Του Νίκου Ρωμανού από την Κυριακάτικη Kontranews
Τους τελευταίους μήνες η Κυβέρνηση κλίθηκε να διαχειριστεί 5 μεγάλες προκλήσεις. Δύο εθνικές, μια υγειονομική και μια οικονομική. Μέχρι τον Φεβρουάριο, οπότε και συμπληρώθηκε το πρώτο εξάμηνο της νέας διακυβέρνησης, είχαν ήδη αρχίσει να υλοποιουνται με πρωτόγνωρους για την μεταπολίτευση ρυθμούς μια προς μια οι προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ. Πολλές δε απο αυτές και πριν την ώρα τους. Είχαν αρχίσει να μειώνονται φορολογικοί συντελεστές. Είχε αρχίσει να χτίζεται η αξιοπιστία της χώρας μας. Είχε τρέξει το ξεμπλοκάρισμα των εμβληματικών επενδύσεων. Είχε αρχίσει το κυνήγι επενδύσεων μέσω μαραθώνιου διεθνών επαφών. Είχε ξεκινήσει η εφαρμογή του σχεδίου διάσωσης της ΔΕΗ και του πλαισίου δράσεων για απεξάρτηση απο πλαστικά μιας χρήσης, για απολιγνιτοποίηση και για ηλεκτροκίνηση. Παράλληλα είχε ήδη προχωρήσει ο σχεδιασμός για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού καθώς και μια σειρά εμβληματικώ μεταρρυθμίσεων όπως η κατάργηση του ασύλου της ανομίας, η αλλαγή του ποινικού κώδικα, η ψήφος των αποδήμων που εντάχθηκε στην αναθεώρηση του Συντάγματος κ.α.
Όλοι οι ποσοτικοί και ποιοτικοί δείκτες της οικονομίας και της αγοράς έδειχναν ότι επιτέλους η χώρα γύριζε οριστικά σελίδα. Κάπου εκεί έρχεται η πρώτη μεγάλη εθνική κρίση. Η οργανωμένη απόπειρα εισβολής χιλιάδων μεταναστών μέσω των Έβρου. Η απάντηση της Ελλάδας άμεση. Τα σύνορα σφραγίστηκαν. Το μήνυμα πέρασε αποτελεσματικά και παντού. Φυλάξαμε αποτελεσματικά τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης. Λίγες μέρες μετά ήταν εδώ όλη η ετρωπαϊκή ηγεσία. Η ασύμμετρη απειλή που είχε τεθεί σε εφαρμογή μέσω της εργαλειοποίησης του μεταβαστευτικού είχε πέσει στο κενό. Από τότε μέχρι σήμερα οι παράνομες είσοδοι στην χώρα έχουν πρακτικά μηδενιστεί παρουσιάζοντας μείωση πάνω απο 95%.
Αμέσως μετά έσκασε η πρωτόγνωρη κρίση του κορωνοϊού. Η Ελλάδα κινούμενη άμεσα και αποτελεσματικά έγινε διεθνές πρωτοσέλιδο ως παράδειγμα προς μίμιση. Παράλληλα έδωσε για πρώτη φορά απάντηση στο ερώτημα δεκαετιών: «που είναι το κράτος;, Υπάρχει κράτος, κοκ». Το κράτος λειτουργησε υποδειγματικά. Η σχεση εμπιστοσύνης μεταξύ πολίτη και κράτους άρχισε με αφορμή τη διαχείριση του πρώτου κύματος του κορωνοϊού να αποκαθίσταται.
