Του Χρήστου Κυμπιζή από την Κυριακάτικη Κontranews
• Νέο επαναστατικό τεστ με ελληνική σφραγίδα ανιχνεύει τον ιό σε δημόσιους χώρους
• Παγκόσμια αισιοδοξία για το εμβόλιο
Την ώρα που ο αριθμός των καθημερινών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι πλέον σταθερά τετραψήφιος, οι εκτιμήσεις των ειδικών για τους ασυμπτωματικούς φορείς προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία, διότι αυτοί, παρότι ίσως να μην γνωρίζουν ότι φέρουν τον ιό, μπορούν να τον μεταδώσουν πολύ εύκολα στους γύρω τους.
«Τα ενεργά κρούσματα στη Θεσσαλονίκη κυμαίνονται από 60.000 μέχρι 70.000», δήλωσε στο ΟΡΕΝ ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Μάλιστα σύμφωνα με τις μετρήσεις επιστημόνων του Πανεπιστημίου, οι τιμές του ιού στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης είναι 10 φορές περισσότερες σε σχέση με πριν από 20 μέρες.
Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha αποκάλυψε πως σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τα λύματα της Αττικής, τα ενεργά κρούσματα στο λεκανοπέδιο φθάνουν τις 40.000. Αριθμός που δείχνει πως και η Αττική βρίσκεται στο κόκκινο καθώς τα ενεργά κρούσματα, με βάση πάντα την ανάλυση των λυμάτων, δεν ξεπέρασαν τις 20.000 τον περασμένο Μάρτιο.
Σύμφωνα λοιπόν με τις εκτιμήσεις των ειδικών σε Αττική και Θεσσαλονίκη αυτή τη στιγμή τα ενεργά κρούσματα αγγίζουν τις 100.000, αριθμός που δυστυχώς αυξάνεται αν συνυπολογίσουμε και τα κρούσματα στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Ποιες περιοχές της Αττικής έχουν τα περισσότερα κρούσματα
Στο κέντρο της Αθήνας και σε δήμους στα δυτικά εμφανίζεται η μεγαλύτερη συγκέντρωση κρουσμάτων κορωνοϊού τις τελευταίες ημέρες. Περιοχές όπως η Πατησίων, η πλατεία Κυψέλης και το Μοναστηράκι εμφανίζονται ως «κόκκινες», ενώ ιδιαίτερα επιβαρυμένες είναι οι γειτονιές στο Περιστέρι, την Πετρούπολη και το Ιλιον.
«Δεν θα περιμένουμε 15 μέρες…»
Οι ειδικοί επισημαίνουν πως στο άμεσο μέλλον τα καθημερινά επιβεβαιωμένα κρούσματα ίσως ξεπεράσουν τα 2.000 την ημέρα, αφού μέσα σε λίγες ημέρες, τα κρούσματα πήγαν από 400 στα 1.000. Μπορεί η κυβέρνηση να πήρε αυστηρότερα μέτρα για την εστίαση και την κυκλοφορία το βράδυ με στόχο να αποφευχθεί ένα lockdown, όμως ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, τόνισε ότι «αν έχουμε 4.000 κρούσματα δεν θα περιμένουμε 15 ημέρες για να δούμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων», αποκαλύπτοντας ουσιαστικά πως η καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας είναι πάντα ένα ορατό ενδεχόμενο.
Κινδυνεύουν και οι νέοι
Σύμφωνα με τα στοιχεία, την τελευταία εβδομάδα υπάρχει αύξηση των νοσηλευόμενων μικρότερης ηλικίας. Το ποσοστό των ασθενών ηλικίας 18-44 με covid που νοσηλεύεται αγγίζει το 20%, ενώ στο 21,3% είναι το ποσοστό νοσηλευόμενων ηλικίας 45-54.
Ο κ. Τσίοδρας σημείωσε πως πραγματοποιούνται 100 εισαγωγές την ημέρα κάτι που όπως είπε «θα ασκήσει πίεση στο ΕΣΥ το επόμενο διάστημα». Επιπλέον υποστήριξε ότι «το ευρύ κύμα θανάτων άνω των 75 ετών θα συνεχιστεί και θα ενταθεί, λόγω του ότι βρισκόμαστε στον χειμώνα και θα υπάρχει έξαρση και της εποχικής γρίπης».
