Reuters: Προσχέδιο για επιπλέον κυρώσεις στην Τουρκία «εάν χρειαστεί»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διευρύνει τον κατάλογο των ατόμων και των επιχειρήσεων από την Τουρκία που θα υποστούν κυρώσεις για τις δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που συζητείται σήμερα σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων ενόψει της Συνόδου Κορυφής, όπως αναφέρει το Reuters.

Εφόσον συμφωνηθεί, η Ε.Ε. θα «προετοιμάσει πρόσθετες καταχωρίσεις» στη βάση του ήδη υπάρχοντος καταλόγου κυρώσεων του 2019 και «εάν χρειαστεί θα επεκταθεί» το πεδίο εφαρμογής του, κατά το προσχέδιο.

Οι διαπραγματεύσεις για τη δισέλιδη δήλωση συνεχίζονται, με την Ελλάδα και την Κύπρο να εκτιμούν ότι τα βήματα αυτά δεν είναι αρκετά, σύμφωνα με διπλωμάτες που επικαλείται το Reuters.

Οι ηγέτες της Ε.Ε. θα εξετάσουν περισσότερα βήματα σε ό,τι αφορά στην Τουρκία τον Μάρτιο αν δεν υπάρξει πρόοδος, αναφέρει το πρακτορείο.

Η Ε.Ε. δημιούργησε πρόγραμμα κυρώσεων πέρυσι, παγώνοντας περιουσιακά στοιχεία ατόμων και εταιρειών που κατηγορούνται ότι σχεδιάζουν ή συμμετέχουν σε δραστηριότητες στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου ή στην υφαλοκρηπίδα της.

Μέχρι στιγμής, μόνο δύο ανώτεροι αξιωματούχοι της τουρκικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου (TPAO) έχουν ενταχθεί στον κατάλογο κυρώσεων, ενώ η Κύπρος πρότεινε λίστα με περισσότερα ονόματα νωρίτερα αυτό το έτος.

«Πυρά» Ερντογάν

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι αποφεύγει να καθίσει στο τραπέζι των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία.

Ο κ. Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι οποιουδήποτε είδους κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση εναντίον της Τουρκίας δεν πρόκειται να επηρεάσουν σημαντικά τη χώρα. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι η Ε.Ε. «δεν έχει ποτέ φερθεί με εντιμότητα ούτε έχει κρατήσει τις υποσχέσεις της».

Καθαρές θέσεις από την Άγκυρα ζητεί το Παρίσι

Την Τρίτη, μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε εκ νέου το Παρίσι ενόψει της Συνόδου Κορυφής. Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν διαμήνυσε στον Τούρκο ομόλογό του ότι μόνο αν η Άγκυρα ξεκαθαρίσει τις θέσεις της σε σειρά ζητημάτων, είναι εφικτή μια εποικοδομητική σχέση Ε.Ε. – Τουρκίας.

«Ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 10 και 11 Δεκεμβρίου, ο Γάλλος υπουργός υπενθύμισε τα γαλλικά και ευρωπαϊκά αιτήματα για διευκρινίσεις που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχιση μιας εποικοδομητικής σχέσης μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημείωσε εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με το Reuters.

Κομισιόν για Τουρκία: Όλα είναι στο τραπέζι

Την Τρίτη, ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων σημείωσε ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. θα αποφασίσουν ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσει η Ένωση απέναντι στην Τουρκία, «ποια απόφαση θα ληφθεί, ποια μέτρα θα επιβληθούν ή θα αποφασιστούν», υπογραμμίζοντας ότι «όλα είναι στο τραπέζι».

Στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου υπέρ μιας πιο σκληρής γραμμής τάσσονται η Γαλλία, η Αυστρία, το Λουξεμβούργο, η Σλοβενία, η Σλοβακία, αλλά και το Βέλγιο, η Ιρλανδία και η Δανία. Στη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) μίλησαν υπέρ των κυρώσεων επίσης η Ολλανδία και οι χώρες της Βαλτικής. Αντιθέτως, τις μεγαλύτερες αντιστάσεις σε σοβαρά μέτρα προβάλλει η Γερμανία, συνεπικουρούμενη από την Ιταλία (που ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτική χθες), την Ισπανία και τη Μάλτα. Αρνητικά διακείμενες προς τις κυρώσεις είναι επίσης η Πολωνία και η Ουγγαρία.

Σε ανάλυσή της, η Eurasia Group εκτιμά ότι η Ε.Ε. πρόκειται να δρομολογήσει περιορισμένες και οικονομικά ασήμαντες κυρώσεις εις βάρος της Άγκυρας.

Η Eurasia Group «βλέπει» επίσης ότι η κίνηση αυτή εκ μέρους της Ε.Ε. δεν πρόκειται να σταματήσει τις έρευνες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, θα θέσει όμως τις βάσεις ώστε η επόμενη Σύνοδος Κορυφής, που είναι προγραμματισμένη για τον Μάρτιο, να επιβάλει αυστηρότερες και σημαντικότερες κυρώσεις, σε συνδυασμό και με την πιο σκληρή στάση της κυβέρνησης Μπάιντεν προς την Άγκυρα. 

Με πληροφορίες από Reuters

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή