Γράφει ο Γιάννης Παπαγιάννης
Οι δυσκολίες παραμένουν δυσκολίες παρά την αισιοδοξία για οριστική έξοδο από την κρίση. Κατά συνέπεια δεν είναι κάτι που θα είναι εύκολα διαχειρίσιμο σχετικά με την οικονομία. Αυτό το σενάριο παρουσιάστηκε χθες σε αίθουσα του Ιδρύματος Θεοχαράκη και το οποίο δεν περιέχει μόνο θετικά και αισιόδοξα συμπεράσματα καθώς παρότι ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ είναι πλέον σταθερά θετικός και παρά την αύξησή του το α΄ εξάμηνο του 2018. Και αυτό γιατί η απόκλιση από το μέσο πραγματικό ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 2,7% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο, ενώ αξιοσημείωτη είναι η εκτίμηση ότι, αν υποθέσουμε ότι θα υπάρξει σταθερός ρυθμός μεγέθυνσης 2% για τα επόμενα χρόνια, το ΑΕΠ θα επιστρέψει στο επίπεδο του 2007 έπειτα από 14 έτη, δηλαδή το 2032.
Στα αξιοσημείωτα αλλά εξαιρετικά αρνητικά ότι σύμφωνα με τα στοιχεία η κατανάλωση μειώθηκε το δ΄ τρίμηνο του 2017 κατά 195 εκατ. ευρώ, παρέμεινε σχετικά σταθερή το α’ τρίμηνο του 2018, ενώ το β΄ τρίμηνο του 2018 αυξήθηκε κατά 321 εκατ. ευρώ.
Στο ίδιο διάστημα αναφοράς, οι επενδύσεις αυξήθηκαν το δ΄ τρίμηνο του 2017 κατά 1,6 δισ. ευρώ, ενώ το α΄ και το β΄ τρίμηνο του 2018 μειώθηκαν κατά 590 εκατ. ευρώ και 294 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι η αύξηση το δ΄ τρίμηνο του 2017 οφείλεται κατά κύριο λόγο στις δημόσιες επενδύσεις.
Η εκτίμηση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ είναι ότι η μετάβαση της οικονομίας σε βιώσιμη αναπτυξιακή τροχιά θα απαιτούσε διπλασιασμό του όγκου των επιχειρηματικών επενδύσεων τα επόμενα 2 έτη, ώστε αυτές να προσεγγίσουν το 11%-12% του ΑΕΠ, ή μέση ετήσια αύξηση των καθαρών εξαγωγών κατά 3 δισ. ευρώ την περίοδο 2019-2022. Ωστόσο, ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν φαίνεται σήμερα ρεαλιστικό.
Όσον αφορά τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας, όπως αναφέρθηκε, παρατηρούνται σημάδια αργής αλλά σταθερής βελτίωσης.
Γενικό συμπέρασμα; Θέλει πολύ δουλειά ακόμα για να ορθοποδήσει η χώρα και πολλές μεταρρυθμίσεις για να αφήσουμε οριστικά πίσω την κρίση. Αυτό ας το καταλάβουμε όλοι. Και ειδικά οι πολιτικοί.
Καλημέρα, χρόνια πολλά για την ημέρα και καλό Σαββατοκύριακο σε όλες τις αναγνώστριες και τους αναγνώστες μας.