Δυο διαφορετικές – είναι όμως τελικά διαφορετικές; – υποθέσεις έπεσαν με πάταγο στο μέσο των σχέσεων των ΗΠΑ με την “Ευρώπη”. Και τα απόνερα απο τις υποθέσεις αυτές ήρθαν να δημιουργήσουν όχι απλώς συζήτηση, αλλά ήδη και ανησυχία για το μέλλον. Ένα μέλλον που σημειωτέον ενσωματώνει (α) μιαν εξαιρετικά σημαντική εκλογική αναμέτρηση στις ΗΠΑ, με το ενδεχόμενο μιας Προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ να μην θέλει να απομακρυνθεί από το προσκήνιο, (β) μια σειρά απο κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη: άμεσα έχουμε το Ιταλικό δημοψήφισμα με ό,τι μπορεί να φέρει η διατάραξη, απο δίπλα και την Αυστριακή προεδρική(επαναληπτική) εκλογή με ακροδεξιό υποψήφιο στο νήμα, στην συνέχεια όμως και τις βαριές σε συνέπειες Γαλλικές και Γερμανικές εκλογές. Με αυτό, λοιπόν, το φόντο δεδομένο έρχεται η πολυσυζητημένη Δι-Ατλαντική Συμφωνία, η περιβόητη ΤΤΙΡ και – κατά τα φαινόμενα – “κολλάει”. Έχουμε τον Αντικαγκελλάριο της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ να δηλώνει αφοπλιστικά ότι “οι διαπραγματεύσεις για την ΤΤΙΡ απέτυχαν”, τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολλάντ να εξηγεί ότι “οι συνομιλίες έχουν βαλτώσει”. Βέβαια, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – η οποία, θεσμικά, έχει την ευθύνη των εμπορικών διαπραγματεύσεων απο πλευράς ΕΕ -, ο και συμπατριώτης μας Μαργαρίτης Σχοινάς, αλλά και ο εκπρόσωπος της Γερμανίας Στέφεν Ζάϊμπερτ διέψευσαν τα αρνητικά σενάρια, όμως αρκετά χλιαρά. Το θέμα είναι ένα: άμα αυτές οι διαπραγματεύσεις δεν κλείσουν μέχρι ο τέλος της θητείας Ομπάμα, χαιρετίσματα!
Στην ίδια, λοιπόν, φάση είχαμε και την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- με την αρμοδιότητα στα θέματα ανταγωνισμού/κρατικών ενισχύσεων, εν προκειμένω – να καταδικάσει την Apple, μεγαλύτερη εταιρεία απο πλευράς κεφαλαιοποίησης στον κόσμο και αιχμή της τεχνολογικής επιτυχίας των ΗΠΑ, σε επιστροφή 13 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ιρλανδία, ως παρανόμως μη-καταβληθέντες φόρους λόγω του τρόπου φορολόγησης που παγίως εφαρμόζει η χώρα αυτή. Πού άμα η απόφαση αυτή ισχύσει, θα αποδειχθεί ότι λειτούργησε ως ο μεγαλύτερος φορολογικός παράδεισος στην ΕΕ – ποια Κύπρος και ποιο Λουξεμβούργο! Βέβαια, η απόφαση της Επιτροπής μπορεί τώρα να προσβληθεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου – όμως ήδη η Κυβέρνηση του Δουβλίνου δεν κατορθώνει να συμφωνήσει αν θα συντρέξει την Apple σε μια τέτοια προσφυγή.
Οι Αμερικανοί, σε κορυφαίο επίπεδο Μπάϊντεν και εκπροσώπου Ομπάμα προειδοποιούν για “δυσμενείς επιπτώσεις” στις σχέσεις ΗΠΑ-Ευρώπης. Ο διεθνής Τύπος βλέπει πίσω απο την απόφαση των Βρυξελλών ένα είδος “αντίποινα” για την απηνή δίωξη που ξεκίνησαν οι Αμερικάνοι κατά της Volkswagen – που διαρκεί και διαρκεί. Με αρκετήν ευκολία γίνεται λόγος για νέα εποχή εμπορικού/οικονομικού πολέμου στις δυο ακτές του Ατλαντικού. Μεγάλα λόγια, σίγουρα – όμως και πάλι, οι σχέσεις ΗΠΑ-”Ευρώπης” περνούν σε παράξενη και δύσκολα διαχειρίσιμη φάση.