Παρά το γεγονός, ότι οι έλληνες φορολογούμενοι, έχουν μέσα από θυσίες και βαριά φορολογία «ξελασπώσει» το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, όχι μία ή δύο φορές, αλλά με 4 ανακεφαλαιοποιήσεις, είναι πια ξεκάθαρο ότι οι ευρωπαίοι δεν αντιλαμβάνονται με τον ίδιο τρόπο την κατάσταση και η εικόνα που έχουν για την κατάσταση, συνοψήζεται στις δηλώσεις της Έλκε Κόνινγκ, επικεφαλής του «Ενιαίου Μηχανισμού Επίλυσης» (SRM) και πρώην πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Γερμανίας, που βλέπει τις ελληνικές τράπεζες ομήρους ενός χρεοκοπημένου κράτους.
Η Έλκε Κόνινγκ, τονίζει παράλληλα πως, αυτό που γίνεται στην Ελλάδα, δηλαδή η επικείμενη διάσωση των ελληνικών τραπεζών, που σε μεγάλο βαθμό θα χρηματοδοτηθεί από δημόσιο χρήμα, δεν πρέπει να θεωρείται μοντέλο για το μέλλον, ή για την Ευρώπη, γιατί οι Έλληνες δανειστές «πιάστηκαν» όμηροι από μια χρεοκοπημένη κυβέρνηση.
Σύμφωνα με δημοσίευμα, του πρακτορείου Reuters, οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν στη διάθεσή τους 25 δισ. ευρώ για την ενίσχυσή τους, την επικείμενη ανακεφαλαιοποίησή τους, που θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.
Όπως υπογραμμίζει, στην συνέχεια, οι κάτοχοι των ομολόγων κατά πάσα πιθανότητα θα υποστούν ένα «bail in», πράγμα το οποίο δεν ισχύει για τους καταθέτες.
Όπως μάλιστα είχε τονίσει σε δηλώσεις του, ο προηγούμενος υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με την προϋπόθεση ότι η διαδικασία ολοκληρωθεί εντός του 2015, τότε οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες, είναι 100% εγγυημένες.
Στο δημοσίευμα του Reuters, αναφέρεται ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια εθνική κρίση χρέους και σε κάποιο βαθμό το κράτος κράτησε τις τράπεζες ομήρους. Η κυρία Κόνινγκ πριν αναλάβει επικεφαλής του
SMR έχει διατελέσει πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Γερμανίας.
Το SMR, είναι μία αρχή, εντός της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ένωσης και αποτελεί βασικό στοιχείο της νεοσυσταθείσας Ένωσης Τραπεζών και του «Ενιαίου Μηχανισμού Επίλυσης» (SRM). Λειτουργεί σε στενή συνεργασία , ιδίως με τις εθνικές αρχές επίλυσης των συμμετεχόντων κρατών μελών , την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα . Η αποστολή του είναι να διασφαλιστεί η ομαλή εξυγίανση των τραπεζών με τις ελάχιστες επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία και στα δημόσια οικονομικά των συμμετεχόντων.
Όπως αναφέρει το ίδιο το SMR ή Συμβούλιο Ενιαίας Λύσης «έχει τη δυνατότητα να δράσει γρήγορα και με κατάλληλο και αναλογικό τρόπο , ώστε να θεσπίσει ένα καθεστώς εξυγίανσης και ανάκαμψης των τραπεζών της Ευρωζώνης. Με τρόπο που θα συμβάλλει στην αποφυγή μελλοντικών διασώσεων και τοποθετώντας το βάρος του ψηφίσματος επί των τραπεζών με το ελάχιστο κόστος για τους φορολογούμενους και την πραγματική οικονομία».