή αναλογική ενώ αρνητική εμφανίστηκε και η Φώφη Γεννηματά.
Για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να ζυγίζει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας ζητώντας παράλληλα να σταματήσουν τα προεδρικά καλλιστεία που απαξιώνουν τον κορυφαίο πολιτειακό θεσμό.
Από τις συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ένας έντονος προβληματισμός για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα.
Κοινή είναι η εκτίμηση ότι σε περίπτωση κρίσης με την Τουρκία δεν έχουμε να περιμένουμε καμία βοήθεια από τους Αμερικανούς αφού ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται ότι έχει επενδύσει στρατηγικά στον Ερντογάν.
Μάλιστα με δεδομένο το στραπάτσο των Αμερικανών στη Συρία και το ενδεχόμενο αποχώρησης από το Ιράκ η Τουρκία φαίνεται ότι έχει αναλάβει ρόλο χωροφύλακα στην περιοχή με ό,τι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη για τα εθνικά μας θέματα.
Οι συναντήσεις
Διαδοχικές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο γραφείο του στη Βουλή όπου να τους παρουσίασε τα αποτελέσματα του ταξιδιού του στις ΗΠΑ. Όπως ανακοίνωσε το Μέγαρο Μαξίμου μετά τον κύκλο των συναντήσεων, αντικείμενό τους ήταν «η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Ο κ. Μητσοτάκης είχε επίσης την ευκαιρία να παρουσιάσει τις πολύπλευρες διπλωματικές πρωτοβουλίες που ήδη αναπτύσσει η κυβέρνηση. Είκοσι ώρες μετά την επιστροφή του από την Ουάσιγκτον και για δεύτερη φορά τους τελευταίους μήνες, ο Πρωθυπουργός προχώρησε σε μια κίνηση διακομματικής συναίνεσης. Σταθερή επιδίωξή του ήταν και είναι η συνεννόηση στα μείζονα ζητήματα, ιδίως σε αυτά που αφορούν στα εθνικά μας θέματα».
Τσίπρας: Να «παγώσει» η αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας με ΗΠΑ
Tην αναστολή της ψήφισης του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση της αμυντικής μας συνεργασίας με τις ΗΠΑ, μέχρις ότου εξασφαλισθεί η έμπρακτη στήριξη στα κυριαρχικά μας δικαιώματα, ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Επίσης, ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε από τον πρωθυπουργό, «δεδομένων και των συνθηκών που απαιτούν εθνική συνεννόηση, να σταματήσει τα καλλιστεία επιλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Να επισπευστεί η ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου και αμέσως μετά να συγκληθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συνάντηση με τον Κ. Μητσοτάκη εξέφρασε την ανησυχία του για την αυξανόμενη ένταση στην περιοχή και κυρίως για τον κίνδυνο μια νέας εθνικής περιπέτειας. «Υπογράμμισα τον προβληματισμό και την έντονη ανησυχία μας -και πιστεύω όλου του ελληνικού λαού- από την εκκωφαντική σιωπή που επικράτησε κατά την επίσκεψη του, όχι μόνο από τον Πρόεδρο Τραμπ αλλά από όλη την αμερικανική ηγεσία, απέναντι στην πιο σοβαρή κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας των τελευταίων 20 ετών» επισήμανε ο Αλ. Τσίπρας. Χαρακτήρισε επίσης εσφαλμένη την τακτική του Κ. Μητσοτάκη, καθώς «έδωσε και με το παραπάνω πριν καν ζητήσει όσα δικαιούται να πάρει». «Το κρίσιμο ερώτημα που απασχολεί κάθε Έλληνα πολίτη σήμερα, ανεξαρτήτως κομματικής προτίμησης, είναι αν οι ισχυροί σύμμαχοί μας θα πιέσουν την Τουρκία να μην κλιμακώσει τις προκλήσεις και θα βρεθούν έμπρακτα στο πλευρό μας, στο ενδεχόμενο που η τουρκική πλευρά εντείνει αυτές τις προκλήσεις. Χωρίς ξεκάθαρη διαβεβαίωση σε αυτό το ενδεχόμενο, πιστεύω είναι λάθος να προχωράμε σαν να μη συμβαίνει τίποτα» υπογράμμισε. Ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε μία σοβαρή τεκμηρίωση για την αναγκαιότητα της αγοράς των F35 σε σχέση με το κόστος, «καθώς δεν πρέπει να επαναλάβουμε μια αλόγιστη κούρσα εξοπλισμών, τώρα που βγήκαμε από την κρίση». Αναφορικά με την πρόθεση του Κ. Μητσοτάκη να αλλάξει εκ νέου τον εκλογικό νόμο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τη κάθετη διαφωνία του στην επιστροφή ενός συστήματος ανισοτιμίας ψήφου. «Σε μια περίοδο που απαιτούνται συνεννόηση, σύνθεση απόψεων και προγραμματικές συγκλίσεις, ο ίδιος δυστυχώς επιμένει στη λογική των μονοκομματικών κυβερνήσεων» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Συμφωνία Γεννηματά για Εθνικά, διαφωνία για εκλογικό νόμο
Ο πρώτος κύκλος των επαφών του κ. Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς έκλεισε γύρω στις 2 το μεσημέρι όταν ολοκληρώθηκε το τετ-α-τετ με τη Φώφη Γεννηματά. Ο κ. Μητσοτάκης στο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες καλωσόρισε την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ με την ίδια να δείχνει εξ αρχής τις προθέσεις της επαναλαμβάνοντας πως πρέπει να γίνει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.Αιχμές κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη άφησε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, σε δήλωσή της μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό. «Είναι ώρα να συνεννοηθούμε, δεν μπορεί να μας έχουν δεδομένους. Να μεταδώσουμε στους Έλληνες, μήνυμα ενότητας και αυτοπεποίθησης. Να εκπέμψει η χώρα ετοιμότητα και αποφασιστικότητα», σημείωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και συνέχισε: «Να γνωρίζουν όλοι-και οι σύμμαχοί μας- ότι τα εθνικά μας δικαιώματα θα τα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο. Με διπλωματικά μέσα αλλά και αποτρεπτική ισχύ. Κάθε προσβολή τους θα απαντηθεί αμέσως, με ανάλογο και αντίστοιχο τρόπο. Ο διάλογος δεν σημαίνει εκπτώσεις. Ο δρόμος για την Χάγη αφορά μόνο την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Να μην ξεχνά η Κυβέρνηση ότι η Εθνική Ομοψυχία προϋποθέτει Κοινωνική συνοχή και ενότητα». Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον εκλογικό νόμο η Φώφη Γεννηματά τόνισε: «Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε. Εμείς δεν ψηφίζουμε μπόνους 50 εδρών. Θα το καταψηφίσουμε».
Βελόπουλος για ΠτΔ: Δική μου αίσθηση ότι θα είναι πρόσωπο – έκπληξη
Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση που έκανε μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος. Αναφερόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επεσήμανε: «Αν δεν μου πει όνομα δεν μπορώ να τοποθετηθώ, μου είπε ότι σκέφτεται όνομα που θα προκαλέσει έκπληξη». Άμεση ήταν η αντίδραση από το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς πηγές από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού διέψευδαν τα περί «προσώπου – έκπληξης», τονίζοντας πως δεν είπε κάτι σχετικό πρωθυπουργός μέσα στη συνάντηση. Μάλιστα για αρκετά λεπτά της ώρας επικράτησε σύγχυση, καθώς οι δημοσιογράφοι προσπαθούσαν να διαπιστώσουν τι ακριβώς συνέβη πίσω από τις κλειστές πόρτες του γραφείου του πρωθυπουργού στη Βουλή. Τελικά, η λύση ήρθε από τον ίδιο τον κ. Βελόπουλο (μετά από σχετική επικοινωνία και με το επιτελείο του πρωθυπουργού) ο οποίος διευκρίνισε πως ήταν δική του η αίσθηση πως ο κ. Μητσοτάκης θα προτείνει πρόσωπο για την Προεδρία της Δημοκρατίας που θα προκαλέσει έκπληξη και όχι φράση του ίδιου του πρωθυπουργού. Κατά τα άλλα, ο κ. Βελόπουλος στη δήλωσή του τόνισε για τον εκλογικό νόμο, ότι τον έλαβε από τον πρωθυπουργό και θα τον διαβάσει και θα τοποθετηθεί. «Λέμε όχι στη Χάγη εμείς, μου το έθιξε στη συνάντηση. Αλλά του είπα ότι δεν είναι απλό πήγαμε άλλη μια φορά στις ΗΠΑ και χάσαμε. Έχουμε ενστάσεις στα εθνικά ότι θα είναι δεδομένη η Ελλάδα», ανέφερε για τα εθνικά θέματα και συνέχισε: «Τώρα χρειαζόμαστε φτηνά και καλά όπλα!».
Διαφωνία Βαρουφάκη για εκλογικό
«Ήταν λάθος η συνάντηση με τον κ. Τραμπ σε αυτή τη συγκυρία. Χωρίς μια ατζέντα και πλαίσιο συζήτησης ώστε η Ελλάδα να διεκδικήσει αυτά που έπρεπε να διεκδικήσει. Η αμηχανία του κ. Μητσοτάκη ήταν εμφανής κατά τη διάρκεια των δηλώσεων στο Λευκό Οίκο», δήλωσε ο πρόεδρος του ΜέΡΑ25. Ως προς τον εκλογικό νόμο, ο κ. Βαρουφάκης εξέφρασε τη διαφωνία του με την ενισχυμένη αναλογική, και επιβεβαίωσε ο πως ο πρωθυπουργός του παρουσίασε το σχέδιο της κυβέρνησης.