Προν λίγες εβδομάδες μετά απο πολυήμερες διαπραγματεύσεις, πραγματικές, όχι με νταούλια, ψευτομαγκιές και έρπη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης γύρισε από τις Βρυξέλλες με 72 δις που θα πέσουν μαζεμένα στην χώρα τα επόμενα χρόνια αφενός από το ταμείο ανάκαμψης και αφετέρου από τον ευρωπαϊκό πρπϋπολογισμό για το νέο ΕΣΠΑ και την κοινή αγροτική πολιτική. Στόχος, τον οποίο πρώτος ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έθεσε, είναι τα ποσα αυτα να διοχετευθούν με στόχο την ανασυγκρότηση της οικονομίας μας, την επίλυση των χρόνιων παθογενειών της, την βιώσιμη αύξηση του ΑΕΠ σε στέρεες, σύγχρονες και σταθερές βάσεις. Όσον αφορά το πρώτο σκέλος, αν κάποιος έλεγε προ μερικών μηνών οτι η Ευρώπη θα προχωρούσε για πρώτη φορά σε χρηματοδότιση τέτοιου ύψους με τη μορφή επιδότησης και παράλληλα σε κοινό ευρωπαϊκό δανεισμό, στην καλύτερη περίπτωση ο συνομιλιτής του θα γελούσε… Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος που πολλοί βιάστηκαν να απαξιώσουν μέσα στην αντιπολιτευτική τους σύγχυση, να τους θυμίσουμε οτι καθόλου δεδομένα δεν ήταν τα συγκεκριμένα κονδύλια. Απόδειξη ότι η τελευταία σχετική συζήτηση που είχε γίνει τον Φεβρουάριο σε ευρωπαϊκό επίπεδο είχε καταλήξει σε αδιέξοδο. Ο Πρωθυπουργός ήταν από τους πρώτους που μήνες πριν με επαφές και επιστολές του είχε κινήσει γη και ουρανό προκειμένου να πέσει στο τραπέζι το σενάριο της επιδότησης για το recovery fund, καθώς και το σενάριο του κοινού δανεισμού. Η προετοιμασία από Ελληνικής πλευράς τόσο όλους τους τελευταίους μήνες όσο και κατά την περίοδο των διαπραγματεύσεων στις οποίες κλείδωσαν όλες οι λεπτομέρειες του πακέτου ήταν επίμονες και συστηματικές. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις όσον αφορά τα ποσά που θα απορροφήσει ως ποσοστό του ΑΕΠ της.
Την ημέρα που επέστρεψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες εξέδωσε την Navtex για έρευνες νοτίως του Καστελόριζου η Τουρκία. Η αντίδραση της Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα, σε συνδυασμό με τις κινήσεις που έγιναν από την πλευρά της Αθήνας όλο το προηγούμενο διάστημα ακύρωσαν για μια ακόμη φορά τα σχέδια της Τουρκίας. Τότε μάλιστα κάποιοι μέσα στην ίδια αντιπολιτευτική τους σύγχυση βιάστηκαν πάλι να ρωτήσουν τι δώσαμε σε αντάλλαγμα. Πολλοί πήγαν και ένα βήμα παραπάνω διαρρέοντας πως ένα πιθανό αντάλλαγμα ήταν το πάγωμα της διαδικασίας οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο που είχε ηλδη ξεκινήσει. Την Παρασκευή διαψεύστηκαν εκ νέου. Υπεγράφη η οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο λίγες μόλις εβδομάδες μετά την υπογραφή αντίστοιχης συμφωνίας με την Ιταλία.
Μέσα σε λίγους μόλις μήνες οι εθνικές νίκες διαδέχονται η μία την άλλη. Μέσα σε μήνες όπου κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε πρωτόγνωρες δυσκολίες μεγάλο κομμάτι των οποίων είναι ακόμη μπροστά μας. Κι όμως εν μέσω αυτών τις τόσο δύσκολων περιστάσεων για την παγκόσμια οικονομία, για την κοινωνική συνοχή και για την παγκόσμια υγεία, νιώσαμε υπερήφανοι, νιώσαμε εθνική αξιοπρέπεια και χτίστικε εκ νέου αργά αλλά σταθερά η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολίτη και κράτους, μεταξύ πολιτη και πολιτικού συστήματος. Αν μένει ένα δίδαγμα από όλα αυτά είναι η αξία της σοβαρότητας. Σοβαρή δουλειά χωρίς φαμφάρες. Σοβαρή και στιβαρή στάση χωρίς ψευτομαγκιές. Σοβαρή και υπεύθυνη διαχείριση με ειλικρίνεια. Και όλα αυτά μαζί μεταφράζονται σε μια λέξη που είχαμε ξεχάσει: Ηγεσία!
Νίκος Ρωμανός
Διευθυντής Γραφείου Τύπου ΝΔ