Πρωτοποριακό τεστ ανίχνευσης
Ένα ταχύτατο τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού ερευνά ομάδα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Η ιδέα περιλαμβάνει ένα μηχάνημα στις εισόδους δημοσίων κτιρίων και Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, όπως είναι τα συστήματα ακύρωσης των εισιτηρίων, όπου υποβάλλει τους πολίτες σε άμεσο και αξιόπιστο τεστ για τον ιό.
Ο Αχιλλέας Καπανίδης, καθηγητής Βιοφυσικής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που συμμετέχει στην ερευνητική ομάδα επιβεβαιώνει στο ΑΠΕ πως μια τέτοια τεχνολογία «μπορεί να αναπτυχθεί και να βοηθήσει πολύ» στη μάχη κατά της πανδημίας, ενώ υποστηρίζει πως είναι εφικτό μελλοντικά «η δειγματοληψία, η απεικόνιση και η ανάλυση των σωματιδίων του ιού να μπορούν να γίνονται εκτός εργαστηρίου και ίσως και χωρίς την συμμετοχή εξειδικευμένου προσωπικού».
«Στο μεσοπρόθεσμο πιστεύουμε ότι αυτές οι εξελίξεις θα οδηγήσουν σε τεστ, τα οποία θα είναι πολύ οικονομικά και διαθέσιμα στο ευρύτερη κοινότητα», αναφέρει ο κ. Καπανίδης και σημειώνει ότι «Έλληνες επιστήμονες, όπως και όλοι οι επιστήμονες παγκοσμίως, εργάζονται σκληρά, καινοτομούν ελπιδοφόρα κάτω από δυσχερείς συνθήκες και συνεργάζονται με καινούργιους τρόπους για να έχει η ανθρώπινη κοινότητα πολλές επιλογές σε πολλά επίπεδα (εμβόλιο, θεραπεία, διάγνωση, ενημέρωση κτλ), έτσι ώστε να βγούμε από αυτή την στενωπό το γρηγορότερο δυνατό».
Επιστήμονες του MIT δημιούργησαν μάσκα που εξοντώνει τον κορωνοϊό
Ανακοίνωση του MIT αναφέρει πως επιστήμονες δημιούργησαν μια μάσκα που παγιδεύει και εξουδετερώνει τη δράση του κορωνοϊού, χρησιμοποιώντας μια ειδική πλέξη από χαλκό, δημιουργώντας έτσι ένα μεταλλικό φίλτρο, γύρω από το οποίο τοποθετείται ένα υλικό από συνθετικό καουτσούκ. Η μάσκα αφήνει τον ιό να περάσει μέσα σε αυτή και εκεί ο ιός βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα ηλεκτρικό φορτίο που διαχέεται μέσα στην πλέξη και αυξάνει τη θερμοκρασία, αφού έρευνες έχουν δείξει ότι ο ιός εξουδετερώνεται στους 90 βαθμούς Κελσίου. Μάλιστα, η μάσκα έχει εφαρμογή σε κάθε είδους επικίνδυνο ιό.
Οι εξελίξεις για το εμβόλιο
Άκρως ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα των δοκιμών του πειραματικού εμβολίου που αναπτύσσει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca, αφού δείχνουν ότι προκαλεί ισχυρή ανοσοαπόκριση στους ηλικιωμένους, οι οποίοι αποτελούν την ομάδα του πληθυσμού που διατρέχει τον υψηλότερο κίνδυνο. Πάντως, οι Financial Times υποστηρίζουν πως τα θετικά τεστ ακόμη δεν παρέχουν απόλυτες εγγυήσεις ότι το εμβόλιο θα αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό.
Από την άλλη, μέχρι τα Χριστούγεννα αναμένεται να είναι έτοιμο για διανομή το εμβόλιο που αναπτύσσει η Pfizer. Η κυβέρνηση Τζόνσον έχει ήδη αγοράσει 30 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, με τον ελληνικής καταγωγής διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer, Αλμπέρτο Μπουρλά, να σημειώνει ότι το εμβόλιο διανύει «το τελευταίο μίλι» και ότι «αναμένονται αποτελέσματα σε λίγες εβδομάδες». Η Pfizer ελπίζει να έχει παραγάγει 100 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του έτους, και σχεδιάζει άλλο ένα δισ. δόσεων για το 2021.
Το ρωσικό εμβόλιο, γνωστό και ως Sputnik-V μπορεί να προκαλέσει ανοσία στον εμβολιασθέντα και για μια σειρά άλλους κορωνοϊούς, δήλωσε ο διευθυντής του Ρωσικού Εθνικού Ερευνητικού Κέντρου Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας, Αλέξάντρ Γκίντσμπουργκ.