Ραντεβού στις 14 Νοεμβρίου για τα Εργασιακά!

ΟΛΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, «ΧΑΣΜΑ» ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ!

Κόντρα στο ευρωπαϊκό δίκαιο, οι απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στα Εργασιακά, αλλά οι δανειστές δεν λένε να τα βγάλουν από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης! Μετά από την δεύτερη συνάντηση για τα Εργασιακά, κυβέρνηση και δανειστές, δεν μπόρεσαν να γεφυρώσουν το χάσμα, που τους χωρίζει και οι αποφάσεις μεταφέρονται για το επόμενο ραντεβού, στις 14 Νοεμβρίου, μετά την επιστροφή του «κουαρτέτου» από τις χειμερινές τους διακοπές.

Το πιο «καυτό» θέμα που έπεσε σήμερα στο τραπέζι του Χίλτον, ήταν φυσικά τα εργασιακά και συγκεκριμένα, ο κατώτατος μισθός. Οι δανειστές πιστοί στο σχέδιό τους για βαλκανιοποίηση της χώρας, θέλουν εκτός από τις συντάξεις, να διαλύσουν και τα εισοδήματα των μισθωτών. Παράλληλα επιμένουν στις ομαδικές απολύσεις, παρά το γεγονός ότι εκκρεμεί απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου, όπως και στο θέμα κήρυξης απεργίας, όπου αν περάσει το δικό τους, οι απεργίες θα εγκρίνονται με μεγάλη δυσκολία και οι εργαζόμενοι θα χάσουν ένα σημαντικό κεκτημένο.

Όπως έγινε γνωστό μετά την συνάντηση, ο υπουργός Εργασίας επιδίωξε να θέσει τα θέματα που έχουν συμφωνηθεί να πέσουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και θεωρεί μπορεί να υπάρξει σύγκληση απόψεων. Παράλληλα, η στρατηγική της ελληνικής πλευράς, ήταν και παραμένει να μη τεθούν θέματα που έχουν κλείσει ή που δεν εντάσσονται στην συμφωνία για το τρίτο μνημόνιο.

Ο ίδιος, δήλωσε αμέσως μετά, ότι σχετικά με τα θέματα νομιμότητας, οι εκπρόσωποι των δανειστών περιμένουν απαντήσεις από τα νομικά τους επιτελεία, κάτι που αναμένεται να έχει γίνει μέχρι την επιστροφή τους στις 14 Νοεμβρίου.

Τέλος, ο υπουργός, τόνισε ότι κατά την συνάντηση τέθηκε το θέμα του σχεδιασμού ενός κοινωνικού πλάνου στις επιχειρήσεις, ώστε να αποφευχθούν οι ομαδικές απολύσεις και ο εκσυγχρονισμός του συνδικαλιστικού νόμου.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «για την καλύτερη λειτουργία των συνδικάτων, με λιγότερη γραφειοκρατία και περισσότερη αποτελεσματικότητα». Ένα από αυτά τα θέματα, είναι αυτό που έδωσε σαν παράδειγμα ο υπουργός, το θέμα της δημιουργίας επιχειρησιακών σωματείων ακόμη και μικρότερες επιχειρήσεις (κάτω από 20 εργαζόμενους).

Όμως ο δανειστές, εκτός από τα εργασιακά, ζήτησαν και συνάντηση για τα ο Ασφαλιστικό, η οποία έγινε αμέσως μετά.  Εκεί, συζητήθηκαν τα θέματα προόδου στην υλοποίηση του νέου ασφαλιστικού νόμου, με τους τροϊκανούς να εκφράζουν ανησυχίες για τη δημιουργία του  ενιαίου φορέα κοινωνικής ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Ο κ. Κατρούγκαλος, ξεκαθάρισε ότι στην κουβέντα δεν μπήκε άλλο θέμα για το ασφαλιστικό, όπως η περαιτέρω μείωση των συντάξεων, που όπως έχει γίνει γνωστό, είναι πρόταση του ΔΝΤ. Για τον υπουργό, η καλή λειτουργία του ΕΦΚΑ, όπως προβλέπεται από το νόμο,  είναι προσωπικό του στοίχημα.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή