Σχέδιο συμβιβασμού στα Εργασιακά ετοιμάζει η Αθήνα

Αγώνας δρόμου κυβέρνησης και δανειστών, για να κλείσουν τα Εργασιακά, πριν από το Eurogroup της Μάλτας, στις 7 Απριλίου.  Η συμμαχία κυβέρνησης και Ευρώπης, πιέζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), να υποχωρήσει στις παράλογες απαιτήσεις του στα Εργασιακά, τα οποία θεωρούνται πλέον το βασικό εμπόδιο για το κλείσιμο της συμφωνίας. Στο υπουργείο Εργασίας έχουν ξεκινήσει να ετοιμάζουν το σχέδιο συμβιβασμού κυβέρνησης, με στόχο να είναι έτοιμο να κατατεθεί την Πέμπτη, στο EuroWorking Group (EWG).

 

 Εκεί, ενώπιων των επιτελών από τα υπουργεία Οικονομικών της Ευρωζώνης και των εκπροσώπων κυβέρνησης και κουαρτέτου, εκτιμάται ότι μπορεί να επιτευχθεί ο συμβιβασμός που θα φέρει την τεχνική συμφωνία, το «προσύμφωνο», ώστε στη συνέχεια να επιστρέψουν τα κλιμάκια των δανειστών στην Αθήνα, κάτι που θεωρείται απαραίτητο για να κλείσει η συμφωνία και σε επίπεδο προσωπικού. 

 

  Με το ΔΝΤ να έχει στυλώσει τα πόδια σε όλα τα σημεία των Εργασιακών (Ομαδικές απολύσεις, επαναφορά συλλογικών συμβάσεων, συνδικαλιστικός νόμος, ανταπεργία κ.α. ), στην οδό Σταδίου, ετοιμάζουν ένα σχέδιο συμβιβασμού, το οποίο θα έχει στόχο το Ταμείο να δεχτεί την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και να μην περάσουν οι απαιτήσεις του, που θα μετέτρεπαν την ελληνική αγορά εργασίας σε μία «ζούγκλα», όπου θα επικρατεί μόνο το συμφέρον των μεγάλων ομίλων.

 

 Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η Αθήνα, ενδέχεται να κάνει ένα βήμα πίσω στην κατάργηση της προέγκρισης των ομαδικών απολύσεων, αλλά μόνο αν το ΔΝΤ, αποσύρει το αίτημα για διπλασιασμό του ορίου στο 10%.  Από την άλλη πλευρά, η ελληνική πλευρά αναμένεται να ζητήσει από τους δανειστές, ένα ισχυρό κοινωνικό πλάνο προστασίας των απολυμένων.

 

Για το θέμα του εθνικού κατώτατου μισθού, η θέση του υπουργείου, είναι το ύψος του, να καθορίζεται από τη ΓΣΕΕ και τους φορείς της αγοράς, κάτι το οποίο δεν αλλάζει, αλλά μπορεί να μην γίνει από τώρα, αλλά μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.

 

Σε αυτό το πλαίσιο αναζήτησης συμβιβαστικής λύσης, η ελληνική γραμμή συνοψίζεται στην πρόταση που αναμένεται να κατατεθεί  και στο EWG και θα προβλέπει την κατάργηση της προέγκρισης των ομαδικών απολύσεων, ένα  κοινωνικό πλάνο για την επανένταξη των απολυμένων, τη διατήρηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων στο 5% και προτεραιότητα παραμένει η επαναφορά των εθνικών συλλογικών συμβάσεων.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή