Σχέδιο για ανεξάρτητο κουρδικό κράτος εντός της Συρίας

3
Σχέδιο για ανεξάρτητο κουρδικό κράτος εντός της Συρίας

Στο σχεδιασμό των ΗΠΑ φέρεται να βρίσκεται η εγκαθίδρυση ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους εντός της επικράτειας της σημερινής Συρίας.

Όπως διέρρευσε μετά από δήλωση Αμερικανού στρατιωτικού ακολούθου, η πόλη Ράκα, που σήμερα αποτελεί την πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους, θα ενταχθεί στο νέο κρατίδιο, το οποίο θα δοθεί στους Κούρδους.

Στο σχέδιο αυτό φέρονται να αντιδρούν σθεναρά τόσο η πλευρά της Τουρκίας, όσο και πολλές από τις δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης. Οι μεν πρώτοι δεν επιθυμούν στα σύνορά τους ένα οργανωμένο κουρδικό κράτος. Οι δε δεύτεροι, διαβλέπουν κατακερματισμό της Συρίας, ενώ στο παρελθόν συζητήθηκε η ιδέα των ομόσπονδων κρατιδίων, υπό τη σκέπη μίας κεντρικής κυβέρνησης, σε πλαίσιο ανάλογο με εκείνο που λειτουργεί στις ΗΠΑ.

Το θέμα φέρεται να επιβεβαιώνει υψηλόβαθμο στέλεχος των κουρδικών οργανώσεων, λέγοντας πως η Ράκα θα έχει δύο επιλογές μετά την απελευθέρωσή της. Ή να ενταχθεί στο νέο κουρδικό κράτος, το οποίο, ο συγκεκριμένος, θιεωρεί δεδομένο ότι θα δημιουργηθεί, ή να ακολουθήσει ανεξάρτητη διαδρομή, στο πλαίσιο μίας μικρότερης ομοσπονδίας. Το αυτόνομο κράτος εντός του συριακού εδάφους αποτελεί ένα διαχρονικό αίτημα των Κούρδων, το οποίο, λόγω και του πολέμου, δεν έχει ικανοποιηθεί.