“Ρουκέτα” Σκουρλέτη για να ψηφιστούν τα μέτρα με αυξημένη πλειοψηφία

Συνέντευξη του Υπουργού Εσωτερικών στον Real FM

Ο Ασκός του Αιόλου άνοιξε έπειτα από τη δήλωση του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη ότι είναι ανάγκη να ψηφιστούν τα όποια μέτρα, από ευρύτατη πλειοψηφία, προκαλώντας αντιδράσεις σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

«Η συζήτηση για τα επιπλέον μέτρα και τα αντίμετρα γίνεται πάνω στο έδαφος του συμφωνημένου πρωτογενούς πλεονάσματος. Υπάρχει η ανάγκη να ψηφιστούν (σς τα όποια μέτρα) από ευρύτατη πλειοψηφία της Βουλής», τόνισε συνέντευξή του στον Real FM, ο κ. Σκουρλέτης. «Δεν ξέρω αν θα είναι 180, παραπάνω ή λιγότερο και δεν μπορούμε να παραγνωρίζουμε αυτή τη διάσταση. Είναι προσωπική μου άποψη. Μιλάω για μια αυξημένη πλειοψηφία», ανέφερε χαρακτηριστικά για να ξεκινήσει ένα γαϊτανάκι δηλώσεων.

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις, ο υπουργός σημείωσε μεταξύ άλλων πως «δεν μπορούμε να βγάζουμε εύκολα συμπεράσματα μέχρι να αποτυπωθεί το δημοσιονομικό μείγμα των μέτρων». Σημείωσε ότι τα εργασιακά είναι ένα από τα αγκάθια, ενώ επιφυλάχτηκε σε ό,τι αφορά σε συγκεκριμένη ημερομηνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης, λέγοντας πως «χωρίς να μπορώ να ρισκάρω ότι θα μπορούσε να κλείσει στις 20 Μαρτίου. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, αλλά ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες». Στο ίδιο μήκος κύματος πάντως και ο Γιώργος Κατρούγκαλος, εκτίμησε μέσα από συνέντευξή του ότι η αξιολόγηση  «δεν κλείνει, γιατί η κυβέρνηση αντιστέκεται στα εργασιακά και στη λήψη μέτρων λιτότητας άμεσα», σημειώνοντας ότι «αυτό που ζητά το ΔΝΤ στα εργασιακά είναι ο εργατικός κώδικας του Πινοσέτ», ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι, μαζί με το ΔΝΤ, ζητούν τη μείωση των κοινωνικών δαπανών.

Τζανακόπουλος: Δεν υπάρχει θεσμικός λόγος για μεγαλύτερη πλειοψηφία από τους 153

Διακριτικές αποστάσεις από τις δηλώσεις Σκουρλέτη πήρε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, δηλώνοντας πως η κυβερνητική πλειοψηφία αριθμεί 153 βουλευτές και ότι δεν υπάρχει θεσμικός λόγος για να επιτευχθεί μεγαλύτερη πλειοψηφία. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση που του έγινε κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν με τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, ο κ.Τζανακόπουλος χαρακτήρισε τις δηλώσεις Σκουρλέτη «πολιτικό κάλεσμα». «Και θα πρέπει η αξιωματική αντιπολίτευση υπερβαίνοντας τον εαυτό της και την καταστροφολογία, να αποδεχθεί ότι η συμφωνία είναι καλύτερη και να την υπερψηφίσει» συμπλήρωσε ο κ. Τζανακόπουλος, καταλήγοντας: «ο κύριος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση προβλέπω οτι με τον ίδιο τρόπο που αρνήθηκαν να ψηφίσουν την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων, έτσι αυτοκαστροφικά θα επιλέξει να μην ψηφίσει και τα θετικά μέτρα».

ΝΔ: Θα καταψηφίσουμε τα μέτρα

Άμεση ήταν η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας η οποία με ανακοίνωσή της ξεκαθαρίζει ότι θα καταψηφίσει νέο πακέτο μέτρων της κυβέρνησης.«Ο κ. Σκουρλέτης ζήτησε σήμερα από την Αξιωματική Αντιπολίτευση να γίνει ουσιαστικά συνένοχη στην κυβερνητική αποτυχία, ανικανότητα και αναλγησία και να ψηφίσει τα νέα δυσμενή μέτρα στη Βουλή.Τον ενημερώνουμε για να μην αγωνιά ούτε εκείνος, ούτε ο κ. Τσίπρας, ότι η Νέα Δημοκρατία θα καταψηφίσει το νέο πακέτο μέτρων της Κυβέρνησης.

Όλοι συνειδητοποιούν ότι η Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση».

Εμμένει το ΠΑ.ΣΟ.Κ πως δεν ψηφίζει τα μέτρα

«Δεν θα ψηφίσουμε τα επώδυνα μέτρα, όποτε και αν η κυβέρνηση τα φέρει στη Βουλή. Δεν θα συναινέσουμε σε μια συμφωνία, ουσιαστικά 4ου Μνημονίου, που δεσμεύει με απαράδεκτους όρους τη χώρα για πολλά χρόνια. Γιατί η αποδοχή απαράδεκτων υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων υπονομεύει την Ανάπτυξη και εγκλωβίζει την Ελλάδα στο επικίνδυνο δίλημμα “Grexit ή διαρκής λιτότητα”». Με αυτή τη βασική εκτίμηση, η οποία είναι η κατακλείδα σε εκτενές σημείωμα του τομέα Επικοινωνίας, το ΠΑΣΟΚ καθιστά σαφή τη στάση που θα κρατήσει για τη συμφωνία που θα κλείσει η κυβέρνηση με τους δανειστές.

Τι θα κάνει το Ποτάμι

Πριν μια εβδομάδα ο Πρόεδρος του κόμματος Σταύρος Θεοδωράκης είχε τονίσει πως δεν  θα ψηφίσει τα νέα μέτρα που θα φέρει η κυβέρνηση στην ΒουλήΟ επικεφαλής του Ποταμιού τόνιζε  ότι δεν θα ψηφίσει τα νέα μέτρα που θα συμφωνήσει ο κ. Τσίπρας, τον οποίο κατηγορεί ότι άφησε τη διαπραγμάτευση να σέρνεται, ενώ του καταλογίζει την ευθύνη όσων συμφωνηθούν.Από την άλλη πλευρά όμως ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν επιθυμεί  τις πρόωρες εκλογές και επομένως σε ένα τέτοιο δίλλημα δεν γνωρίζουμε πως θα αντιδράσει.

Τι λέει η Ένωση Κεντρώων

«Η πρόταση του κ. Σκουρλέτη για ψήφιση των μέτρων από 180 βουλευτές, αποτελεί “βόμβα” γιατί επαναφέρει ζήτημα εκλογών», αναφέρει, σε ανακοίνωσή της, η Ένωση Κεντρώων. Επίσης, υποστηρίζει ότι «η κυβέρνηση εμφανίζεται να διαφωνεί ριζικά σε πολλά ζητήματα με τους δανειστές, ισχυριζόμενη ότι διαπραγματεύεται σκληρά.Η πείρα όμως διδάσκει ότι τελικά και στο αφορολόγητο και στις συντάξεις και στα εργασιακά θα υποκύψει στις αξιώσεις των θεσμών, τα δε αντίμετρα λησμονούνται σιγά-σιγά ή συνδέονται με ανέφικτους στόχους μετά το 2018».

Η Ένωση Κεντρώων τονίζει ότι θα ήταν καλύτερα να επιδιώξουμε με ειλικρίνεια ολοκληρωμένη συμφωνία, γνωστή στα κόμματα και στην κοινωνία». Τέλος, υπογραμμίζει ότι «υπάρχει ο κίνδυνος, ψάχνοντας για το καλύτερο να χάσεις και κάτι που μπορούσες σήμερα να επιτύχεις».

ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή δεν παρέχουν καμιά συναίνεση

Τόσο το κόμμα της Χρυσής Αυγής όσο και το ΚΚΕ  έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν θα ψηφίσουν τα νέα μέτρα και δεν πιστεύουν σε καμιά συναίνεση ή συνεργασία με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Όπως γίνεται αντιληπτό η κυβερνητική πρόταση για συναίνεση δεν βρήκε καμιά ανταπόκριση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που φαίνονται αποφασισμένα να τηρήσουν σκληρή στάση απέναντι στους επικοινωνιακούς ελιγμούς της κυβέρνησης. Γιατί πολλοί είναι πλέον αυτοί που πιστεύουν πως η σημερινή κυβερνητική πρόταση για συναίνεση  αποτελεί ένα ακόμα τρικ της κυβέρνησης αφού γνώριζε εκ των προτέρων ποια θα ήταν η στάση των υπολοίπων κομμάτων στην πρότασή της.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή