Ρωσία και Ιράν προκαλούν τρόμο στη Δύση (Εικόνες)

ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΤΕΛΙΚΑ ΤΗ ΔΙΩΡΥΓΑ ΤΗΣ ΚΑΣΠΙΑΣ                                                                                                                

Σε ένα από τα μεγαλύτερα γεωπολιτικά έργα σχεδιάζουν να προχωρήσουν Μόσχα και Τεχεράνη, οι οποίες διεξάγουν εδώ και καιρό συνομιλίες για τη διάνοιξη διώρυγας από την Κασπία προς τον Περσικό Κόλπο, όπως δήλωσε ο Ιρανός πρέσβης στη Μόσχα.

Σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, ο Mehdi Sanai, μιλώντας σε φοιτητές στην Αγία Πετρούπολη, απάντησε σε ερώτηση σχετικά με το θέμα: «Ναι, αυτό το θέμα συζητείται», χωρίς, ωστόσο, να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Η Κασπία είναι η μεγαλύτερη λίμνη σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ η ακτογραμμή της υπολογίζεται σε 7.000 χλμ. Περιβρέχει τη Ρωσία, το Καζακστάν, το Τουρκμενιστάν, το Ιράν και το Αζερμπαϊτζάν, ενώ ο καθορισμός των τμημάτων της που ανήκει σε καθεμία από τις χώρες αυτές αποτελεί ένα ανοικτό ζήτημα, καθώς άλλες θεωρούν ότι θα πρέπει να θεωρηθεί ως «θάλασσα» – και άρα θα πρέπει να οριοθετηθούν και διεθνή ύδατα – και άλλες ως «λίμνη», με συνέπεια να χωριστεί ολόκληρη η έκτασή της ανάμεσα στα παρακάσπια κράτη.

Ωστόσο, τον Σεπτέμβριο του 2014 οι πέντε χώρες υπέγραψαν στα πλαίσια της Συνόδου Κορυφής στο Astrakhan μία κατ’ αρχήν συμφωνία επέκτασης της παράκτιας ζώνης εκμετάλλευσης στην περιοχή της Κασπίας Θάλασσας.

Παράλληλα, την ίδια ημέρα, Ρωσία, Αζερμπαϊτζάν και Ιράν συμφώνησαν να επιταχύνουν τις συνομιλίες για το «διάδρομο» μεταφοράς Βορρά-Νότου, όπως δήλωσε ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Τμήμα του «διαδρόμου» θα διέλθει κατά μήκος των δυτικών ακτών της Κασπίας, από τη Ρωσία προς το Ιράν μέσω του Αζερμπαϊτζάν.

Το έργο εφόσον τελικά συμφωνηθεί θα είναι αξίας 10 δισ.δολαρίων, το μήκος της διώρυγας θα είναι 700 χλμ,ενώ οι συνολικές εγκαταστάσεις εμπορίου και άλλων συναλλαγών, στη ρωσική και ιρανική έξοδο του καναλιού, θα είναι αξίας πάνω απο 6 δισ.δολαρίων.

Για την κατασκευή του θα χρειαστούν χιλιάδες εργάτες και υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμο σε 5 χρόνια από την έναρξη κατασκευής του. Εξυπακούεται πως η ρωσική πλευρά δεν καίγεται τόσο για το εμπόριο, όσο για τη δυνατότητα του πολεμικού της ναυτικού, να βρίσκεται γρήγορα και με ασφάλεια στους τομείς ενδιαφέροντος του. Γι΄αυτό τον λόγο η Ρωσία θα έχει λόγο στη διαχείριση της διώρυγας, καθώς και στην ασφάλεια της.

Παράλληλα, ο «διάδρομος» Βορρά-Νότου, όταν υλοποιηθεί, αναμένεται να μειώσει σημαντικά το χρόνο της μεταφοράς φορτίων από την Ινδία προς την Κεντρική Ασία και τη Ρωσία. Σήμερα, χρειάζονται περίπου 40 ημέρες για τη θαλάσσια μεταφορά αγαθών από τη Βομβάη της Ινδίας στη ρωσική πρωτεύουσα. Η νέα οδός θα μειώσει το χρόνο μεταφοράς στις 14 ημέρες, ενώ θα παρακάμψει και την επιβαρυμένη και ακριβή οδό της Διώρυγας του Σουέζ.

Η Δύση σχεδόν επί δύο αιώνες εμπόδιζε την κατασκευή αυτής της σημαντικής αρτηρίας και προσπαθούσε να εμποδίσει το έργο περιθωριοποιώντας την αγορά του ιρανικού φυσικού αερίου και προκρίνοντας, τη διαδρομή του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, ως βασική διαδρομή ελπίζοντας στην αποτροπή της ρωσικής κυριαρχίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες το 1997 για το έργο αυτό απείλησαν με οικονομικά μέτρα το Ιράν, καθώς και τις εταιρίες που θα εργάζονταν για την υλοποίηση του έργου.

Είναι σαφές ότι κάτι τέτοιο θα πράξουν και τώρα, καθώς πρόκειται περί έργου που θα απειλήσει άμεσα την θαλάσσια κυριαρχία τους στον Ινδικό Ωκεανό.

Yπάρχει και μια δεύτερη σκέψη για ένα δεύτερο κανάλι πολύ μεγαλύτερου μήκους, περίπου 2000 χλμ. που θα αρχίζει από την Κασπία και θα τελειώνει στον Ινδικό Ωκεανό, αλλά αυτο φαντάζει πολύ φιλόδοξο.

Τα γεωστρατηγικά όμως οφέλη θα είναι απείρως περισσότερα. Κατά τους μεγάλους γεωπολιτιστές του παρελθόντος εάν η Ρωσία κατέλθει στα “ζεστά” νερά, τότε η κυριαρχία της Δύσης θα λάβει απλά τέλος.

In bypassing the Bosphorus

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή