Σαρώνει ο κορωνοϊός: Πάνω από 100.000 τα ενεργά κρούσματα

Του Χρήστου Κυμπιζή από την Κυριακάτικη Κontranews

• Νέο επαναστατικό τεστ με ελληνική σφραγίδα ανιχνεύει τον ιό σε δημόσιους χώρους
• Παγκόσμια αισιοδοξία για το εμβόλιο

Την ώρα που ο αριθμός των καθη­μερινών επιβεβαιωμένων κρουσμά­των είναι πλέον σταθερά τετραψήφι­ος, οι εκτιμήσεις των ειδικών για τους ασυμπτωματικούς φορείς προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία, διότι αυτοί, παρότι ίσως να μην γνωρίζουν ότι φέρουν τον ιό, μπορούν να τον μεταδώσουν πολύ εύκολα στους γύρω τους.

«Τα ενεργά κρούσματα στη Θεσσα­λονίκη κυμαίνονται από 60.000 μέχρι 70.000», δήλωσε στο ΟΡΕΝ ο καθηγη­τής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάν­νης. Μάλιστα σύμφωνα με τις μετρή­σεις επιστημόνων του Πανεπιστημίου, οι τιμές του ιού στα λύματα του πολεο­δομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης είναι 10 φορές περισσότερες σε σχέ­ση με πριν από 20 μέρες.

Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha αποκάλυ­ψε πως σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τα λύματα της Αττι­κής, τα ενεργά κρούσματα στο λεκα­νοπέδιο φθάνουν τις 40.000. Αριθ­μός που δείχνει πως και η Αττική βρί­σκεται στο κόκκινο καθώς τα ενεργά κρούσματα, με βάση πάντα την ανά­λυση των λυμάτων, δεν ξεπέρασαν τις 20.000 τον περασμένο Μάρτιο.

Σύμφωνα λοιπόν με τις εκτιμήσεις των ειδικών σε Αττική και Θεσσαλονί­κη αυτή τη στιγμή τα ενεργά κρούσμα­τα αγγίζουν τις 100.000, αριθμός που δυστυχώς αυξάνεται αν συνυπολογί­σουμε και τα κρούσματα στην υπόλοι­πη Ελλάδα.

Ποιες περιοχές της Αττικής έχουν τα περισσότερα κρούσματα

Στο κέντρο της Αθήνας και σε δήμους στα δυτικά εμφανίζεται η μεγαλύτερη συγκέντρωση κρουσμάτων κορωνοϊού τις τελευταίες ημέρες. Περιοχές όπως η Πατησίων, η πλατεία Κυψέλης και το Μοναστηράκι εμφανίζονται ως «κόκκι­νες», ενώ ιδιαίτερα επιβαρυμένες είναι οι γειτονιές στο Περιστέρι, την Πετρού­πολη και το Ιλιον.

«Δεν θα περιμένουμε 15 μέρες…»

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως στο άμε­σο μέλλον τα καθημερινά επιβεβαιω­μένα κρούσματα ίσως ξεπεράσουν τα 2.000 την ημέρα, αφού μέσα σε λίγες ημέρες, τα κρούσματα πήγαν από 400 στα 1.000. Μπορεί η κυβέρνηση να πήρε αυστηρότερα μέτρα για την εστί­αση και την κυκλοφορία το βράδυ με στόχο να αποφευχθεί ένα lockdown, όμως ο καθηγητής και μέλος της Επι­τροπής Λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, τόνισε ότι «αν έχουμε 4.000 κρούσματα δεν θα περιμένουμε 15 ημέρες για να δούμε την αποτελεσμα­τικότητα των μέτρων», αποκαλύπτο­ντας ουσιαστικά πως η καθολική απα­γόρευση κυκλοφορίας είναι πάντα ένα ορατό ενδεχόμενο.

Κινδυνεύουν και οι νέοι

Σύμφωνα με τα στοιχεία, την τελευ­ταία εβδομάδα υπάρχει αύξηση των νοσηλευόμενων μικρότερης ηλικί­ας. Το ποσοστό των ασθενών ηλικίας 18-44 με covid που νοσηλεύεται αγγίζει το 20%, ενώ στο 21,3% είναι το ποσο­στό νοσηλευόμενων ηλικίας 45-54.

Ο κ. Τσίοδρας σημείωσε πως πραγ­ματοποιούνται 100 εισαγωγές την ημέ­ρα κάτι που όπως είπε «θα ασκήσει πίε­ση στο ΕΣΥ το επόμενο διάστημα». Επι­πλέον υποστήριξε ότι «το ευρύ κύμα θανάτων άνω των 75 ετών θα συνεχι­στεί και θα ενταθεί, λόγω του ότι βρι­σκόμαστε στον χειμώνα και θα υπάρ­χει έξαρση και της εποχικής γρίπης».

Πρωτοποριακό τεστ ανίχνευσης

Ένα ταχύτατο τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού ερευνά ομάδα του πανε­πιστημίου της Οξφόρδης. Η ιδέα περι­λαμβάνει ένα μηχάνημα στις εισόδους δημοσίων κτιρίων και Μέσων Μαζι­κής Μεταφοράς, όπως είναι τα συστή­ματα ακύρωσης των εισιτηρίων, όπου υποβάλλει τους πολίτες σε άμεσο και αξιόπιστο τεστ για τον ιό.

Ο Αχιλλέας Καπανίδης, καθηγη­τής Βιοφυσικής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που συμμετέχει στην ερευνητική ομάδα επιβεβαιώνει στο ΑΠΕ πως μια τέτοια τεχνολογία «μπορεί να αναπτυχθεί και να βοηθήσει πολύ» στη μάχη κατά της πανδημίας, ενώ υποστηρίζει πως είναι εφικτό μελλοντικά «η δειγματοληψία, η απεικόνιση και η ανάλυση των σωμα­τιδίων του ιού να μπορούν να γίνο­νται εκτός εργαστηρίου και ίσως και χωρίς την συμμετοχή εξειδικευμένου προσωπικού».

«Στο μεσοπρόθεσμο πιστεύουμε ότι αυτές οι εξελίξεις θα οδηγήσουν σε τεστ, τα οποία θα είναι πολύ οικονο­μικά και διαθέσιμα στο ευρύτερη κοι­νότητα», αναφέρει ο κ. Καπανίδης και σημειώνει ότι «Έλληνες επιστήμονες, όπως και όλοι οι επιστήμονες παγκο­σμίως, εργάζονται σκληρά, καινοτο­μούν ελπιδοφόρα κάτω από δυσχε­ρείς συνθήκες και συνεργάζονται με καινούργιους τρόπους για να έχει η ανθρώπινη κοινότητα πολλές επιλο­γές σε πολλά επίπεδα (εμβόλιο, θερα­πεία, διάγνωση, ενημέρωση κτλ), έτσι ώστε να βγούμε από αυτή την στενω­πό το γρηγορότερο δυνατό».

Επιστήμονες του MIT δημιούργησαν μάσκα που εξοντώνει τον κορωνοϊό

Ανακοίνωση του MIT αναφέρει πως επιστήμονες δημιούργησαν μια μάσκα που παγιδεύει και εξουδετερώνει τη δράση του κορωνοϊού, χρησιμοποι­ώντας μια ειδική πλέξη από χαλκό, δημιουργώντας έτσι ένα μεταλλικό φίλ­τρο, γύρω από το οποίο τοποθετείται ένα υλικό από συνθετικό καουτσούκ. Η μάσκα αφήνει τον ιό να περάσει μέσα σε αυτή και εκεί ο ιός βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα ηλεκτρικό φορτίο που διαχέεται μέσα στην πλέξη και αυξάνει τη θερμοκρασία, αφού έρευνες έχουν δείξει ότι ο ιός εξουδετερώνε­ται στους 90 βαθμούς Κελσίου. Μάλι­στα, η μάσκα έχει εφαρμογή σε κάθε είδους επικίνδυνο ιό.

Οι εξελίξεις για το εμβόλιο

Άκρως ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα των δοκιμών του πει­ραματικού εμβολίου που αναπτύσσει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca, αφού δείχνουν ότι προκαλεί ισχυρή ανο­σοαπόκριση στους ηλικιωμένους, οι οποίοι αποτελούν την ομάδα του πλη­θυσμού που διατρέχει τον υψηλότερο κίνδυνο. Πάντως, οι Financial Times υποστηρίζουν πως τα θετικά τεστ ακό­μη δεν παρέχουν απόλυτες εγγυήσεις ότι το εμβόλιο θα αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό.

Από την άλλη, μέχρι τα Χριστού­γεννα αναμένεται να είναι έτοιμο για διανομή το εμβόλιο που αναπτύσσει η Pfizer. Η κυβέρνηση Τζόνσον έχει ήδη αγοράσει 30 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, με τον ελληνικής καταγω­γής διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer, Αλμπέρτο Μπουρλά, να σημειώνει ότι το εμβόλιο διανύει «το τελευταίο μίλι» και ότι «αναμένονται αποτελέσματα σε λίγες εβδομάδες». Η Pfizer ελπί­ζει να έχει παραγάγει 100 εκατομμύ­ρια δόσεις μέχρι το τέλος του έτους, και σχεδιάζει άλλο ένα δισ. δόσεων για το 2021.

Το ρωσικό εμβόλιο, γνωστό και ως Sputnik-V μπορεί να προκαλέσει ανοσία στον εμβολιασθέντα και για μια σειρά άλλους κορωνοϊούς, δήλω­σε ο διευθυντής του Ρωσικού Εθνικού Ερευνητικού Κέντρου Επιδημιολογί­ας και Μικροβιολογίας, Αλέξάντρ Γκί­ντσμπουργκ.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή