Η ελάφρυνση των τραπεζών από το βάρος των κόκκινων δανείων, με στόχο την επιπλέον θωράκιση της αγοράς, βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων σε κυβέρνηση και τράπεζες. Στο σχήμα διαχείρισης των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων που έχει προτείνει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και εξετάζει η κυβέρνηση, οι τράπεζες πρέπει να δείξουν πρώτα εμπράκτως τη θέλησή τους για ουσιαστική διαχείριση των NPLs, με αύξηση πωλήσεων, ρευστοποιήσεων, αλλά και διαγραφών μεγάλων οφειλών.
Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, η πρόταση του ΤΧΣ προβλέπει τη δημιουργία ενός ειδικού φορέα διαχείρισης κόκκινων δανείων (Asset Protection Scheme) στον οποίο οι τράπεζες θα εισφέρουν “κόκκινα” δάνειά τους. Έναντι των δανείων, το Δημόσιο θα εκδώσει ομόλογα, παρέχοντας την εγγύησή του. Τα ομόλογα θα διατεθούν σε επενδυτές και θα είναι διαπραγματεύσιμα στη δευτερογενή αγορά, δημιουργώντας μια πραγματική αγορά για τα ελληνικά NPLs.
Το σχέδιο είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο και όπως έγινε γνωστό, προβλέπει τη «μεταφορά»15- 20 δις ευρώ «κόκκινων» δανείων στις Εταιρείες Ειδικού Σκοπού (Asset Protection Schemes). Για την επιτυχία του εγχειρήματος εκτιμάται ότι θα χρειαστούν εγγυήσεις Ελληνικού Δημοσίου ύψους 5-6 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου το 30%. Για να κινηθούν με την απαιτούμενη ταχύτητα οι διαδικασίες, αναμένεται να χρησιμοποιηθούν κεφάλαια από το «μαξιλάρι ασφαλείας» που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση.
Σε αυτές τις περιπτώσεις ο «χρόνος είναι χρήμα» και σε αυτό το πλαίσιο, ίσως σταθούν εμπόδιο οι αργές διαδικασίες έγκρισης της Κομισιόν. Συνήθως χρειάζονται περίπου 6-9 μήνες. Πάντως, στην Κύπρο, όταν χρειάστηκε οι διαδικασίες ολοκληρώθηκαν εντός διμήνου. Το κρίσιμο σε κάθε περίπτωση είναι να μην «κολλήσει» το προτεινόμενο «εργαλείο» στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, που θα ερευνήσει εάν υπάρχει παραβίαση των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων. Στην Ιταλία, που χρησιμοποιήθηκε ανάλογο εργαλείο, για περίπου 18 μήνες, οι πέντε τράπεζες της έβγαλαν από τους ισολογισμούς τους 33 δις ευρώ.
Η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί μετά από τις δυσανάλογες πιέσεις που ασκήθηκαν στο Χρηματιστήριο, τόνισε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος επισημαίνοντας ότι η εικόνα αυτή δεν αντιστοιχούσε στην πραγματική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Συγκεκριμένα, μιλώντας στο ραδιόφωνο του 24/7 τόνισε ότι «το α’ εξάμηνο οι τράπεζες υπερέβησαν τους στόχους τους σε σχέση με τα κόκκινα δάνεια. Κομμάτι του σχεδιασμού μας είναι, πέρα από την προσπάθεια επιτάχυνσης της εκκαθάρισης των κόκκινων δανείων, είναι η δημιουργία μηχανισμού για να δοθούν εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου (asset protection scheme)».
Ο κ. Τζανακόπουλος ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δημιουργηθεί Bad Bank, ενώ αναφέρθηκε και στον Διοικητή της Τραπεζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, επισημαίνοντας ότι είναι πιο παρεμβατικός από όσο πρέπει.
Αυτό αναμένεται να βοηθήσει τις τράπεζες να πρέπει να ανοίξουν την κάνουλα προς την ελληνική οικονομία. Κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η ΝΔ φάνηκε σαν να επιχαίρει όταν δημιουργήθηκε η αναστάτωση στο Χρηματιστήριο. «Φάνηκε ότι προσπαθεί να αξιοποιήσει πολιτικά την αναταραχή για να δικαιώσει το σενάριο που δεν της βγαίνει, το σενάριο καταστροφής της χώρας. Όλο αυτό θύμιζε ένα πολιτικό σορτάρισμα. Φάνηκε σαν να ποντάρει στην αποτυχία της μεγάλης προσπάθειας που γίνεται για να περάσουμε στη μεταμνημονιακή εποχή. Και πάλι δεν θα τους βγει η προσπάθεια υπονόμευσης.
Κάποια στιγμή να τελειώσει το παραμύθι της καταστροφολογίας. Αν θέλει ο κ. Μητσοτάκης να είναι αποτελεσματικός πρέπει να αλλάξει ρότα».
Στην Γερμανία, το θέμα των τραπεζών εξετάζεται ως πηγή κινδύνου για την ανάκαμψη της ελληνικής Οικονομίας. Στο αναφέρεται η Frankfurter Allgemeine Zeitung επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση. Στο δημοσίευμα με τίτλο «Αναταράξεις στην Ελλάδα – υπό συζήτηση μια Bad Bank», που αναδημοσιεύει η Deutsche Welle, επισημαίνεται μεταξύ άλλων για τα σενάρια ελαφρύνσεις των τραπεζών από το βάρος των κόκκινων δανείων. «για αυτόν τον σκοπό επισημαίνει ο συντάκτης θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως εγγύηση μέρος του μαξιλαριού ρευστότητας των 24,1 δις ευρώ, για το οποίο είχαν συμφωνήσει το καλοκαίρι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης.
ESM: Δεν σχεδιάζουμε παρέμβαση στις ελληνικές τράπεζες
Απαντώντας στα σενάρια νέας προσέγγισης στη διαχείριση των κόκκινων δανείων, ο ESM χαρακτηρίζει «Εσφαλμένα» τα δημοσιεύματα στην Ελλάδα για ενδεχομένη παρέμβαση του στις τράπεζες. Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του στο Twitter, επισημαίνεται ότι «Ο ESM παρακολουθεί στενά τις τελευταίες εξελίξεις στον ελληνικό χρηματοπιστωτικό τομέα, ως μέρος των υποχρεώσεών του ως ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας. Ωστόσο, δημοσιεύματα ότι ο ESM είναι μέρος προπαρασκευαστικών εργασιών για ένα πιθανό σχέδιο παρέμβασης υπέρ των ελληνικών τραπεζών είναι λάθος».