Ράγισαν καρδιές στην κηδεία του Έλληνα πρέσβη (Εικόνες)

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΝΤΙΟ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΑΚΟ ΑΜΟΙΡΙΔΗ

Σπαραξικάρδιες σκηνές εκτυλίχθηκαν στο κοιμητήριο Αναστάσεως του Κυρίου, στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, όπου τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία του Κυριάκου Αμοιρίδη, του Έλληνα πρέσβη στη Βραζιλία που δολοφονήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Μέσα σε κλίμα οδύνης και σπαραγμού οικογένεια, φίλοι και συγγενείς είπαν το τελευταίο αντίο στον άτυχο πρέσβη, η σορός του οποίου επέστρεψε πριν από μερικές ημέρες στην Ελλάδα.

Τραγική φιγούρα ήταν η 95χρονη μητέρα του, που πληροφορήθηκε μόλις την προηγούμενη ημέρα της κηδείας ότι ο γιος της έφυγε από τη ζωή.

«Να δω το παιδί μου τελευταία φορά κι ας πεθάνω» φώναζε η ηλικιωμένη γυναίκα, που μεταφέρθηκε υποβασταζόμενη στο νεκροταφείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν της είπαν όλη την αλήθεια, πως η γυναίκα του γιου της, Φρανσουάζ, και ο αστυνομικός εραστής της οργάνωσαν και εκτέλεσαν την άγρια δολοφονία του 59χρονου.

Η κηδεία του Κυριάκου Αμοιρίδη έγινε με τιμές εν ενεργεία υπουργού Εξωτερικών, δημοσία δαπάνη. Με τον τρόπο αυτό η Πολιτεία θέλησε να τον τιμήσει για τη συνεισφορά του στην ελληνική διπλωματία.

Το φέρετρό του ήταν τυλιγμένο με την ελληνική σημαία, ενώ όταν έφτασε στο νεκροταφείο το υποδέχθηκε άγημα του στρατού και στρατιωτική μπάντα.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ενώ παραβρέθηκαν επίσης ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελος, ο πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλαφάτης και ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

Όπως ανέφερε σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών, όταν έγινε γνωστός ο θάνατος του, «καθ’ όλη τη διάρκεια της διπλωματικής του σταδιοδρομίας ο Κ. Αμοιρίδης υπηρέτησε την Ελλάδα με ευσυνειδησία και υπευθυνότητα».

Ορόσημο αποτέλεσε η θητεία του ως πρεσβευτή της Ελλάδας στην Τρίπολη της Λιβύης και, ειδικότερα, ο καθοριστικός του ρόλος στην εκκένωση, υπό συνθήκες ανεξέλεγκτης βίας, της πρεσβείας καθώς και των Ελλήνων αλλά και χιλιάδων υπηκόων τρίτων χωρών από τη Λιβύη το καλοκαίρι του 2014.

Καίριας σημασίας, υπήρξε επίσης η συμβολή του στη διοργάνωση της Διεθνούς Διάσκεψης με θέμα «Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή», στην Αθήνα τον Οκτώβριο 2015.

Ο εκλιπών υπηρέτησε στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην ΕΕ, στα γενικά προξενεία στο Ρίο ντε Ζανέιρο και στο Ρότερνταμ και στην ελληνική πρεσβεία στο Βελιγράδι, κατά την πρώτη φάση του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας.

Υπενθυμίζεται ότι η σορός του Αμοιρίδη βρέθηκε απανθρακωμένη στην περιοχή Νόβα Ιγουάτσου του Ρίο Ντε Τζανέιρο, στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου.

Η σύντροφος του, την οποία οι βραζιλιάνικες αρχές έχουν υποδείξει ως τον εγκέφαλο της δολοφονίας με δράστη τον 29χρονο αστυνομικό-εραστή της, δηλώνει αθώα και επιμένει ότι δεν υπάρχουν πειστήρια σε βάρος της.

Με επιστολή που έστειλε την Τετάρτη στην ελληνική πρεσβεία στη Βραζιλία, η Φρανσουάζ ντε Σόουζα Ολιβέιρα ζήτησε τη βοήθεια των ελληνικών αρχών για την κόρη της, χωρίς ωστόσο να δίνει συγκεκριμένες απαντήσεις για όσα της καταμαρτυρούν οι τοπικές αρχές.

Η μητέρα του Κυριάκου Αμοιρίδη

Στεφάνια στη μνήμη του άτυχου πρέσβη

Ο Βασίλης Λεβέντης

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή